начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Акцесорно дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акцесорно дело

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 10:02

Здравейте,
Имам Решение по дело по Договор за заем.
Присъдена е само главницата, лихвата за 3 години назад не е искана от адвоката в делото.
Адвоката ми беше казал че ще водим ново дело за тази лихва.
Сега ми казва че не можем да водим ново дело само за лихвата, защото било Акцесорно дело -
Не можело да се иска самостоятелно лихвата без главницата, която е присъдена.

Как стои въпроса от правна гледна точка ?
Решението по делото е тук : http://www.srs-bg.com/mainmenu/sud_akto ... 152015.htm
ffloyd
Потребител

Re: Акцесорно дело

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 10:54

ffloyd написа:Здравейте,
Имам Решение по дело по Договор за заем.
Присъдена е само главницата, лихвата за 3 години назад не е искана от адвоката в делото.
Адвоката ми беше казал че ще водим ново дело за тази лихва.
Сега ми казва че не можем да водим ново дело само за лихвата, защото било Акцесорно дело -
Не можело да се иска самостоятелно лихвата без главницата, която е присъдена.

Как стои въпроса от правна гледна точка ?
Решението по делото е тук : http://www.srs-bg.com/mainmenu/sud_akto ... 152015.htm

http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 510033FE08

Мисля, че това отговаря на въпроса ви, както и на това адвоката ви колко знае и може :) Има и друго - ако размера на лихвата е много малък, а от там и хонорара на адвоката да не му се занимава... Свободия :)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 11:01

Прочитайки решението констатирам и следното:
1. поискано е присъждане на законната лихва от датата на подаване на заявлението по чл.410 от ГПК до окончателното изплащане на вземането, както и разноските по заповедното и исковото производство. До тук добре.
НО
2. с решението си съдът не се е произнесъл по направеното искане за присъждане на разноски и същото е подлежало на допълване (с оглед уважения иск), но срокът за подаване на молба по 250 ГПК е изтекъл...
3. Относно разноските - тъпият ви адвокат не е представил доказателства, че сте ги платили действително, поради което и съдът не ви ги е присъдил... Ако сте ги били платили действително сте имали правото същите да ви бъдат присъдени и щяхте да си ги събирате от длъжника... В този случай обаче ми се струва, че освен лихви сте изгоряли с два хонорара (по заповедното и исковото) + евентуално разноски за експертизи (не ми се занимава да чета имало ли е нямало ли е...)

С две думи - "адвокатът" ви не струва ! :)
possitiv3
Потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 11:14

1. даже много си е хитър адвоката - не го мисли за прост :D
платил съм му 1000 лв. за двете дела - имам разписки за плащане в брой.
В договора за правна помощ е писал плащане по банкова сметка - съда му е искал преводите -
той не е дал нищо и ме е прекарал - спестява данъци пред НАП човека :mrgreen:
имам и 200 лв. д.т. които не ги е писал в Списъка на разноските.

2. Пак не разбрах - имам ли право да водя ново дело за Лихви за 3 години - 2012, 2013, 2014 г.
Да си търся нов адвокат - Сумата на лихвите е 1500 лв., за мен не е малко.
ffloyd
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 11:19

ffloyd написа:1. даже много си е хитър адвоката - не го мисли за прост :D
платил съм му 1000 лв. за двете дела - имам разписки за плащане в брой.
В договора за правна помощ е писал плащане по банкова сметка - съда му е искал преводите -
той не е дал нищо и ме е прекарал - спестява данъци пред НАП човека :mrgreen:
имам и 200 лв. д.т. които не ги е писал в Списъка на разноските.

2. Пак не разбрах - имам ли право да водя ново дело за Лихви за 3 години - 2012, 2013, 2014 г.
Сумата на лихвите е 1500 лв., за мен не е малко.

Съгласно посоченото по-горе решение на ВКС, постановено в производство по 290 ГПК (сиреч задължително следва да се спазва от долните съдилища) имаш право да водиш отделен иск за присъждане на лихвите след като нямаш произнасяне с влязло в сила решение.

П.с. това, че е записано, че ще плащаш по банка, а си платила в брой съдът не го интересува. Цялата работа е, че циганинът не си е платил данъците и осигуровките на база получения доход (едва ли е за първи път).

