начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Онлайн архив на стар вестник - права?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Онлайн архив на стар вестник - права?

Мнениеот deltichko » 20 Фев 2016, 00:06

Здравейте на всички. Първо малко за дейността ми, за да стане ясно защо питам.
Аз съм колекционер на стара българска техника и техническа литература. В сайта си качвам ресурси по история на българската техника - множество книги, документации, а понякога дори цели списания. Става дума за ресурси, които не се преиздават и не могат да бъдат намерени в наличност освен по случайност на някой щанд за стари книги - всичките издавани преди няколко десетки години. Всички тези хартиени ресурси - вече стотици - аз изкупувам, скенирам и качвам в сайта напълно безплатно, само за да се запазват и да бъдат налични на хората, които се интересуват от историята на българската техника - можете да видите каченото тук - http://www.sandacite.bg/%D0%BB%D0%B8%D1 ... %80%D0%B0/
Както виждате, има архиви на списания като Млад конструктор, Космос, Компютър за вас и др подобни.
Сега съм решил да направя такъв архив и на в. Направи сам. Той излиза от 1981 до 1991 г. като вестник, а от 1991 г. нататък като списание, издавано от изд. Ню текник пъблишинг, кето функционира и в момента. Те даже качват стари броеве на списанието онлайн - http://napravisam.net/?page_id=2
Важно е да се уточни, че архивът планирам да бъде само на вестника - от 1981 до 1991 г. - не на списанието, излизащо от 1991 г. нататък. Закупил съм освен това (пак на собств. разноски) и А3 скенер на собствени разноски специално заради този архив, защото А3 е форматът на вестника.
Въпросът ми е дали бих имал проблем с издателите, ако кача архива на вестника? Той не може да се намери в библиотека - имам близки връзки с такива - а аз успях да се сдобия с пълния му хартиен архив от дългогодишен абонат, който ми го продаде наскоро.

Благодаря много на всички, които ще отговорят!
http://www.sandacite.bg - Българският портал за стара техника
deltichko
Нов потребител

Re: Онлайн архив на стар вестник - права?

Мнениеот courage » 14 Мар 2016, 12:26

Погледни чл. 18, ал. 1 и 2 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАСП). Съветвам те да не лежиш на чл. 24, ал. 1, т. 9 от ЗАСП (Не, че кой знае ще се случи и да не го направиш, най-много, ако се разсърдят и да ти дадат срок да ги изтриеш от Нета), а да се свържеш с въпросното издателство, за да им обясниш и да се споразумеете. Иначе изключително много ти симпатизирам, браво за работата :D
courage
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост