- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Живот на село
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Живот на село
Здравейте, искам да споделя впечатленията си от селския живот. Живял съм в града, но селото все повече започна да ме привлича със спокойствието, тишината и красивата природа. Реших да се преместя и сега се наслаждавам донякъде на изброените неща. Проблемът по селата вече са ромите, които крадат. Всеки ден стават кражби, нямаме подкрепа от страна на държавата, ромите знаят, че са недосегаеми и ние вече живеем в страх. Преди десетина години, когато аз си купих къщата, нямаше толкова много цигани. В последните години популацията им се увеличава сериозно. Искам да попитам и да помоля някой, който се е сблъсквал с подобен проблем, да сподели какво е предприел и какво е направил. И изобщо има ли някакъв начин, по който поне малко да бъдат респектирани циганите или сме обречени да изкараме старините си в поругаване и кражби на това, което цял живот сме градили ?
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!
- hristo_hristov
- Младши потребител
Re: Живот на село
При циганите важи древното правило - когато е един - е страхлив, когато се съберат на тумба - стават силни.
Не съм географ, някакъв етнолог, за да обсъждам нещата. Това е примитивна народност, те живеят ден за ден, не че няма таланти при тях. За справка само - навремето живееха в една културна битност, не че нещо особено. Не знам - това е глобален въпрос.
Моят кум беше нападнат, първо неговата съпруга - причакват я с оборота на един мост, тя успява да избута блокадата, идва и съпругът ѝ с полуавтоматичен пистолет. Изпразва 2 пълнителя в пръстта пред тумбата и така. Удачното е - че пръстта поема куршумите и няма рикошет. Полицията идва и нищо.
Сега не съветвам никаква саморазправа. Просто - ставате подсъдим. Имаше един Опиц, един дядо със самоделни бомби, един друг с ток по оградата. Проблемът е държавен. Всички сме гнусливи, но няма как. Журналистически репортажи - ала Карбовски, вижте ги тези скотове и т.н. не са решение.
Гледам издръжки и разводи на наши по-мургави братя. Сега - верно - бият се в залата, темпераментни са.
Но - какво да кажа за социалните - ми те са гнусливи, аз съм бил инспектор по чистота в циганския квартал, къде умрял кон, къде друго, непрекъснато правехме обходи, пък беше и чисто. Днешните социални са само балеринки.
Бих се радвал на ентусиасти ала Майка Тереза, нещо което да укроти темперамента. Ама - глезотията е национален спорт. Опитайте се някак да станете "наш човек" пред полицията, сега - няма ПУ в селото, но където има. Един вид - да сте във връзка с някой там. Може би да се говори с цигойнер, аз впрочем си комуникирам доста успешно с тях, разбира се - не винаги. Общо взето - без бой няма да мине.
Не съм географ, някакъв етнолог, за да обсъждам нещата. Това е примитивна народност, те живеят ден за ден, не че няма таланти при тях. За справка само - навремето живееха в една културна битност, не че нещо особено. Не знам - това е глобален въпрос.
Моят кум беше нападнат, първо неговата съпруга - причакват я с оборота на един мост, тя успява да избута блокадата, идва и съпругът ѝ с полуавтоматичен пистолет. Изпразва 2 пълнителя в пръстта пред тумбата и така. Удачното е - че пръстта поема куршумите и няма рикошет. Полицията идва и нищо.
Сега не съветвам никаква саморазправа. Просто - ставате подсъдим. Имаше един Опиц, един дядо със самоделни бомби, един друг с ток по оградата. Проблемът е държавен. Всички сме гнусливи, но няма как. Журналистически репортажи - ала Карбовски, вижте ги тези скотове и т.н. не са решение.
Гледам издръжки и разводи на наши по-мургави братя. Сега - верно - бият се в залата, темпераментни са.
Но - какво да кажа за социалните - ми те са гнусливи, аз съм бил инспектор по чистота в циганския квартал, къде умрял кон, къде друго, непрекъснато правехме обходи, пък беше и чисто. Днешните социални са само балеринки.