Успех.
possitiv3
Потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 11:26

1. Мерси много за съвета за ново дело за лихвата - значи пак ме е излъгал мошенника :lol:
А има ли срок в който може да се води това ново дело ?

2. Това че ме е прекарал с разноските адвоката - може да го съдя ама не ми се занимава с умрели хиени :D
Евентуално дисциплинарно производство в съответната АК - да го накажат с порицание пред строя ? :mrgreen:
ffloyd
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 08 Мар 2016, 11:34

ffloyd написа:1. Мерси много за съвета за ново дело за лихвата - значи пак ме е излъгал мошенника :lol:
А има ли срок в който може да се води това ново дело ?

2. Това че ме е прекарал с разноските адвоката - може да го съдя ама не ми се занимава с умрели хиени :D
Евентуално дисциплинарно производство в съответната АК - да го накажат с порицание пред строя ? :mrgreen:

1. Нека не вземам занаята на някой от останалите колеги адвокати. С документите при някой по-кадърен (от предходния) и там ще ви се отговори ;)

2. Действайте. Само това е начинът.
possitiv3
Потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 11:45

1. То ако знаеш кой адвокат е кадърен - да съм го хванал още 1-я път - ама не му е писано на челото :mrgreen:
Пак питам за срока за ново дело - да не го изпусна, че сега съм притеснен с парите.

2. Водя изпълнително дело от 6 месеца - и там само пари давам - 1 лев нямам събрани.
ЧСИ правил запор на къща, ама що ми е - била несеквестируема ?
Исках му да спре колата на длъжника от движение - вика не може КАТ не давали ?????
Длъжника му казал сега не мога да плащам - изплащал заем към банка ДСК.
Викам на ЧСИ - аз ли съм по важен или ДСК - вика ти си с предимство,
ама и да му наложим запор къз ДСК - ще си уредят дълга под масата, аз пак увяхвам ?
ПЪЛНА ЛУДНИЦА - да взема да търся някой от СИК да ми събере дълга ? :mrgreen:
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2016, 12:36

Исканията може да са правилни, ама тактика и стратегия. Нямате обезпечение, всъщност човека няма ли заплата нещо.

Има една гадна мярка за лично явяване пред мирови съдия (тоест районен съдия) и деклариране на имуществото - тегава е но понякога върши работа.
Не знам ЧСИ-то какво Ви обяснява, общо взето те са готини типове, ама какво да кажа. Не вършат работа, не са кадърни, бюрократи са и т.н. Представям си как ще фалират един след друг (а най-добре вкупом).
Вие си следете делата, щото адвокатите са много некадърни в днешно време и не си ценят паричните интереси - в смисъл не следят да се вземат разноските по делата не ценят парата.
Не са чорбаджии - един вид.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ffloyd » 08 Мар 2016, 12:51

1. Като го осъдихме - веднага се е писал уволнен и сега е на борсата взема държавни помощи :mrgreen:
Пък може и да бачка някъде нелегално и да си живурка копелето.
Като декларира пред Съдията - каква ми е файдата дет се вика ?
Имам къща - несеквестируема, имам кола и си я карам, нямам заплата копам картофи на село :D

2. Разбрах че 2 години може да се труди ЧСИ уж да събира нещо - я събере я не !
После какво правим ?
ffloyd
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2016, 16:46

Смисълът на явяването пред съдия е, че обикновено се укриват. На мен ми е коствало два дни да търча (бях за длъжника), за да убедя Съдебна полиция да не го влачат с караул на заседанието. Както и да е - просто трябва тормоз. 2 години може да се преодолеят лесн с някакво подновяване на действията. Трудна задача впрочем - да събереш парите на някой.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Мар 2016, 17:42

За пръв път чувам, че може да има пречка да се води отделен иск за мораторна лихва. Мислил съм доколко е правилно да се води иск за лихвите преди осъдително решение за главницата, но досега не е нямало случай да ми върнат иск за лихви, който съм образувал отделно и по едно и също време от този за главницата. няма и причина, просто отиваш на пълно доказване на вземането по главницата, а ако тя ти е присъдена по друго дело си спестяваш това. По интересен е въпросът дали може да ги искаш месец за месец?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2016, 18:44

Разбира се, че може да се води отделен иск. Искът е по чл.86, ал.1 ЗЗД. :shock:
neutralen
Активен потребител

Назад към Общи дискусии