Здравейте, колеги ! Обръщам се с няколко въпроса към вас, тъй като по тях получавам много противоречи отговори.
През декември 2015 успешно положих държавните изпити и сега чакам да започна стажа за придобиване на юридическа правоспособност. По отношение на него научих, че е всичко се случва проформа, изобщо не се обръща никакво внимание на стажантите и общо взето заверките се получават без проблем и без никакво ходене по институциите. Затова и ми препоръчаха да си намеря работа, вместо да си стоя 6 месеца вкъщи. Въпросите са:
1. Мога ли да работя по трудов договор като юрисконсулт докато карам този стаж?
2. Мога ли да взема участие участие в програмата "Младежка заетост" на Агенцията по заетостта докато карам този стаж?
3. Мога ли да сключвам въобще трудов договор за каквото и да е докато карам този стаж?
Ясно е че, чисто физически ще имам възможност да работя, но въпросът е дали може да възникне проблем заради стажа?
Благодаря, предварително
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Юрисконсулт без юридическа правоспособност?!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Юрисконсулт без юридическа правоспособност?!
Може да работите като юрисконсулт и без ЮП, но в дружество на баща ви, защото другаде бият. Добре е при възможност да изкарате стажа, за да имате представа къде какво се прави. На наученото в университета въобще не разчитатйте, ама хич. Поне година-две трябва да работите някъде като помощник, т.е. друг да върши нещата, а вие да се учите, за да може да криво-ляво да започнете работа сам.
- ivanov_p
- Активен потребител
Какво значи, че "бият" ?! Аз намерих фирма, която е готова да ме наеме, не е на баща ми, въпросът ми може ли да е наеме и да се считам за юрисконсулт. И аз искам да изкарам този стаж, но всички минали през него, които познавам, казват, че изобщо не се обръща внимание на стажантите и не е желателно да ходят и да нахалстват по службите и заради това и започнах да си търся работа.
- ratsa91
- Младши потребител
Няма проблем да те назначат, иска се юридическо образование, но опре ли да свършиш някаква работа по специалността питай някой дето разбира.
- ivanov_p
- Активен потребител
ratsa91 написа:Какво значи, че "бият" ?! Аз намерих фирма, която е готова да ме наеме, не е на баща ми, въпросът ми може ли да е наеме и да се считам за юрисконсулт. И аз искам да изкарам този стаж, но всички минали през него, които познавам, казват, че изобщо не се обръща внимание на стажантите и не е желателно да ходят и да нахалстват по службите и заради това и започнах да си търся работа.
ivanov_p написа:... но опре ли да свършиш някаква работа по специалността питай някой дето разбира.
Демек - в Lex.bg
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Стажът е тримесечен, но ако искаш да си стоиш у дома 6... кой да пречи.
Не, че нещо, но като колега тези неща трябва да ги знаеш- прелистваш 3 до 5 НА и си ок.
ratsa91 написа:1. Мога ли да работя по трудов договор като юрисконсулт докато карам този стаж?- ако някой се навие да те назначи, защо не? Е, някой ден ще установиш, че това време не ти се брои за юр. стаж, но какво пък.
2. Мога ли да взема участие участие в програмата "Младежка заетост" на Агенцията по заетостта докато карам този стаж?- идея нямам за правилата на тая игра.
3. Мога ли да сключвам въобще трудов договор за каквото и да е докато карам този стаж?- ако не се изисква непременно физическо ти присъствие, като съдебен кандидат няма пречка. И без това този стаж не е осигурителен, не влачи възнаграждение, ... знанието, опита, и прочее странични фактори са +, но ако не го искаш- действай с трудовото ти назначение.
Не, че нещо, но като колега тези неща трябва да ги знаеш- прелистваш 3 до 5 НА и си ок.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Стажът със сигурност е 6 месечен. Ясно ми е че, ако работя като юрисконсулт без правоспособност няма да ми тече юридически стаж. Както писах вече, аз имам желание да взема най-доброто от този стаж, но то просто не се дава. Обърнах се към този форум тъй като различни хора ми казват различни неща. Опитах се и из НА да намеря информация, но не успях...