Бих се радвал на ентусиасти ала Майка Тереза, нещо което да укроти темперамента. Ама - глезотията е национален спорт. Опитайте се някак да станете "наш човек" пред полицията, сега - няма ПУ в селото, но където има. Един вид - да сте във връзка с някой там. Може би да се говори с цигойнер, аз впрочем си комуникирам доста успешно с тях, разбира се - не винаги. Общо взето - без бой няма да мине.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Един нов случай, днес го разбрах. На един дядо тук му откраднали картофите и той вдигнал кръвно и получил инфаркт и сега се лекува в болница. Не мога да проумея как може да посягаш да крадеш от възрастни хора. Те са немощни, беззащитни и безпомощни. Колко долен човек трябва да си, за да го правиш. Когато има такива случаи, най- зле се чувствам. Човека се е грижил няколко месеца за тези картофи, полагал е труд , за да може да си помогне с храна за зимата, защото предполагам пенсията му е ниска и накрая да влезе циганина в градината и да извади картофите. И друго нещо много ме тормози. Наследниците на такива възрастни хора, които са починали, гледат да се отърват от имота и го продават. Добре, живеят в града например, не могат или не искат да идват на село, нека да го продадат. Но го продават на безценица. Не разбирам как може масивна къща с двор и стопански постройки да струва пет - шест хиляди лева. Има села, които са близко до големите градове и там имотите са в пъти по- скъпи, така наречените курортни села. И тук се появяват циганите. Те ходят уж на работа в европейските държави и там с лекота изкарват 2 - 3 хиляди евро и тук си купуват къща с тях. Друг е въпроса дали ги изкарват парите, всмисъл да ги печелят или ги получават от просия пред супермаркетите или от социални помощи. Но имат да купят една къща, в която да си сврат главите и да сложат сателита. Благодарен съм на хора, които също продават бащиния си имот, но не и на цигани. Радвам се, че има хора, които милеят за имота си и не искат тая паплач да живее там, където техните баби и дядовци са ги порастили и са живели спокойно. Понеже имам познати и в града и и имам поглед и върху младите хора по градовете. Те пък, заради забързаното градско ежедневие, особено компютърните специалисти, започнаха да се ориентират към селския живот. Доста от тях купуват къщи по селата, дори да ходят там няколко пъти през лятото за барбекю. Хората, които имат по- висок стандарт в големите населени места, не им е проблем да отделят 5 - 6 хиляди за къща с двор. И сега въпросът е дали тези млади хора по градовете ще успеят да изпреварят циганите и все пак да останат села и с българи. Поне малко.
- hristo_hristov
- Младши потребител
Ще останат, който са близо до по-големите градове. За другите залагам на циганите.
- barakuda
- Потребител
Понякога не е въпрос за пари. Срещал съм обяви, дава се къща "под наем" - но безплатно, и дългосрочно.
С единствената идея - да се поддържа и стопанисва.
- jhoro
- Активен потребител
Има и такива обяви, но циганите не са от тези, които могат да стопанисват имот. За да поддържаш нещо, особено имот, трябва да влагаш средства и да полагаш труд. А циганите могат да извадят паркета, за да го изгорят да им е топло, да съборят стопанските постройки и навесите из двора, също да изгорят гредите, а тухлите и керемидите да продадат. Пък коня могат да го приберат на първия етаж на къщата, ако има такъв, или в някоя малка стаичка.
- hristo_hristov
- Младши потребител
hristo_hristov написа:И друго нещо много ме тормози. Наследниците на такива възрастни хора, които са починали, гледат да се отърват от имота и го продават. Добре, живеят в града например, не могат или не искат да идват на село, нека да го продадат. Но го продават на безценица. Не разбирам как може масивна къща с двор и стопански постройки да струва пет - шест хиляди лева.
Аз пък разбирам, защото мои близки, които живеят и работят във Варна, бяха принудени да продадат на безценица дядовата си къща в балканско село, в което са израснали и което обожават, днес превзето от цигани, защото циганският тартор буквално им показа (след като им каза) какво ще се случи с имота им, ако не му го продадат - бяха свалили дори дограмата на прозорците. Подадоха жалба в полицията и, след като ги разкараха 2 пъти от Варна за обяснения и уточнения, накрая им казаха... продавайте, не можем да ги спрем. Когато няма как да упражняват надзор над имота си и за няколко месеца може да бъде разграбен керемида по керемида - човек и да плаче за дядовата къща няма богат избор. Въпросът е какво прави държавата и по-точно как да бъде принудена да припознае проблема и да започне да работи реално за разрешаването му. Пребиват беззащитни хора по селата за 20 лева, връзват, измъчват и тормозят старите хора, за да си издадат тайниците за пенсиите - това е реалността, от която държавата е абдикирала. Българските села изглеждат като след война... Който пътува из страната знае за какво говоря и няма място за отричане на очевидната разруха. Вижте и как изглежда едно германско, австрийско, словенско, дори хърватско село... На никого не му пука.
