начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Колко е таксата за поддръжка на публична продан?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко е таксата за поддръжка на публична продан?

Мнениеот ivaylotodorov558 » 20 Юни 2024, 21:16

Здравейте!
В крайна сметка не можем да се разберем с роднините и ще излизат имотите на публична продан.
Доколкото разбирам частен съдия-изпълнител ще обяви имотите на публичен търг и трябва всеки месец да се плаща някаква такса, за да се поддържа търга.
Можете ли да ми кажете колко е долу-горе тази такса или как се изчислява? Въобще с какви разходи е свързан този търг, докато трае? Аз мога ли да участвам в този търг (в качество на съсобственик) до самия му край, т.е. ако след година примерно цената падне драстично и няма друг купувач, аз мога ли да изкупя дяловете?

Ивайло Тодоров
ivaylotodorov558
Младши потребител

Re: Колко е таксата за поддръжка на публична продан?

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Юни 2024, 22:03

Нещо не е както трябва.

Такава такса не е известна.

А - иначе можете да закупите имота.

Но всичко е зависи - има купувачи - горе-долу - пазарна стойност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivaylotodorov558 » 20 Юни 2024, 22:16

ivan_lawyer написа:Нещо не е както трябва.

Такава такса не е известна.

А - иначе можете да закупите имота.

Но всичко е зависи - има купувачи - горе-долу - пазарна стойност.

Благодаря Ви много!
Имам приятел, който беше в същата ситуация и ми каза, че плащали някаква такса всеки месец, за да се поддържа публичната продан активна, но не знаел сумата, защото родителите му се занимавали с тази работа.
Можете ли да ми кажете има ли някакви такси свързани с тази публична продан и с края на това дело, защото съм в много печално финансово положение в момента и бих искал да имам идея какво ме очаква.
Благодаря Ви още веднъж!
ivaylotodorov558
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Юни 2024, 22:30

Пак не се сещам за ежемесечна такса към ЧСИ, не знам това как.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Юни 2024, 01:14

Към ЧСИ има такси за образуване на дело, опис, вещо лице, съобщения и т.н., но те не са месечни. Тъй като следват една след друга приятелят ви е останал с впечатление, че всеки месец се плаща. По същество тези такси са малки, голямата е процента който взима ЧСИ от продажната цена, като той се определя от закон.
Не сте в на пазара, та като падне цената да си купите нещо. Може да го направите като следвате реда по който се прави, участие в търга, заявление, че сте участващ съсобственик и други неща, за които е най-добре да ползвате адвокат, когато търговете започнат, но като съсобственик имате доста привилегии.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Юни 2024, 05:50

Коректно е мнението на предишният потребител, съобразете се с него.

Важно е - именно при кого сте като ЧСИ, това е много важно, ако имате възможност - го сменете, аз препоръчвам конкретни ЧСИ-та за всеки случай - когато искате да сте "акула" един, когато искате да сте друго животно (акулата е риба, но примерно), друг тип ЧСИ, всеки си има маниери.

В София има много ЧСИ, в други градове са - малко и това е проблем, там - може да се "замотаят" нещата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimist » 21 Юни 2024, 16:14

Отворете тарифата на ЧСИ и четете, ето някои по големи суми:

20. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) За извършване на опис на движими и недвижими имущества, включително на налични ценни книжа, се събира такса в размер 1,5 на сто върху по-малката сума от цената на описаната вещ/ценните книжа и от паричното вземане, но не по-малко от 50 лв.
22. За въвеждане във владение на недвижим имот се събира такса в размер 1 на сто върху цената на имота, но не по-малко от 200 лв.
23. За изготвяне на постановление за възлагане на недвижим имот се събира такса в размер 1,5 на сто върху продажната цена, но не по-малко от 50 и не повече от 3000 лв.
Забележка. Таксата е за сметка на купувача.
24. За извършване на публична продан на делбен имот или на заложено имущество по реда на ЗОЗ или на ГПК се събира такса в размер 2 на сто върху продажната цена, но не по-малко от 50 лв.
Забележка. При делба таксата е за сметка на съделителите съобразно техните дялове.
dimist
Потребител

Назад към Съсобственост и делба