начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Кредит на починал човек

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кредит на починал човек

Мнениеот vivian636 » 05 Мар 2019, 22:33

Уважаеми юристи, привет.

Преди няколко месеца почина баща ми. Приживе имаше потребителски кредит, който знам, че остана непогасен. В такива случаи какво трябва да направя? Знам, че има разни застраховки, които се правят по кредити. Аз как мога да разбера съответната банка с коя застрахователна компания работи? С две думи.... какъв съвет бихте ми дали при такава ситуация?
vivian636
Младши потребител

Re: Кредит на починал човек

Мнениеот sylviapetkova » 06 Мар 2019, 09:49

Здравейте.
Застраховката се прави при сключването на договора за кредит. Ако баща Ви не е направил такава застраховка приживе, не е възможно да я направите сега.
Възможностите са, ако задълженията на наследството са по - големи от активите му, да се откажете от него.
sylviapetkova
Младши потребител

Мнениеот vivian636 » 06 Мар 2019, 16:51

sylviapetkova написа:Здравейте.
Застраховката се прави при сключването на договора за кредит. Ако баща Ви не е направил такава застраховка приживе, не е възможно да я направите сега.
Възможностите са, ако задълженията на наследството са по - големи от активите му, да се откажете от него.

Благодаря за навременния Ви отговор.

Каква е процедурата по отказване от наследството му? Пред нотариус със смъртния акт на починалия ли? И в случая би ли било нужно да посъветвам и брат ми от първия брак на баща ми да направи същото?
vivian636
Младши потребител

Мнениеот sylviapetkova » 08 Мар 2019, 13:27

Изричното приемане или отказ от наследството на Вашия наследодател може да заявите пред райония съд, в района на който е открито наследството. Наследството се открива в момента на смъртта по последния постоянен адрес на починалото лице.
Ако сте от София, тук има образци на заявления: http://srs.justice.bg/srs/119-%D0%9A%D0 ... 0%B2%D0%BE
sylviapetkova
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Мар 2019, 02:18

Чакйте, чакайте!?! Какъв отказ от наследство, какви пет лева…?!
Вярно, че въпросът Ви Вивиан, е зададен леко двусмислено, нo аз приемам, че по-скоро се интересувате дали по кредита е била налице застраховка, а не да опитвате да правите такава след кончината на Вашия баща?
Не бързайте с отказа. Aми както правилно се интересувате от застраховката по кредита, първо направете необходимото за да разберете дали е имало такава. И в случай, че не, а ако пък е имало и по някаква си там причина същата не е породила действието си, чак тогава може да мислите за евентуален отказ от наследство. И все пак имайте предвид, и така наречените конклудентни действия за приемане на наследството, така че действайте разумно и се консултирайте с Адвокат.
Успех!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот propensity » 10 Мар 2019, 11:11

Потребителският кредит на баща ви е този, за който знаете. Не е яно дали починалият няма и други пасиви (задължения) към трети лица.

Основният въпрос е - баща ви оставя ли след себе си активи - имоти, движими вещи, пари?

Най-правилният и безопасен ход към този момент е да приемете наслдеството по опис.
propensity
Потребител

Назад към Взаимопомощ