-
lexy21 - Активен потребител
Аз имам идея какво може да се направи. Всички цигани тук в моето село са си признавали кражбите в полицията. Конкретно в моя случай, понеще щетите се равнявали на 300 лв и прокурора ми изпрати писмо, че няма да съдят циганина, понеще сумата е много малка. И така циганина си продължава спокойно да краде и знае, че няма да има последствия, гледа да краде вещи на тази стойност и си живее. Нека прокурора да ми ги даде тези 300 лв, нищожна сума били, това е една пенсия и отгоре за мен. Кражбата е регистрирана в полицията, извършителя също, така че ако приемат някакъв закон, да наказват тези, които са извършили престъпления преди, сега да си получат наказанието. На какво прилича това, за 200 - 300 лв нищо не му правят на крадеца. Наистина държавата по селата я няма. Наистина са като след война. Затова търся да направя нещо, поне да опитам. Когато го видя циганина, който ме окраде, да си ходи спокойно из село, да кара кола без да има книжка, да стреля с пушка из улиците, се чувствам много зле.
- hristo_hristov
- Младши потребител
jhoro написа:Понякога не е въпрос за пари. Срещал съм обяви, дава се къща "под наем" - но безплатно, и дългосрочно.
Да, колегата напълно прав. Аз също имам познати, които са предлагали/ и предлагат такова нещо. За да не се занемари къщата, цялостната идея е просто да има някой там, който да живее... Отначало мислех, че идеята е странна, но като се замисля повече, изобщо не е странно, даже идеята е много хубава!
- kysmet4e
- Младши потребител
Всеки има къща някъде. Навремето нямаше такива квартирни кражби. Сега не знам - то крадат и българи и цигани.
Трябва да има ПУ във всяко село и така. Какво пречи. Полицая си е полицай. После - профилактика - никаква профилактика няма, просто ме е срам.
Трябва да има полицай на улицата - за да намалеят кражбите.
Макар, че съм скептичен на темата - то и при социализма имаше квартирни кражби, пък беше бесен тоталитаризъм, всеобща слухария, отчетност.
Трябва да има ПУ във всяко село и така. Какво пречи. Полицая си е полицай. После - профилактика - никаква профилактика няма, просто ме е срам.
Макар, че съм скептичен на темата - то и при социализма имаше квартирни кражби, пък беше бесен тоталитаризъм, всеобща слухария, отчетност.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Всеки има къща някъде. Навремето нямаше такива квартирни кражби. Сега не знам - то крадат и българи и цигани.
Като много от битовите пресъпления (кражби, отнемания ...) и тогава не се отчитаха и разследваха подобаващо. При кражба на мотопед, разследващия беше казал - "Ако излезе нещо покрай друго разследване ..."
Изобщо - ситуацията ми напомня "Подкрепете местния шериф", с разликата, че ... шерифи няма (по презумпция).
- jhoro
- Активен потребител
Абсолютно си работеха милицията специално, то по закона един вид. Сега не говорим за тоталитаризма, който си беше Ленински, както и да е. Има си Криминалистика, мен не ме влече следователската работа, пак сме юристи, но НПК ми е непонятно. НК е истинска симфония, толкова подреден закон, сега ще го жулнат разбира се - може би да не го жулнат, но ербапи всекакви.
Малко е сложно прякото криминално разследване, то и няма как.
Трябва да се отчита че работеха навремето милициите. Сега колко и как, ние си ги знаем. Толкова -колкото.
Не знам - сега не се отчита социалното напрежение, те са сложни фактори, въобще - организаторски задачи.
Малко е сложно прякото криминално разследване, то и няма как.
Трябва да се отчита че работеха навремето милициите. Сега колко и как, ние си ги знаем. Толкова -колкото.
Не знам - сега не се отчита социалното напрежение, те са сложни фактори, въобще - организаторски задачи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Аз не оспорвам и не казвам, че МВР не е работело. Работеше - даже много повече и по-спокойно от сега. Имам наблюдения и от сектор Криминалистика, и от ДПС (нищо общо с Доган), и от няколко други ...
Тоталитаризма си беше за (почти) всички и голямата част даже не им пречеше на живота.
Просто - едни задачи бяха с приоритет пред други (както винаги). При битов инцидент (кражба) много зависеше от конкретния оперативен работник, от мястото, размера на откраднатото, от ... и други фактори - дали в същото време някой не разказва политически вицове в района. Щото едното беше укоримо и евентуално - наказуемо, а за другото се ходеше в Белене.
