начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

фейсбук теми за некоректни потребители и черни списъци

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

фейсбук теми за некоректни потребители и черни списъци

Мнениеот pitasht » 28 Ное 2015, 15:46

Здравейте, искам да повдигна една тема относно нароилите са наскоро групички във фейсбук за некоректни потребители в теми за размяна покупки и подаръци.
Същите са особено интересно четиво и са пълни с явни и груби обиди- думи като малоумни, тъпи, лъжливи създания са най-малкото, което срещам . Няма да цитирам нищо конкретно, всеки може да си прочете, нещо ужасно е.
За мен друго е също така забавно - доколко качването на лични данни, телефони, имена и профили на хора, които са били некоректни е законово възможно и допустимо като визирам естесвено Закона за защита на личните данни. Естествено не казвам, че чисто човешко е правилно или не- също не одобрявам хора, които наистина злоупотребяват и пращат лоши стоки срещу понякога немалки суми пари. Но пък винаги може да откаже пратка, да изискате да се предостави преглед на същата и т.н. И постването на всички тези лични данни в тези групи и то само защото някой е решил че е прав- а това не е сигурно - ми се струва некоректно.
Подразнена съм лично от това, че са качени имената на майка ми, която дори няма профил във фейсбук като или някоя дама ги е взела назаем- т.к. във фейсбук няма лице с име като нейното, а фамилията е особена и така си стои на стената. Вярно, че от написано става въпрос за друго населено място, но пак казвам името й е там. Ако някога реши да си направи фейсбук и да влезе в някоя такава група -едва ли- това би означавало да не бъде допусната и т.н.
Научих съвсем случайно като една гневна потребителка ми каза да съм предадяла на роднината си да отиде да си вземе пратката а аз й отвърнах че тя дори няма регистрация във фейсбук, така че няма как да има пратка още повече да е дала данни за друго населено място, а ние от години -почти цял жимот май- живеем на 200км от този град.
pitasht
Активен потребител

Re: фейсбук теми за некоректни потребители и черни списъци

Мнениеот pitasht » 30 Ное 2015, 10:21

Отвориха ми се два въпроса -допустимо ли е да се слагат имена - две в повечето случаи и данни- телефони на такъв вид страници и не се ли нарушава Закона за личините данни- то нали даже на крадците задължават журналистите да изписват инциали?
И още порицаването е вид наказание предвидено в НК, не може който си реши самоволно и без доказателства да порицава когото и да било и то публично, независимо от мотивите. Вярно че групите са затворени но в тях членуват над 1000 души трябвада проверя точно колко.
Мотивите за порицанието и поставянето на тази стена са следните- не си взема пратките. Никой не знае защо - може да има оснавателна причина за това. Изпраща боклуци- а стойността на сделките е 2-3 лв.
Или дори подарявам боклуци. По натам ще кача дори конкретни писания, да се позабавлявате. По стечение на обстоятелствата поради съвпадение на имена- името на мой роднина е на стената. Момичето което е качило данните само признава че не знае кой й ги и дал, няма данни за профила, с който е комуникирала защото същият е изтрит. Изобщо няма доказателства че лице с тези имена и телефон съществува. същият телефон е качен на профила на момче, а данните са на момиче.
Според мен някой тийн си е направил шега и просто си е затрил профила, обаче имената на мой близък си стоят на стената на срама...
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 30 Ное 2015, 16:21

Вжидам че никой не пише. Ето какво аз измъдрих по темата.
Администраторите на групата може би тр да се впишат в публичния регистър на администраторите на лични данни. Ако не са го сторили- носят съответната отговорност. В моя случай са 5 лица- ако обаче имената им са реалните. Едното със сигурност не е.
чл. 23, ал.1 ЗЗЛД, "администраторът на лични данни предприема необходимите технически и организационни мерки, за да защити данните от неправомерен достъп или разпространение, както и от други незаконни форми на обработване. Администраторът на лични данни определя срокове за провеждане на периодични прегледи относно необходимостта от обработване на данните, както и за заличаването им";
Натъкнах се и на това- не е точно по моя случай -Решение на Съда на Европейския съюз от 13 май 2014г. по дело С-131/12, Google Spain но пък явно се работи в няккава посока на защита правата на хората в интернет.
И ми казаха още нещо за което не се бях сетила честно. Понеже името е специфично да кажем ще има 3-4-5 човека с това име- може и толкова да не са но примерно са един краен брой и то до 10на, в самия фейсбук - изобщо няма а в гугъл се натъкнах само на още едно съвпадение и не се знае дали е на реален човек защото профилът е закрит всеки един от тези хора може да претендира вреди от качването на името му в групата. По-трудно ще е да се докаже обаче причинителя на вредата- за мен са и администраторите на групата, които са позволили качването на поста и не са заличили имената, въпреки че бяха помолени няколко пъти и качилия поста.

Нямам обаче желание да водя точно такива дела.

Тук ще кача и една Директива 95/46/ ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 24.10.1995г. за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни
чл. 12 гласи че всяко физическо лице има право да получи от администратора поправянето, изтриването или блокирането на данните, чиято обработка не е в съответствие с разпоредбите на директивата, и по-конкретно поради непълнота или неточност на самите данни.

въвеждането на лични данни на интернет страница е "обработване" по смисъла на член 2, буква б) от Директива 95/46 /решение по дело Lindqvist, C‑101/01, точка 25/.

