начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Продажба на апорт ???

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на апорт ???

Мнениеот amexan » 01 Юни 2015, 12:10

Здравейте,
Ситуацията е следната еднолично дружество с ограничена отговорност Х притежава 3 недвижими имота, внесени като апорт в капитала на търговското дружество. Върху всичките 3 е учредена ипотека в полза на различни кредитори. Едноличният собственик на дружеството има желание 2 от тези имоти да прехвърли като апорт в друго дружество У , чийто едноличен собственик също е той.
Въпросът ми е следния:
възможно ли е да бъдат прехвърлени изобщо тези имоти, следвайки процедурата, която ТЗ предвижда за апортиране на недвижимо имущество в търговско дружество, или има някакъв друг ред?
Пробем ли е това, че върху имотите е била учредена ипотека (все пак ипотеката следва имота и не би трябвало да е проблем какви вещни тежести има, след като "новия" собственик се е съгласил да я придобие с тях)?
И последно - какви данъци се дължат при подобна процедура?

ПС: Никога досега не ми се е налагало да се занимавам с апорт в ООД/ЕООД и единствената представа, която имам от това, е каква е процедурата според ТЗ, и то за апорт в ТД, не за прехвърляне на такъв от едно на друго дружество. Не съм сигурна даже, че това е възможно, тъй като никога и никъде в литературата, която съм чела не се е появявало като казус. Може наистина да не е възможно, а може и аз да не съм си дочела. За момента съм лаик и нямам опит, на който да основавам съжденията си. Затова Ви моля, ако някой има престава по - голяма от моята, да даде едно рамо. Благодаря.
amexan
Нов потребител

Re: Продажба на апорт ???

Мнениеот miko_pk » 14 Юни 2015, 16:50

Р-е на едноличния собственик на капитала на X, с което взема решение да апортира 2бр недвижими имоти в У. Искане за оценка по 72 ТЗ, приемането и и решение за увеличаване на капитала на Y -148 вр. 73 ал.3
В последствие и процедура за намаляване на капитала на X, при спазване на правилата на чл. 150 и 151 ТЗ.
miko_pk
Потребител

Назад към Търговско право