Тоталитаризма си беше за (почти) всички и голямата част даже не им пречеше на живота.
Просто - едни задачи бяха с приоритет пред други (както винаги). При битов инцидент (кражба) много зависеше от конкретния оперативен работник, от мястото, размера на откраднатото, от ... и други фактори - дали в същото време някой не разказва политически вицове в района. Щото едното беше укоримо и евентуално - наказуемо, а за другото се ходеше в Белене.
- jhoro
- Активен потребител
Аз никога не съм имала село и когато децата отиваха на село за ваканцията страдах дълбооооооко... е, няколко пъти ме каниха и намазвах, но общо взето при мен положението беше "мамо, виж, козичка, козичка" и майка ми ме дърпа, за да ми обясни, че това е овца и де не викам така екзалтирано, за да не ми се смеят. Както и да е - на дърти години, пътувайки навсякъде, осъзнах, че искам да си имам дворче, градинка, къщата не е толкова важна - да е на един етаж, но дворчето, градинката.... Ама като ме полазят циганите... Е, как да отида да живея на село? В Бавария - срещу 40 евро на година наем / рента дават на хората в селата общински ниви в селските граници, които да си обработват, ако искат - да си ги запалят и да поканят селото да гледа как горят, но всички си ги обработват и си слагат салатката на масата от общинските ниви, дори не от тяхното място. И в селото е въпрос на чест да участваш като доброволец в инициативите на общността... А да помисли някой да прескочи да ти обере марулите - невъзможно! В селото си имат дори козметичка А какво имаме по нашите села - надежда, че няма да ти разграбят къщата?
-
hristo_hristov написа:Аз имам идея какво може да се направи. Всички цигани тук в моето село са си признавали кражбите в полицията. Конкретно в моя случай, понеще щетите се равнявали на 300 лв и прокурора ми изпрати писмо, че няма да съдят циганина, понеще сумата е много малка. И така циганина си продължава спокойно да краде и знае, че няма да има последствия, гледа да краде вещи на тази стойност и си живее. Нека прокурора да ми ги даде тези 300 лв, нищожна сума били, това е една пенсия и отгоре за мен. Кражбата е регистрирана в полицията, извършителя също, така че ако приемат някакъв закон, да наказват тези, които са извършили престъпления преди, сега да си получат наказанието. На какво прилича това, за 200 - 300 лв нищо не му правят на крадеца. Наистина държавата по селата я няма.
Не е точно така . Ако открадне повече от веднъж в продължение на 1г, е престъпление, в случай че двете общо са над 150 лв.Вашия човек или е регистриран за пръв път или е минала една година от предната кражба.Освен това няколко дребни кражби могат да се разглеждат като едно цяло. Едно престъпление. Това е друга хипотеза, където квалификацията "маловажен случай" може да отпадне. А и тия дефиниции са винаги под въпрос за всеки конкретен случай. Маловажен ли е, не е ли....Как е влязъл е много важно. Разбирам ги прекрасно някои окрадени хора, които си завишават леко липсите. И се чуди рома тогава какво да прави.
Тези прокурорски актове могат да се обжалват. И това е задължително ако имате съмнения за предходни деяния на онзи, за които е известно на МВР. Не че ще го уплаши една условна присъда. Но все трябва да се почне отнякъде . Втория път вече е на безплатна чорба.
- svettoslav
- Активен потребител
Аз мисля, че сме правници тук, и какви ги редиме словесно. Първо правото не е панацея - важно е - но не решава казуса с краденето. Изявата - ето кое е това което мъчи човека. Сега - "унтерменшен". Познавам цигани и българи (повече има цигани, но не са агресивни, мани ги Милен Цветков и Миролюба Бенатова, няма съзнателен цивилизационен натиск, не ни искат циганите територията, нито пък администрациите).
Мисля циганите за не-вредни, проблемът е в това, че те са диви и необуздани, собствен колорит.
Сега -какво да правят - нямаме пари, обществен факт, нямаме наистина, имаме за инфраструктура, нямаме левче за хора. Не е неофашизъм, а запъртъко-фашизъм. Работил съм в цигански махали - ми хора са си.
Не мисля циганите да са ни проблем.
Мисля циганите за не-вредни, проблемът е в това, че те са диви и необуздани, собствен колорит.
Сега -какво да правят - нямаме пари, обществен факт, нямаме наистина, имаме за инфраструктура, нямаме левче за хора. Не е неофашизъм, а запъртъко-фашизъм. Работил съм в цигански махали - ми хора са си.
