начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

ET или ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ET или ЕООД

Мнениеот чудещ се » 23 Ное 2004, 10:58

не за пръв път се сблъсквам с изискването към служителите във фирма осъществяваща търговка дейност за регистрация на фирма на тяхно има за сметка на дружествота (да речем). Не съм специалист в тази област и тази система не ми е никак ясна. какви са предимствата и недостатъците на тези два вида търговци?
чудещ се

Re: ET или ЕООД

Мнениеот Анди » 23 Ное 2004, 11:17

ЕТ би отговарял с цялото си имущество ако недай боже се наложи.Но иначе е по-евтино като регистрация.По-сигурно е да регистрирате ЕООД.
Анди

Мнениеот чудещ се » 23 Ное 2004, 11:32

и моите разсъждения са в тази насока, но ума не ми побира защо е цялата тази задълженост? такава ли е действащата схема в момента?
чудещ се

Мнениеот митко » 23 Ное 2004, 12:08

така е, така е.....
ЕТ е физическо лице придобило качеството търговец - няма нов субект на правото;
ЕООД е юридическо лице нов субект в правото за задълженията на ЕООД не отговаряш с твоето имущество, дружеството си има свое собствено такова и твоето лично не се засяга
разликата в цените за регистрация е около 200лв. (говоря за таксите без хонорар) в повече за ЕООД. Прецени си рискова ли ще е дейността ти, ако да - по добре е ЕООД
за повече информация 0887695928
митко

Мнениеот Башир Насим » 23 Ное 2004, 12:22

Да, но забравихте да споменете, че докато за ЕТ няма задължителен минимум за капитал за започване на дейността, при ЕООД-то - говорим за минимум 5000 лв, с които едноличният собственик трябва да разполага, ако иска да регистрира такова дружество.
Иначе съм съгласен, че ЕООД-то е по-добър вариант от ЕТ-то.
Башир Насим

ET или ЕООД

Мнениеот слйфдклсфд » 23 Ное 2004, 12:54

А да Ви питам аз сега кое е по-добре от гледна точка на осигуряването???
слйфдклсфд

Мнениеот aaa » 23 Ное 2004, 13:23

OT гледно точка на осигуряването най-добре е ДЗЗД
aaa

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 23 Ное 2004, 15:10

Да видим дали съм те разбрала правилно:
дружеството работодател иска от служителите си да си регистрират фирма като то е готово да поеме разходите по регистрацията и въпросът ти е защо й е да го прави и какви последици може да има това за служителя и в частност ако регистрира ЕООД или ЕТ... така ли е?
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот 444 » 23 Ное 2004, 15:34

Tva be6e nai- logi4nia vapros, opa, pardon, otgovor do momenta...
4ovekat se 4ude6e ne6to, kadeto nikoi dosega, osven Vas, ne go razbra...
444

Мнениеот чудещ се » 23 Ное 2004, 16:42

това е в идеалният случай, ако работодателят регистрира за своя сметка на името на свой служител, разходите са не малки, а да не споменаваме всичките условности и капита на ЕООД. Но да изисква да се регистрираш като търговец еднинствено и във връзка с дейността, която самият той развива ми е странно, и как може да те задължи да го направиш? и все пак ако наистина искаш да се занимаваш с това кой е по удачния вариант?
чудещ се

Мнениеот митко » 23 Ное 2004, 17:05

Няма как да те задължи......но ще те изхвърли и после какво - ще го съдиш?.....
Колкото до капитала 5 000 в. за ЕООД-то ти трябват за да ги внесеш и без проблеми 2-3 дни след регистрацията можеш да ги изтеглиш.
Щом иска от вас, значи има нещо предвид.......зависи какво е ако има риск - по-добре ЕООД,
На практика ти трябват около 350 лв. за рег.на ЕООД - в съда, НОИ, дан.служба, БУлстат (включват се и всички заверки, печати, преписи и т.н.) + 200-300лв адвокатски хонорар. Само не ходи в счетоводна къща - евтино ще ти е, но после жална ти майка. И пак да кажа за 5 000лв. - ще ти трябват за 10-20 дни.
При ЕТ нещата са:разноски около 140 лв. - хонорар - 100-150лв.

колкото до осигуряването - ЕТ е самоосигуряващо се лице - осигуровките се внасят върху мин.осиг доход - 200 лв., от следващата година ще е 220лв.

На скоро имах един такъв случай.......от гледна точка разходите по-важен е въпроса за осигуровки и данъци. Имам един близък опитен счетоводител.. мога да те свържа с него - занимава се с точно такива въпроси. Ако решиш звънни 0887695928 - митко и ще ти дам координатите му
митко

Мнениеот Счетоводител » 23 Ное 2004, 18:25

митко написа:

Само не ходи в
> счетоводна къща - евтино ще ти е, но после жална ти майка.<

Митко, какво точно имаш предвид, че счетоводните къщи не могат да водят счетоводството като твоя приятел или...?

чудещ се, ела в нашия офис (счетоводна къща) и ще ти дадем безплатна консултация по въпроса.

За адреса ни и за нас: http://euroconsult.biz
Счетоводител

Мнениеот митко » 26 Ное 2004, 18:16

Явно е останало погрешно впечатление! Поднасям извиненията си на Счетоводителя, най-искрени. Считам, че счетоводители са прекрасни хора с познания особено важни и актуални в днешно време за многобройните дружества. Повечето от счетоводните къщи предлагат и услуги (съдебни рег. например), които считам, че попадат в кръга на юридическите, а не икономическите и в частност счетоводните. Това е причината да не съветвам някой да ходи в такива къщи, относно тези въпроси, а иначе считам, че всяка фирма трябва да си има счетоводител, който да се занимава с финансовите въпроси - дори е задължително!!!
отново поднасям извиненията си на Счетоводител и на всички негови колеги в случай, че са останали засегнати от думите ми. Те се отнасят само до горепосоченото.
митко

Назад към Търговско право