начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Желая да закрия ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Желая да закрия ЕТ

Мнениеот Teodor Vladov » 20 Мар 2003, 14:43

Приятели, бихте ли ми посочили къде мога да получа необходимата информация за процедурата по закриване на ЕТ?
Предварително ви благодаря
Т.В.
Teodor Vladov

Re: Желая да закрия ЕТ

Мнениеот noughty » 20 Мар 2003, 16:18

Необходимата Ви информация можете да получите от Търговския закон. А какво означава "закриване"? Вероятно имате пред вид процедурата по прекратяване на дейността на ЕТ.Това става като подадете молба за прекратяване на дейността на ЕТ до Окръжния съд по седалището му и заедно с молбата представите документ от данъчните власти , че ЕТ е платило данъците си.След излизане на Съдебното решение за прекртяване трябва да уведомите тях, кредиторите/ в Държавен вестник/, Националния Статистически институт и Националния Осигурителен институт за прекратяването. Всъщност какво е основанието за прекратяване? Ако не сте Вие лично ЕТ-то ще Ви е необходимо и пълномощно.Teodor Vladov написа:
>
> Приятели, бихте ли ми посочили къде мога да получа
> необходимата информация за процедурата по закриване на ЕТ?
> Предварително ви благодаря
> Т.В.
noughty

Мнениеот Katherina » 20 Мар 2003, 16:56

Освен заявлението за прекратяване дейнотта на ЕТ ще е необходимо да приложите в Съда и Уведомление по чл. 20 от Данъчния процесуален кодекс (бланките можете да получите в данъчната служба) както и Уведомление по чл. 5, ал. 7 от Кодекса за задължително обществено осигуряване (бланката от НОИ), както и да заплатите необходимата държавна таска за прекратяването.
Katherina

Мнениеот Теодор Владов » 20 Мар 2003, 17:59

Благодаря за консултацията, макар и неясната формулировка на запитването ми.
Причината за нуждата от прекратяването на дейността на ЕТ-то ми е, че при назначаването ми като държавен служител, се налага да попълня декларация, в която трябва да обявя, че НЕ съм ЕТ.
Теодор Владов

Мнениеот noughty » 20 Мар 2003, 18:25

Естествено, че ще се платят такси. Не съм го споменала, защото ми се струва очевидно, че такова нещо не може да е безплатно. Но ако трябва да съм точна тогава, трябва да се платят и 25 лева за обявлението в Държавен вестник.
noughty

Мнениеот Katherina » 20 Мар 2003, 19:34

За кое обявление е таксата от 25 лева за която споменавате?

Съобщение за прекратяване дейността на Едноличния търговец не се обнарородва в държавен вестник, покана до кредиторите - също...
Единствената такса, която е необходимо да се заплати е по сметка на съда и е в размер на 10 лева, плюс 1,50 лева за препис от решението.
Katherina

Мнениеот profan » 20 Мар 2003, 20:22

Kreditorite mogat da si vzemat svoeto ot fizi4eskoto lice koeto e bilo ET ,tai kato to otgovaria neograni4eno sas svoeto imushtestvo za zadalgeniata na ET.
Pravilno li e Kate?
profan

Мнениеот Katherina » 21 Мар 2003, 11:23

Да, след прекратяване дейността на физическото лице като търговец, отговорността за задълженията му, сключени когато е било вписано като ЕТ продължава да се носи от физическото лице, дори при положение, че няма качество на търговец.
Katherina

Назад към Търговско право