начало

Изравниха заплатите на деловодителите и секретарите в прокуратурата с тези в съдилищата Изравниха заплатите на деловодителите и секретарите в прокуратурата с тези в съдилищата

Съдебна делба на имот

Казуси за недвижими имоти

Съдебна делба на имот

Мнениеот nikam77 » 16 Яну 2025, 02:33

Здравейте, колко време отнема съдебната делба на имот и колко горе долу излиза като финанси? Когато при съсобствен апартамент единият от собствениците, който притежава по-голям дял не живее в апартамента заради лошо отношение на другият съсобственик - вдигане на скандали и упражняване на контрол ( разполагане в целият апартамент и недопускане на собственика, който има по-голям дял дори да има собствена стая) с обяснението, че апартамента е общ, какво е най-правилното решение за да се разреши ситуацията? Също собственика, който има по-малък дял живее там с своя роднина и окупира целият апартамент не желае имота да се продаде и се опитва да придобие по давност частта на другият собственик. Възможно ли е собственика, който има по голям дял да заключи своята част (стая) и да забрани да се влиза там на другите собственици или да поиска наем ? Благодаря
nikam77
Нов потребител

Re: Съдебна делба на имот

Мнениеот berto » 16 Яну 2025, 12:00

Щом има съсобственост, това означава, че не може да заключва нищо. От жилището ключ трябва да имат и двамата (или колкото са общо съсобствениците - за всеки поне по един ключ).

Колкото се отнася до това колко трае делбата и колко струва, отговорите са първо - трае много, особено ако сте в някой по-голям град, особено в София, поне 5 години, ако не и повече, и след това колко струва - зависи как се развива, защото ако накрая се стигне до публична продан и съсобствениците не се разберат по време на самото производство пред съда, тогава ще има изкупуване с наддаване и не се знае там дали няма да се появи някой мераклия с желания да изкупи дяловете и да стане той собственик, т.е. ще качи цената и ще трябва да се плаща според обстоятелствата, а не според пазарната цена.

По въпроса за наема важи чл. 31 от Закона за собствеността - второто изречение: "Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване."
berto
Потребител

Re: Съдебна делба на имот

Мнениеот nikam77 » 16 Яну 2025, 16:02

Благодаря, не искам да заключвам целият имот или общите помещения, а да си отделя моя стая, защото в момента аз такава нямам и спя с другият собственик в същата стая, защото в другата спи негов роднина, и ми се налага контрол къде да си слагам дрехите и вещите. Те са окупирали целият апартамент с техни вещи и за моите място няма, аз друго жилище нямам, а те имат и то не едно... живея под наем от години заради ситуацията.Говорих с адвокат и ми обясни, че трудно ще успеем да вземем наем защото на практика не са ми отказали достъп до имота, но в такива условия аз спокойно не мога да живея, постоянно ми правят скандали, налагат ми дори правила кога да си лягам и тн, защото трябвало да се съобразявам с тях, пушат цигари вътре, аз не пуша и всякакви такива изпълнения, местят ми вещите или ги хвърлят без да ме питат....
nikam77
Нов потребител

Назад към Имотни казуси