начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Право на строеж на съсобствено дворно място

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж на съсобствено дворно място

Мнениеот Йовева » 15 Сеп 2004, 11:54

Здравейте!
За първи път влизам в този форум. Не съм юрист и за това бих искала да се обърна към Вас, ако можете да ми помогнете. Благодаря Ви предварително.
Аз и братовчед ми сме собсвеници на 2-ри и 1-ви етаж съответно на къща. Притежаваме по 1/2 идеална част от общите части на къщата, както и от общото дворно място. На общото дворно място има построен гараж на братовчед ми с суперфиция, дадена от дядо ми /тогава той е бил собственик на дворното място/.
Сега братовчед ми иска да строи гараж-работилница. Може ли да построи без мое разрешение и по какъв начин може да се подели общия терен? Той държи, че мястото, върху което е построил първия гараж /със суперфицията/ е само негово и не влиза в общата дворна част. Суперфицията означава ли, че се получава и собственост върху земята?
Моля за Вашето мнение.
Благодаря Ви искрено.
Йовева

Re: Право на строеж на съсобствено дворно място

Мнениеот gega » 15 Сеп 2004, 12:14

Не може - вижте чл. 183 ЗУТ!
gega

Re: Право на строеж на съсобствено дворно място

Мнениеот bgjurist » 15 Сеп 2004, 15:04

Напълно съм съгласен с gega - учредената суперфиция НЕ означава и право на собственост върху земята.
bgjurist
Потребител

Назад към Строителство и регулация