По заявление за вписване на промени в ЕООД - прехвърляне на дяловете и съответно смяна на собственика на капитала - има резолюция на съдията , а именно да се уточни текста от учредителния акт,който гласи, че при учредяване на дружеството е внесен 75 % от капитала, а остатъкът ще се внесе в срок, посочен в съответния текст на учредителния акт.(Текстът в учредителния акт е следният: "Целият капитал се притежава от ...........При учредяването е внесен 75 % от капитала. Остатъкът от капитала ще се внесе в срок ..............")
Казусът е следният:
1) При учредяването на ЕООД е внесен 75 % от капиталаа
2) Дяловете се прехвърлят , т.е едноличният собственик на капитала в ЕООД се сменя преди да е внесен остатъка от капитал
3) Дяловете се прехвърлят с договор за дарение
4) В учредителния акт е отразена промяната - а именно , че целият капитал се притежава от лицето Х (новият собственик) и че остатъкът от капитала ще се внесе в съответния срок, който е посочен в учредителния акт.
5) Новият собственик не е представил нарочна декларация, че е съгласен с условията по учредителния акт, но е подписал самия учредителен акт.
Какво трябва да се уточни? Може би проблемът се състои в това, че дяловете са прехвърлени с договор за дарение , а всъщност надареният не придобива само права, а и задължения, а в договора за дарение не е уговорена тежест ??? Или има пречка за прехвърляне на дялове, ако не е внесен целия капитал? Или новият собственик трябва да предстаи нарочна декларация, че е съгласен с условията по учредителния акт ?
Според мен не е необходимо да се учточнява нищо, защото от самата същност на дружествения дял като съвкупност от права и задължения е достатъчно ясно, че придобивайки дружествен дял, новият собственик придобива членствено правоотношения (макар и да е единствен съдружник), т.е права и задължения, едно от които задължения е да внесе остатъка от капитала?
Освен ако има пречка за прехвърляне на дял преди внасяне на целия капитал?
Много ще съм благодарна на колегите, които ме посъветват какво трябвя да се уточни в отговор на резолюцията на съдията.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 11:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на дялове в ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прехвърляне на дялове в ЕООД
Колега,може би нещата са по-елементарни,отколкото ги виждате.Вероятно съдията иска само да види,че промяната е отразена и в този текст на Учредителния акт - извършено по съответния ред.
- ТТТ
Аз също смятам, че нещата са по-елементарни, отколкото съм описала и именно за това ме озадачи резолюцията и започнах да усложнявам казуса в разсъжденията си (винаги като започне да мисли човек става по-сложно). Промяната е отразена както в учредителня акт, така и в решението на предишния едноличен собственик за прехвърляне на дяловете . И двата акта - Учредителния акт с отразените промени и решението на едноличния собственик - са приложени към заявлението и текстът е формулиран по недвусмислен начин.
- jura
- Младши потребител
Чл.130 ТЗ прилага ли се съответно при прехвърляне на дялове в ЕООД?
- jura
- Младши потребител
Предполагам, че се иска да се редактира съответния текст в учредителния акт, в следния смисъл : "При учредяването на дружеството са внесени 75 % от капитала. Новият собственик на дяловете поема задължението да се внесат останалите 25 % в срока, в който е следвало да ги внесе учредителя - до ............20... г." Мисля, че това има значение за да се уточни в изменения учредителен акт точната дата, до която следва да се внесе остатъка от капитала, особено ако в първоначалния учредителен акт е фиксиран примерно 1-годишен срок от учредяване на дружеството и ако той е пренесен и в изменения акт, без да е посочено в същия, че има прехвърляне на дялове от учредителя на нов собственик.
Опитай да бъдеш максимално подробна в новите текстове на УА. Подай това, което мислиш, че се иска и помоли за по-конкретни указания, ако това не върши работа на съдията, защото тука може да си гадаем до премаляване, ама да не уцелим това, което се иска...
Опитай да бъдеш максимално подробна в новите текстове на УА. Подай това, което мислиш, че се иска и помоли за по-конкретни указания, ако това не върши работа на съдията, защото тука може да си гадаем до премаляване, ама да не уцелим това, което се иска...
