- Дата и час: 24 Ное 2024, 06:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
златен талон от КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
златен талон от КАТ
Здравейте,преди 8год.имах нарушения на два пъти и ми бяха отнети точки 8 и 4 от тогава до днес нямам нарушения ,не съм ходил в КАТ дали мога да получа "златен талон" какъв е редът ,благодаря Ви предварително.
- atodorov1
- Нов потребител
Re: златен талон от КАТ
Условие за 'златен" талон е 6 години без нарушение. Така че имате право на такъв. 10 лв такса за смяна на талона и молба свободен текст - на гишенцето вероятно има пример. Официалното наименование на хартишаката е "талон на водач на МПС без наказания"
Източници:
Наредба № I-157 от 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина:
Образец:
П.С. А тия наказания от преди 8 години... глобите по тях платени ли са? Щото ако не... може и да стане фал.
Източници:
Наредба № I-157 от 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина:
(4) (Нова, ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Контролен талон "Водач на МПС без наказания" се издава при поискване от водача:
1. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години;
2. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на тази наредба.
(5) (Нова, ДВ, бр. 66 от 2003 г.) Контролен талон "Водач на МПС без наказания" се издава въз основа на подадено заявление по образец (приложение № 5) и документ за платена такса.
Образец:
ДО
НАЧАЛНИКА НА
"КАТ - ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"
гр. .........................................
ЗАЯВЛЕНИЕ
от:..................................................................,ЕГН:....................................................
(име, презиме, фамилия)
Документ за самоличност: №........................, изд. на дата ...................................
От МВР гр. ...............................................................................................................
Постоянен адрес: ......................................................................................................
....................................................................................................................................
(област, община, гр./с., ж.к., бул. (ул.), №, бл., вх., ет., ап.)
Настоящ адрес: ............................................................................................................
....................................................................................................................................
(област, община, гр./с., ж.к., бул. (ул.), №, бл., вх., ет., ап.)
ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,
Моля, да ми бъде издаден контролен талон "Водач на МПС без наказания". Отговарям на изискванията на чл.25, ал. 4 от Наредба № I-157 на МВР.
на дата ......................
гр. ..............................
П.С. А тия наказания от преди 8 години... глобите по тях платени ли са? Щото ако не... може и да стане фал.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
8 години по-късно... за какви глоби говорим
- whiskey
- Потребител
до-atodorov1 По добре си го вземете, много малко хора знаят от какво може да ги спаси този златен талон.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:до-atodorov1 По добре си го вземете, много малко хора знаят от какво може да ги спаси този златен талон.
От нищо. Щом човек може да кара 6 години без регистрирано нарушение, едва ли точките ще са му проблем. Да, полицаите гледат по-снизходително на дребни прегрешения, когато го видят, но по закон той само спасява от отнемане на контролни точки. Глобата си я плащате, отнемането на свидетелство си го изтърпявате. При първо нарушение ви взимат този талон и ви дават обикновен син, само че с 39 точки, макар че за нарушението се предвижда отнемане на такива.
whiskey написа:8 години по-късно... за какви глоби говорим
Те си стоят в сървърите на КАТ, и ще са мнооого щастливи, като им се появите на гишето. Вероятно няма да ги платите поради изтекла давност, но и златен талон вероятно няма да видите. Идея си нямате колко много заявления могат да се загубят под бюрата в КАТ
- TheOldMan
- Активен потребител
А дали не се налага да напише и една молбичка "да му бъдат възстановени отнетите контролни точки, тъй като няма извършени нарушения в срок от две години" ?
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
Чл. 158. (1) Броят на точките за потвърждаване валидността на свидетелството се възстановява:
...
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) служебно, до максималния размер, след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което на водача са отнети контролни точки.
Аз под "служебно" разбирам "без мое участие". Досега не съм се възползвал от тази услуга, така че не мога да твърдя със сигурност, но би трябвало това да става без подаване на молба.
П.С. Сега се сещам, че си карам още с талона за "новобранец", в който за броя точки пише "26"... На 5-та година имах работа в района на КАТ, отбих се, попитах лелката на гишето дали не може да ми дадат ново и актуално, тя ме изгледа така, все едно искам от нея да премести Витоша... "Ами, може, ако чак толкова искате, но можете да си карате и така, не е проблем... то и таксите за какво да ги плащате..." Ми... на мен ми е все едно какво пише вътре, щом и на тях не им трябва да отразява актуалното състояние, вече не ги безпокоя.След някоя година и без това ще трябва да го сменя тоя талон поради изтичане на срока на валидност...
