- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за поправка на очевидна фактическа грешка
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Молба за поправка на очевидна фактическа грешка
Здравейте,
Имам следния казус:
Считам, че ВАС тричленен състав е допуснал очевидна фактическа грешка. Петчленния състав остави в сила решението на тричленния състав.
До кого да пиша молбата за поправка на очевидната фактическа грешка - до тричленния състав, до петчленния или чрез тричленния до петчленния ?
Може ли някой да ми помогне?
- Иван
RE: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка
Може да се подаде молба до петчленен състав на ВАС за отмяна на влязло в сила решение по чл. 41 ЗВАС, ако грешката попада в основанията по чл. 231 от ГПК.
Молбата се подава чрез съда, постановил решението. В случай това е ВАС петчленен състав.
Успех!
- Nick
RE: RE: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка
Единственото относително правилно нещо в съвета ти е, че молбата се подава до съда постановил решението.
В конкретният случай както твърди питащият не става дума за отмяна на влязло в сила решение, а за поправка на явна фактическа грешка. При това положение чл.41 от ЗВАС изобщо не намира приложение, а имайки предвид разпоредбатата на чл.11 от ЗВАС производството ще бъде по реда на чл.192 и сл. от ГПК.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка
Мерси за поправката.
Наистина не може да иска отмяна на влязло в сила решение на това основание.
Все пак какъв е реда за отмяна на такова решение?
- Nick
RE: RE: RE: RE: Молба за поправка на очевидна фактическа гре
Nick, човече ...!?
Предизвикваш ме да ти тегля една ......!?!!?!?!?
Правиш ли разлика между "отмяна на влезли в сила решения" и "поправка на очевидна фактическа грешка" !?!?!?!? Това са две различни производства.
Вземи да си прочетеш дебелата тухла на Ж.Сталев.Като я пребориш ми се обади, ако все още нещо не ти е ясно.
- hebigatsu
- Активен потребител
Re: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка
Мисля, че чл. 192 (2) ГПК ясно казва кой съд следва да поправи явната фактическа грешка. В този случай това е съответното отделение - тричленен състав на ВАС.
Поправката може да се поиска от всяка от страните без ограничение във времето - в този смисъл Ж.Сталев, БГПП, София 2000, стр. 482.
Успех, колега!
Поправката може да се поиска от всяка от страните без ограничение във времето - в този смисъл Ж.Сталев, БГПП, София 2000, стр. 482.
Успех, колега!
- pesho
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|