- konstantina
- Младши потребител
Аз за първи път правя такава промяна в ЕООД - прехвърляне на дялове , но все пак това не е сложна процедура. Може би за някои колеги, за които това е вече рутинно действие, казусът е смешно елементарен.Но ето, че се постави не само въпроса,който съм задала по-горе. По същото заявление има указание от съдията да се приложат уведомления по чл.20 (1) ДПК и чл. 5(7) КЗОО. Проблемът е, че въпросните уведомления се правят по утвърден образец от съответните учреждения, като в образеца на Данъчната дирекция са посочени само хипотезите "прекратяване","сливане","вливане", "разделяне" и "отделяне" на юридически лица и "завеждане на иск за производство по несъстоятелност", а в образеца на НОИ - "ликвидация", "сливане", "вливане", "разделяне" , "отделяне" и "преобразуване" (!)( сякаш сливане, вливане, разделяне , отделяне не са преобразуване). Тоест в конкретния случай не е налице нито една от посочените хипотези, а всъщност аз трябва да направя уведомленията по тези образци, в противен случай нито в НОИ, нито в Данъчната дирекция не ги приемат (те нали си имат образец!). Както и да е , в уведомлението до НОИ посочх хипотезата "преобразуване" като най-обща. Но което е още по - интересно - в Данъчната дирекция ме увериха, че в хипотезата "прехвърляне на дялове" въобще не е необходимо да правя уведомление по чл. 20 (1) ДПК и че досега никой не ги е уведомявал за предприета такава процедура !? (Имайте в предвид, че става въпрос за голям областен град)
Но аз все някак трябва да поправя нередовностите в заявлението.
Моля колеги, които са заявявали за вписване такава промяна в ЕООД - прехвърляне на 100 % от дяловете - да пишат дали са подавали въпросните уведомления. Със сигурост тези уведомления се подават при прехвърляне на предприятие. Но при прехвърляне на дялове в ЕООД?
Но аз все някак трябва да поправя нередовностите в заявлението.
Моля колеги, които са заявявали за вписване такава промяна в ЕООД - прехвърляне на 100 % от дяловете - да пишат дали са подавали въпросните уведомления. Със сигурост тези уведомления се подават при прехвърляне на предприятие. Но при прехвърляне на дялове в ЕООД?
- jura
- Младши потребител
О-о-о, съдията нещо се е объркал. Такива уведомления по чл. 20 ДПК и по КЗОО се подават само в изброените от теб случаи. Дори не е налице "преобразуване". Аргументирай се пред съдията, като посочиш законовите текстове и въобще не прилагай уведомлението до НОИ.
- konstantina
- Младши потребител
Понякога прехвърлянето на всички дялове в ООД се приема от съда като прехвърляне на предприятие.
Затова най-добре е да направите уточненията, посочени в предните отговори и ако не стане да искате по-подробни указания от съдията на състава.
Нали знаете, че всеки състав си има своя съвсем самостоятелна практика.
Затова най-добре е да направите уточненията, посочени в предните отговори и ако не стане да искате по-подробни указания от съдията на състава.
Нали знаете, че всеки състав си има своя съвсем самостоятелна практика.
- Илиев
Колеги, има ли пречка за прехвърляне на всички дялове в ЕООД преди да е внесен целия капитал? Има повторна резолюция на съдията да се поясни текста от учредителния акт , в който е казано, че при учредяването не е внесен целия капитал и е посочен срок за внасяне на остатъка, както и че задължен за внасяне на остатъка е новият едноличн собственик. Започвам да мисля, че може би дяловете в ЕООД не могат да се прехвърлят преди да е внесен целия капитал. Но не мога да открия подобна забрана в ТЗ.
- jura
- Младши потребител
Колеги, правил ли е някой прехвърляне на всички дялове в ЕООД и имате ли идея какво трябва да се поясни в посочения текст на учредителния акт?
По-горе ТТТ беше писала, че нещата може би са по-елементарни отколкото ги виждам. Аз вече се замислям дали всъщност не са по-сложни, отколкото ги виждам. Затова, ще се радвам някой , който има опит с такава промяна в ЕООД да ми даде поне насока.
По-горе ТТТ беше писала, че нещата може би са по-елементарни отколкото ги виждам. Аз вече се замислям дали всъщност не са по-сложни, отколкото ги виждам. Затова, ще се радвам някой , който има опит с такава промяна в ЕООД да ми даде поне насока.
- jura
- Младши потребител
Колежке, считам, че дял в ООД може да се прехвърля и преди да е внесен целия размер на капитала. До този извод води и разпоредбата на чл.130 от ТЗ, който следва да се прилага за всички случаи, а не само когато се дължи вноска срещу дял, която е над изискуемия минимум за капитала. Може би съдията има предвид да е оформен съответния протокол по реда на чл.147 ал.2 от ТЗ, а приобретателят изрично да е заявил че приема условията на Учредителния акт на дружеството - чл.122 от ТЗ /например в договора за дарение/.jura написа:
>
>
>
>
- jurist_vratza
- Младши потребител
Колежке, считам, че дял в ООД може да се прехвърля и преди да е внесен целия размер на капитала. До този извод води и разпоредбата на чл.130 от ТЗ, който следва да се прилага за всички случаи, а не само когато се дължи вноска срещу дял, която е над изискуемия минимум за капитала. Може би съдията има предвид да е оформен съответния протокол по реда на чл.147 ал.2 от ТЗ, а приобретателят изрично да е заявил че приема условията на Учредителния акт на дружеството - чл.122 от ТЗ /например в договора за дарение/.
- jurist_vratza
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|