Не мисля циганите да са ни проблем.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
lexy21 написа: общо взето при мен положението беше "мамо, виж, козичка, козичка" и майка ми ме дърпа, за да ми обясни, че това е овца и де не викам така екзалтирано, за да не ми се смеят....
Е, нали не си издоила пръча, какво толкова станало?
П.п . Светославе, глупости говориш пак....
- svettoslav
- Активен потребител
Втелявате се. Аз тук си купих една виличка (2км от града) и си насадих 20-ина овошки - като ме застяга шапката и почне да ми бръмчи главата и се качвам. Помага да се разведри човек, да си събере мислите и да спре да бучи кошера в главата.
Имам и един комшии, за които из района се говорят недотам хубави неща. Заселили се в къщичката самоволно, била изоставена. Покрадвали кокошки, ровели из вилите, а откраднaтото пропивали.
Налага се за кърската работа човек да има и разни инструменти - пръскачка, мотики, гребла, кофи и т.н.
Много ме съветваха съседите да не оставям нищо горе, защото онези щели да го откраднат. Но аз даже не заключвам, така добре се разбирам с тях. Поговорихме си малко един път и изказах съчувствие към тях, че акот ам в района се случи нещо, по тези баири и разбити и тесни пътища ни линейка може се качи, ни пожарна. Изразих и възмущение от личен опит, че прокуратурата и полицията открай време "замазват" и "потулват" сигнали за нередности, вместо да издирят и накажат виновника.
Посъветвах ги да пазят добре вещите ми, навеждайки ги на мисълта, че ако изчезне нещо, по презумпция ще погледна към тях. Е... наложи се да им обяснявам какво значи "презумпция", но грешката си беше моя, че я използвах тази дума неразумно прибързано пред неправилна аудитория.
P.S. И аз никога не съм имал село. Беше ми странно и неудобно децата в училище (началните години) да се питат: ти от кое село си / вашите от кое село са?
Лятото градът опустяваше - децата си ходеха по селата. Излезеш на улицата - зор ще намериш с някого да играеш.
Пък сега като се замисля, какво ми е било неудобното да се притеснявам, че "нямам село"... Дееба вашта мила мамица селендурска, дееба...
Имам и един комшии, за които из района се говорят недотам хубави неща. Заселили се в къщичката самоволно, била изоставена. Покрадвали кокошки, ровели из вилите, а откраднaтото пропивали.
Налага се за кърската работа човек да има и разни инструменти - пръскачка, мотики, гребла, кофи и т.н.
Много ме съветваха съседите да не оставям нищо горе, защото онези щели да го откраднат. Но аз даже не заключвам, така добре се разбирам с тях. Поговорихме си малко един път и изказах съчувствие към тях, че акот ам в района се случи нещо, по тези баири и разбити и тесни пътища ни линейка може се качи, ни пожарна. Изразих и възмущение от личен опит, че прокуратурата и полицията открай време "замазват" и "потулват" сигнали за нередности, вместо да издирят и накажат виновника.
Посъветвах ги да пазят добре вещите ми, навеждайки ги на мисълта, че ако изчезне нещо, по презумпция ще погледна към тях. Е... наложи се да им обяснявам какво значи "презумпция", но грешката си беше моя, че я използвах тази дума неразумно прибързано пред неправилна аудитория.
P.S. И аз никога не съм имал село. Беше ми странно и неудобно децата в училище (началните години) да се питат: ти от кое село си / вашите от кое село са?
Лятото градът опустяваше - децата си ходеха по селата. Излезеш на улицата - зор ще намериш с някого да играеш.
Пък сега като се замисля, какво ми е било неудобното да се притеснявам, че "нямам село"... Дееба вашта мила мамица селендурска, дееба...
-
teogeo - Активен потребител
ivan_lawyer написа:Не мисля циганите да са ни проблем.
Не са. Проблем ни е циганията, която е обхванала и цигани, и българи.
-
teogeo - Активен потребител
Теогео, понеже знам за кой край говориш - хайде разходи се малко по-нагоре и отиди, примерно, до Асеновци - богата земя, голямо село и ... виж. Посъветвай там нещо да ти пазят.
2 км. от града не е село, аз на ден навъртам пеша по работа три пъти по толкова. И който се прави на демократичен да отрича, че циганите са проблем, живее на друга планета.
2 км. от града не е село, аз на ден навъртам пеша по работа три пъти по толкова. И който се прави на демократичен да отрича, че циганите са проблем, живее на друга планета.
-
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|