- ratsa91
- Младши потребител
Когато има законов ред не търсиш информация от другаде. Без този стаж не може да вземеш ЮП, а без нея не може да станеш адвокат или ю.к. в сериозна фирма. Аз лично не съм виждал в обява да се търси юрист с юридичеко образование, то се подразбира, търсят се такива с ЮП. Отиваш, взимаш си стажа, после изпита, ако може и адвокатския и си вървиш по реда.
- ivanov_p
- Активен потребител
Да, прав сте, че когато има законов ред не се търси другъде. Но по отношение на статута на юрисконсултите единственото, което открих е проект за закон, нищо повече. Ако знаете за друг НА, който да казва нещо по въпроса, ще съм благодарна
- ratsa91
- Младши потребител
ratsa91 написа:Да, прав сте, че когато има законов ред не се търси другъде. Но по отношение на статута на юрисконсултите единственото, което открих е проект за закон, нищо повече. Ако знаете за друг НА, който да казва нещо по въпроса, ще съм благодарна
Нищо повече... И ако напишат на "фирмата", в която работите като "юрк", едно НП или пък някой уволнен заведе иск за отмяна на уволнението, Вие как ще се явите в съда да представлявате "фирмата" ? В ГПК знаете ли какво пише, в чл. 32, т.3 ? Пише "3. юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец;"
Някои шутове, включително съдии, включително четящи тук, тълкуват закона "едно към гьотере" и казват, че изискването за юридическо образование, заложено в горепосочената разпоредба на ГПК, не изисквало юридическа правоспособност, а само юридическо образование. За щастие, те са малцинство и шансът да попаднете на някой от тях, който да Ви позволи без нужната правоспособност да му плещите глупости на ушите, е минимален. Разбира се, много хора плещят глупости и след правоспособността (че и след много изпити след нея), но това е друго. Друго си е да плещиш глупости на нормативно основание, православно е, библейско е, богоугодно е.
-
teogeo - Активен потребител
На мен лично, в с.з. са ми искали един път ЮП, а няколко пъти трудовия договор.
-
alexandar25 - Потребител
Законовият текст е ясен и недвусмислен, изисква се само юридическо образование: "юрисконсултите или други служители с юридическо образование в учрежденията, предприятията". Някой може да седне да си смуче от пръстите, в случая нормите за касационна жалба, че би било логично изискването за преподписване на жалбата от адвокат или ю.к., когато касаторът няма ЮП, да води евентуално, вероятно и предполагаемо до идея, че ю.к. трябва да има ЮП, както и адвоката и касаторът ненуждаещ се от преподписване. Във ВКС-то са майстори на такива еквилибристики със закона и разума. Иначе единствената разлика между ю.к. и служител с юридическо образование е , че ю.к. са назначени на трудов договор като такива и на тях се присъждат разноски. Иначе в пълномощното съм писал номера на ЮП и трудовия договор, а същият го има и на страницата на НАП, ако някой много придира.
Няма какво да намериш за юрисконсултите, на практика това са адвокатите на работодателя по граждански и административни дела и могат да представляват само него.
Няма как сам да се научиш на право, баща ти може да те изтърпи, но ще му струваш много скъпо. Може да започнеш само на място, където има кой да те научи иначе работата ще се оцапа при първото дело.
В този смисъл за мен изпитът за адвокати е напълно безсмислен, при положение, че вече няма адвокатски стаж.
Няма какво да намериш за юрисконсултите, на практика това са адвокатите на работодателя по граждански и административни дела и могат да представляват само него.
Няма как сам да се научиш на право, баща ти може да те изтърпи, но ще му струваш много скъпо. Може да започнеш само на място, където има кой да те научи иначе работата ще се оцапа при първото дело.
В този смисъл за мен изпитът за адвокати е напълно безсмислен, при положение, че вече няма адвокатски стаж.
- ivanov_p
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|