Здравейте,
Жена на 62г., с около 30г. стаж по трудова книжка. Безработна от около 3-4г. Последно беше 1г. на борсата и след това безработна. Във въпросните 30г. стаж сме включили и тази 1г. на борсата. Интересува ме може ли да се пенсионира по някакъв начин? Без значение колко ще е намалена пенсията, без значение дали с купуване на стаж и т.н., ОК сме с всички възможности. Просто искаме да я пенсионираме и ни интересува може ли или не. Уточнявам - в момента питам само дали може. Вече как точно може, ако изобщо може, ще помоля за телефон или имейл на съответния адвокат на лично съобщение, с който да се уговорим за среща, на която вече да ни обясни как да се случат нещата.
- Дата и час: 25 Апр 2025, 00:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Питане за ранно пенсиониране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Питане за ранно пенсиониране
Не може. Вижте чл. 68 и следващите от КСО. Евентуално ако има висше, може да си го купи, но това според мен пак няма да достигне.
- berto
- Потребител
Благодаря за отговора. Няколко допълнения, които съм пропуснал в първото си мнение, ако има значение и да ни е от полза евентуално.
Висше няма, само средно-специално. Последните 4-5г. е работила 2-ра категория труд. Останалото е стандартната 3-та категория.
Има направени 2 артроскопии на двете колена, страда от дископатия, проблемни ходила и други здравословни проблеми.
Има работени около 10-на години, които не са в трудовата книжка и за съжаление ги броим изгубени, понеже работодателите са лъгали, че я осигуряват, а реално не са. Изнамерих единия, свързах се с него да питам дали е възможно да се направи нещо, аз да платя осигуровки или каквото е нужно по закон и примерно със задна дата, скара ми се, че нищо не можело да се направи вече и дотам беше разговора.
Висше няма, само средно-специално. Последните 4-5г. е работила 2-ра категория труд. Останалото е стандартната 3-та категория.
Има направени 2 артроскопии на двете колена, страда от дископатия, проблемни ходила и други здравословни проблеми.
Има работени около 10-на години, които не са в трудовата книжка и за съжаление ги броим изгубени, понеже работодателите са лъгали, че я осигуряват, а реално не са. Изнамерих единия, свързах се с него да питам дали е възможно да се направи нещо, аз да платя осигуровки или каквото е нужно по закон и примерно със задна дата, скара ми се, че нищо не можело да се направи вече и дотам беше разговора.
- ivoandonov
- Нов потребител
berto написа:Не може. Вижте чл. 68 и следващите от КСО. Евентуално ако има висше, може да си го купи, но това според мен пак няма да достигне.
Недейте толкова категорично, без да знаете всички детайли!
Най-малкото зависи от датата на раждане, защото :
за 2025 година са нужни - възраст 62 г. 4 м. и осигурителен стаж 36 г. 8 м.
за 2026 съответно - 62 г. 6 м. и 36 г. 10 м.
Недостигащ стаж може да се "закупи" до 5 години - без значение с или без висше образование!
ivoandonov написа:Последните 4-5г. е работила 2-ра категория труд.
Тези години - 1 към 1 ли ги броите или с коефициент?
ivoandonov написа:Има работени около 10-на години, които не са в трудовата книжка и за съжаление ги броим изгубени, понеже работодателите са лъгали, че я осигуряват, а реално не са.
Тук не е важно, дали са внесени осигуровките, а дали има документирано трудово правоотношение!
Чл. 9. (1) Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
1. времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 10 са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение, но не по-малко от минималния осигурителен доход по чл. 6, ал. 2, т. 3 за съответната професия; когато лицето е работило при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време;
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|