Натъкнах се и на това
"Отговорността на администратора на лични данни не зависи от това дали той е бил сезиран от засегнатото лице за заличаване на определена информация или не. Администраторът трябва да следи по всяко време спазването на принципите на Директивата при обработването на лични данни. Засегнатото лице въобще не е длъжно да отправи искане към администратора. То може да се обърне директно към надзорния орган или към съда, в зависимост от средствата, които му предоставя националното законодателство."
Това последното може да сепрочете тук http://legalworld.bg/40799.zashtitata-na-lichnite-danni-v-epohata-na-internet.html
Надявам се да съм била полезна и на други хора, засегнати по този начин. Ако някой все пак иска да каже нещо, ще се радвам да дискутираме.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот sterster » 01 Дек 2015, 18:17

пращай им вируси по-често :idea: :arrow:
sterster
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Дек 2015, 19:44

Администратора на група във фейсбук не е администратор на данни. На мен досега не са ми искали лична карта за да ме включат в някоя група. Да не говорим, че имам 2 акаунта - един официален и един за спамене. Така че администратора на групата всъщност няма никакви реални данни за потребителите на групата. Да не говорим, че и той може да е "под прикритие" там, като повечето такива.

Въпроса би трябвало да е "А как публикуващите лични данни са се сдобили с тях и защо собствениците на данните не са се постарали повечко за да ги опазят?" Ако аз сега тук си напиша всичките лични данни - админите на лекс-а ли ще са виновни? А ако напиша данните на някой познат - дали па ще ме фанат и накажат? Най-много да ми изтрият поста, което няма да ми попречи да го напиша отново, или да си направя нов профил и да продължа да ги пиша под нова самоличност?

"Гневната потребителка" едва ли ви е казала думите лично - вероятно ви е пратил съобщение, като е успяла да направи връзката, че майка ви е цитираната в някаква тема некоректна потебителка. Аз лично бих се притеснил по-скоро как някой обикновен потребител е успял да направи връзката, че цитираната жена е ваша майка и дали вие лично не "злоупотребявате" с вашите и на роднините ви данни...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 02 Дек 2015, 11:01

TheOldMan написа:Администратора на група във фейсбук не е администратор на данни.

Да и аз това разсъждавам - е ли или не е? Може да сте прави - не знам. Аз изхождам от това че в групата се качват три имена град и телефон на човека, които в доста голяма степен индивидуализират човека. Често има специфични фамилии, които прикрепени с две или три имена съвсем индивидуализират субекта. Изхождам и от това че съдът когато качва едно съдебно решение не заличава само ЕГН но вече и имената на човека, затова ми се струва че излиза, че са администратори на лични данни.

Всеки може да постне всичко разбира се, но администраторът е този който одобрява поста и също го коригира или допуска, а може и да изтрие в определен момент.

TheOldMan написа:Въпроса би трябвало да е "А как публикуващите лични данни са се сдобили с тях и защо собствениците на данните не са се постарали повечко за да ги опазят?"
- Какаво значение опазил ли съм данните си или не -отговорен е този който допуска да се качват. Примерно - само пример ако един човек е дал личните си данни в искова молба до съда и съдът е качил на страницата копие от решението без да ми заличи данните- аз ли съм виновен за това? А за това има вече и проверка на КЗЛД и то сериозни. А кака да опазя данните си на място, където не мога да извършвам корекция- нито мога да коригирам чужд пост нито съм администратор.

TheOldMan написа:Ако аз сега тук си напиша всичките лични данни - админите на лекс-а ли ще са виновни?

Да категорично ще е така, ако прочетете горе нещата които съм качила това е написано и в решенията - че всеки един администратор на сайт, който обработва лични данни и допуска публикуване в нета на места където той е администратор носи отговорност за това. Може да ги заличи разбира се но ако не го стори, може да бъде задължен да го стори и дори да бъде глобен. Т.е. ако вие качите вашите или на друг човек данни тук администраторът е длъжен да ги заличи, ако не го стори- си носи последствията. По нататък дори пише, че аз като пострадал от това не съм длъжен да поискам данните да се заличат а мога директно да се обърна към комисията, т.е. нямам задължение първо да искам заличаване, после да ми откажат, което аз вече сторих а мога веднага да сезирам Комисията.

TheOldMan написа:дали вие лично не "злоупотребявате" с вашите и на роднините ви данни...
Да и това се намекна. Имаше цитати на гузен негонен бяга и т.н. Изобщо стана нещо невероятно, добре че засега основно се подсмихвам и не го вземам насериозно.

Имаше и един пост където беше написано името на друг човек с особена фамилия - в поста по-надолу пишеше и сега какво от всички С....ви ли да се пазим?

Проблемът с групите е точно това- че не се знае кой стои зад профила на админите- може да са фалшиви разбира се.

В общи линии исках да видя мнения и становища на хора сблъсквали се с такава или подобна ситуация.
Прочетете делото за правото да бъда забравен- много е интересно където гугъл е съден защото в резултата на търсачката са излезли данни на едно лице на което преди години са публикували имената в публична продан на имот. Гугъл също са твърдяли, че те са само търсачка и препращат към определи страници, но съдът е казал, че дори и като такава следва да опазват личните данни на хората и човек има право да бъде забравен и определени събития които са отминали следва да водят до корекции на данните. Щом един човек е бил длъжник, той е издължил сумите и всичко е приключило той има право да бъде заличена таза информация пък била тя и вярна към даден минал момент.
pitasht
Активен потребител

Назад към Общи дискусии