- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
izdrajki za minalo vreme-denominatzia
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
izdrajki za minalo vreme-denominatzia
Имам развод с бившата си жена преди петнадесет години , от брака си имаме едно дете чиито родителски грижи са присъдени на майката .
Още преди развода сме сключили съдебна спогодба за издръжката която трябваше да плащам . В продължение на няколко години редовно изпращах издръжката но след като няколко пъти ми бе върната престанах да да я изпращам.Както разбрах в последствие бившата ми съпруга е живяла доста охолен живот с новия си съпруг и това е причината поради която е престанала да получава изпратените от мен издръжки. И сега след петнадесет години поради това , че отново се е развела се сети за мен и иска да и изплатя всички до момента неплатени месечни вноски. Трябва ли да и ги платя , имайки предвид деноминацията -какво трябва да и платя и изобщо има ли право да си търси издръжките чак сега като през всичките тези години не е направила нищо по този въпрос?
Още преди развода сме сключили съдебна спогодба за издръжката която трябваше да плащам . В продължение на няколко години редовно изпращах издръжката но след като няколко пъти ми бе върната престанах да да я изпращам.Както разбрах в последствие бившата ми съпруга е живяла доста охолен живот с новия си съпруг и това е причината поради която е престанала да получава изпратените от мен издръжки. И сега след петнадесет години поради това , че отново се е развела се сети за мен и иска да и изплатя всички до момента неплатени месечни вноски. Трябва ли да и ги платя , имайки предвид деноминацията -какво трябва да и платя и изобщо има ли право да си търси издръжките чак сега като през всичките тези години не е направила нищо по този въпрос?
- STUDEN
Re: izdrajki za minalo vreme-denominatzia
имайте предвид ,че отказа от издръжка е недействителен след като е отказала да ги получава е следвало да вложите парите в банков влог на името на детето
ще и платите върху деноминирана сума в едно със законната лихва , разбира се до навършване на пълнолетие на детето ,след като детето е навършило пълнолетие вече то трябва да подаде иск и да иска да ви осъдят за издръжка и то ако учи
ще и платите върху деноминирана сума в едно със законната лихва , разбира се до навършване на пълнолетие на детето ,след като детето е навършило пълнолетие вече то трябва да подаде иск и да иска да ви осъдят за издръжка и то ако учи
- donna2
- Потребител
Независимо , че в момента чакам решение от втора инстанция по иск от нейна страна по чл.183 от НК , и ако и преведа по банкова сметка неплатените до момента вноски / имайки в предвид деноминацията става въпрос за смешна сума/ , има ли тя някякво право да завежда друг иск за размера на дължимите суми за минало време -/при положение ,че вече ще са изплатени но евентуално няма да и хареса сумата която тя е очаквала да получи/?
- STUDEN
не плащате това което и както е по споразумение
- donna2
- Потребител
друг е въпроса дали ще ви съдят за увеличение на издръжка , ако детето не е навършило 18г. или аку учи може да се подаде иск за увеличаване размера на издръжката ,но там вече ще я дължите от датата на подаване на исковата молба
- donna2
- Потребител
Значи да Ви разбирам така:
Изчислявам еди -колко си месечни вноски , деля ги на 1000 ,изпращам ги и това ще пресече всякакъв вид спор по това отношение , т.е не би могло да ми се търси по различна сума/изчислена по друг начин/. А колкото до увеличението на издръжката - това ми е ясно. Става въпрос за всичко до момента.
Изчислявам еди -колко си месечни вноски , деля ги на 1000 ,изпращам ги и това ще пресече всякакъв вид спор по това отношение , т.е не би могло да ми се търси по различна сума/изчислена по друг начин/. А колкото до увеличението на издръжката - това ми е ясно. Става въпрос за всичко до момента.
- STUDEN
ДА СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА
- donna2
- Потребител
Независимо ,че смешна сума олихвена по какъвто и да е % , пак ще си остане смешна/става въпрос за около 5000 неденоминирани лв. , т.е 5 деноминирани лв./
то въпроса ви е интересен , дано да ни отговори donna 2.
то въпроса ви е интересен , дано да ни отговори donna 2.
- STUDEN
законната лихва ,за това чесумата е просрочена ,тоест за всяка вноска се дължи лихва ,намерете някай счетоводител да ви я изчисли
- donna2
- Потребител
Благодаря Ви все пак , но смятам да и пратя направо 10лв. и да си реша проблема.Предполагам че "двойно" ще и стигне.
- STUDEN
Между другото - няма ли някяква давност за такъв вид вземания , до колкото знам при други случаи има погасителна давност за непотърсени суми.
- STUDEN
давноста спира между деца и родители докато последните упражняват родителските права ,това че детето съгладно съдебното решение е присъдено на майката не ви прави по малко родител ,за тия пари давноста би текла от момента когато детето направи 18г. давностния срок е 5 г. а той тече поотделно за всяко плащане начиная от датата на падежа -тоест датата когато е следвало да плащате издръжката си
- donna2
- Потребител
А какво бихте казали за давността посочена в чл.87 от СК ?
- STUDEN
става въпрос за давност преди завеждане на иск за издръжка -примерно искат увеличение на издръжката с нова искова молба и могат да я поискат и с една година на зад максимум
- donna2
- Потребител
тоест искам 50 лв месечно и със задна дата по 50 лева месечно за една година
- donna2
- Потребител
По тази логика тя всяка година може да иска увеличение на издръжката , и съответно да я получава за предходната ?
- STUDEN
няма забрана колко пъти да се предеви иска ,но съда е този който ще прецени неждите на детето и възможноста на родителя да я дава
- donna2
- Потребител
Независимо от това , че заплатата ми е минималната и имам още три деца от сегашния си брак които дори и сега ми е доста трудно да издържам?
- STUDEN
И... значи трябва съдът да лиши три деца , мен и съпругата ми за да угоди на несвоевременните прищявки на впоследствие сетила се майка ,че детето и има баща?
- STUDEN
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|