Здравейте,
на мястото на старата 2-етажна къща, която строителен предприемач събори, строи 5-етажна кооперация. Парцелът е 400 кв.м., ъглов с излаз на 2 улици. Другите 2 страни на парцела са съответно към 2 съседни имота, собственик на единия съм аз.
Отстоянието на нашата 2-етажна (височина до 10 м.) къща ( от 1960г.) границата е 3 м., съседната ъглова 2-етажна къща (беше на по- голямо от 3м. разстояние от границата. Сега на нейно място се строи 5- етажна сграда, чиито вход към подземните гаражи е на самата граница с нашия парцел, а сградата е на 3 м. отстояние от нашия парцел. Отделно от това е от южната страна на нашата къща и я засенчва значително.
В ЗУТ чл.31 пише, че отстоянието от съседен урегулиран имот трябва да е 1/3 от височината на сградата.
Не знам колко е висока тази 5 етажна сграда ( партер - магазини, 5- ти мансарден), но с тези 3 м. отстояние мисля, че са в разрез с нормативните изисквания.
Въпросът ми е оттук нататък как може да се съпротивлява човек?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отстояние на строеж от страничната граница със съседен имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отстояние на строеж от страничната граница със съседен и
Здравейте!
Оттук нататък ... сядате на сянка (нали - Ви „засенчва значително“), наливате си питие по избор и си псувате.
Ама не много високо - за да спазите Наредба № 6 от 26 юни 2006 г.
До 65 dB денем и до 50 dB нощем!
Оттук нататък ... сядате на сянка (нали - Ви „засенчва значително“), наливате си питие по избор и си псувате.
Ама не много високо - за да спазите Наредба № 6 от 26 юни 2006 г.
До 65 dB денем и до 50 dB нощем!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Отстоянието на 5 етажна сграда, кота корниз 15 м., е 5м. Възможно е обаче и да е 3 м., но до височината от 10 м., като следващите етажи се дърпат още 2 метра назад и от тях до имотната граница остават 5 м. Това се прави за да няма засенчване.
- ivanov_p
- Активен потребител
Ivanov_p, благодаря! Виж, това не го знаех.
- zlato
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|