начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Мнениеот posetitel » 08 Мар 2012, 23:30

Здравейте,

Нуждая се от правен съвет и ще съм благодарен за всяко изказано мнение, или съвет.

Собственик съм на онлайн магазин за маркова парфюмерия, като продуктите които зареждам са оригинални, макар и да не зареждам от официалните вносители. Имаме много доволни редовни клиенти, което говори само по себе си за това, че сме почтени търговци и не продаваме ментета или имитации на известни марки. Работим с голяма фирма търговец на едро, която зарежда голяма част от луксозните магазините за маркова парфюмерия в цялата страна, като зареждаме само от тази фирма. Нямам представа от къде нашият доставчик зарежда стоката си, но тя е качествена и според нас оригинална. Също така знам, от нашите доставчици, че те също така зареждат част от стоката си от официалните вносители на съответните марки. Всичко си е в реда на нещата издават се фактури, ние издаваме касови бележки, имаме реална фирма и всичко за нас изглежда наред, докато един ден не ни посещават от патентно ведомство и икономическа полиция и не ни съставят акт по чл. 13, мисля алинея 2 на "Закон за марките и географските означения". Питат ни дали имаме официално разрешение от официалният представител на конкретна марка парфюм и съответно ние нямаме понеже сме търговец на дребно и зареждаме от друг търговец на едро, затова и ни съставят акт, който можем да обжалваме в няколкодневен срок.

Сега опираме до тълкуването на този закон и доколко е вярно, това че ние сме в нарушение, като търговец на дребно и подлежим на санкция.

Според Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г.) Притежателят на правото върху марка не може да забрани използването й за стоки, които са пуснати на пазара на територията на държавите - членки на Европейския съюз, съответно на Европейското икономическо пространство с тази марка от него или с негово съгласие.

и също така:

Чл. 16. (1) Правото върху марката може да е притежание на две или повече лица.
(2) Всеки съпритежател може да я използва без съгласието на останалите и без да се отчита за това, освен ако между тях е уговорено друго в писмена форма.

От който, лаик като мен си прави извод, че не би трябвало търговец на дребно като нас, който зарежда от търговец на едро, който НЕ е официален представител, но зарежда стоката си от европейският съюз, както и частично от официалните вносители за България, не би трябвало да подлежим на санкции.

Ще съм благодарен, за всеки съвет или мнение, както и ако някой ми препоръча
качествен адвокат по патентно право в Пловдив.
posetitel
Нов потребител

Re: Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Мнениеот viktor33133 » 13 Ное 2022, 20:31

Може ли информация по това кои са официалните дистрибутори на парфиуми? Благодаря!
viktor33133
Нов потребител

Мнениеот ollymem » 15 Ное 2022, 15:34

Мисля, че все пак yv трябва да има сертификати за качество, като тук .Може би това ще ви помогне.
ollymem
Нов потребител

Мнениеот kalina68 » 22 Яну 2024, 20:48

И мен ме интересува подобен казус, само че за продажба на маркови обувки и дрехи. Дали има допълнителни рестрикции и какви разрешителни са нужни?
kalina68
Нов потребител

Назад към Интелектуална собственост