начало

Алтернативен поглед към въпроса за репутацията на юридическите лица и защитата от публикации с невярно съдържание Алтернативен поглед към въпроса за репутацията на юридическите лица и защитата от публикации с невярно съдържание

ЗОПБ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ЗОПБ

Мнениеот mnwlls » 14 Окт 2024, 00:22

Не съм сигурен, че въпросът е за този раздел...

Две несвързани ФЛ си прехвърлят 100 000лв кеш :)

ЗОПБ казва:
Чл. 5. (1) Който извърши или допусне извършването на нарушение на чл. 3, се наказва с глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е физическо лице, или с имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е юридическо лице.

Кой ще бъде глобен с 25%, само плащащия или и получаващия?
Това е глоба от НАП, с 5г давност, нали така?
mnwlls
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 04 Юли 2024, 15:50

Re: ЗОПБ

Мнениеот rakhat_lokum » 14 Окт 2024, 11:10

Според мен глобата трябва да се наложи на ФЛ, което извършва плащането ("извърши... нарушение на чл. 3"). "Допусне извършването" следва да се отнася за лице, което носи отговорност, когато друг извършва действието, и, в този смисъл, не следва това да е лицето, приело плащането.

НАП следва да наложи глобата и, тъй като следва да я наложи на ФЛ, давностният срок зависи от няколко фактора, т.е.:

1.Ако не е образувано производството:
чл. 34, ал. 1 ЗАНН:
"Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението"

2.Ако не е издадено наказателно постановление:
чл. 34, ал. 3 ЗАНН:
"Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта"

В случаите по 1. и 2. има уредена и абсолютна давност – 4 години и 6 месеца (3 години + 1/2 от 3 г.), която се извежда чрез препращане към Наказателния кодекс – чл. 81, ал. 3 НК, вр. чл. 80, ал. 1, т. 5 НК, вр. чл. 11, предл. трето ЗАНН:
Чл. 11 ЗАНН:
"По въпросите на ... обстоятелствата, изключващи отговорността, ... се прилагат разпоредбите на общата част на Наказателния кодекс, доколкото в този закон не се предвижда друго."
Чл. 80 НК:
"(1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:
...
5. три години за всички останали случаи."
Чл. 81, ал. 3 НК:
"Независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в предходния член"

3.Ако е наложено административното наказание "глоба", но все още не е изпълнено:
чл. 82 ЗАНН:
"(1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
...
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането и в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. ..."

В случая по 3. абсолютната давност е 3 години (2 години + 1/2 от 2 г.) (чл. 82, ал. 3 ЗАНН).
rakhat_lokum
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 01 Сеп 2023, 15:18


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 37 госта


cron