- TheOldMan
- Активен потребител
попитах лелката на гишето дали не може да ми дадат ново и актуално, тя ме изгледа така, все едно искам от нея да премести Витоша...
За давността... все пак не се прилага служебно, а трябва да се позовеш на нея.
Това пред КАТ няма как да се случи, така щото публичните вземания ( от влезли в сила НП) се събират по мъъъничко по-различен начин.
Нямате идея, дано да нямате де, как се издирва изпълнително дело от преди... доста години. А след последните законодателни изменения и прехвърляне на тези задължения от АДВ на НАП не виждам светлинка в тунела.
- Гост.
- Старши потребител
Да тук подкрепям мнението на Поли, ако случайно са Ви били взели книжката и Ви е изтекло наказанието ,докато не си платите всички глоби дори и от 20г да са ще я гледата през крив макарон
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
TheOldMan написа:Чл. 158. (1) Броят на точките за потвърждаване валидността на свидетелството се възстановява:
...
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) служебно, до максималния размер, след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което на водача са отнети контролни точки.
Служебно, но след подаване на МОЛБА от ваша страна. Между Служебно и Автоматично има разлика.
- nikiboy
- Потребител
Освен да обясните как на улицата катаджията ще Ви знае точките колко иматеTheOldMan написа:toni_sf написа:до-atodorov1 По добре си го вземете, много малко хора знаят от какво може да ги спаси този златен талон.
От нищо. Щом човек може да кара 6 години без регистрирано нарушение, едва ли точките ще са му проблем. Да, полицаите гледат по-снизходително на дребни прегрешения, когато го видят, но по закон той само спасява от отнемане на контролни точки. Глобата си я плащате, отнемането на свидетелство си го изтърпявате. При първо нарушение ви взимат този талон и ви дават обикновен син, само че с 39 точки, макар че за нарушението се предвижда отнемане на такива.whiskey написа:8 години по-късно... за какви глоби говорим
Те си стоят в сървърите на КАТ, и ще са мнооого щастливи, като им се появите на гишето. Вероятно няма да ги платите поради изтекла давност, но и златен талон вероятно няма да видите. Идея си нямате колко много заявления могат да се загубят под бюрата в КАТ
- toni_sf
- Активен потребител
Катаджията на улицата не знае (освен това, което пише на талончето, но както по-горе казах в моя случай, а и вероятно не само в моя, е неактуално), а и не го интересува. Ако имате талон - значи имате точки, демек може да управлявате МПС. Пише ви акт, отнема ви талона (независимо в какъв цвят е той), и вече като отидете на гишето, там знаят всичко. Ако са ви прибрали златен, ви връщат син талон с 39 точки, ако са ви взели син - там ще фигурират оставащите ви такива след налагането на наказанието по съставения ви акт.
Това, което исках да кажа е, че когато става въпрос за налагане на някакво символично наказание - 10 лева за използване на клаксон примерно, или забравени фарове в "осветителния" сезон - когато полицая види оранжево талонче, докато проверява документите на нарушителя, в огромната част от случаите водача се разминава само с едно "ченете на конско".
Това, което исках да кажа е, че когато става въпрос за налагане на някакво символично наказание - 10 лева за използване на клаксон примерно, или забравени фарове в "осветителния" сезон - когато полицая види оранжево талонче, докато проверява документите на нарушителя, в огромната част от случаите водача се разминава само с едно "ченете на конско".
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Това, което исках да кажа е, че когато става въпрос за налагане на някакво символично наказание - 10 лева за използване на клаксон примерно, или забравени фарове в "осветителния" сезон - когато полицая види оранжево талонче, докато проверява документите на нарушителя, в огромната част от случаите водача се разминава само с едно "ченете на конско".
Което за дребно нарушение според мен е правилно.
Но пък друг е въпроса, има хора, които карат 2-3 пъти в годината, шанса да ги глобят е нищожен, а притежание на златен талон въпрос на години шофьорски стаж.
Културният и спазващ законите човек си личи отдалече.
- nikiboy
- Потребител
точно така е, аз сега чакам само в София да бъдат отнети книжките на около 100 000,за да се оправи малко движението но пък дали ще стане ,като знам колко такива с отнети книжки се движат
- toni_sf
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|