начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Дължими такси и разноски по изпълнението

Дължими такси и разноски по изпълнението

Мнениеот scythe » 20 Авг 2014, 18:16

Моля някой, който разбира, да отговори на следния въпрос!!

Има заведено изпълнително дело срещу мен.Аз разплащам по гражданското дело директно на взискателя всички дължими суми.Няколко дни по-късно получавам поканата за доброволно изпълнение.
Т.Е. платил съм всичко още преди да разбера, че има заведено изпълнително дело срещу мен.Не съм юрист, но доколкото се ориентирам дори не влизам в срока за доброволно изпълнение.Изпълнителното производство е започнало, но аз разплащам всичко още преди да узная, че имам дело.
Адвокатът е подал една молба с изп.лист, а ЧСИ-то е направило само стандартните проверки за всяко дело.Нито една стотинка не е минала през сметката му.И за всичката тази "работа" трябва да получи една солидна сума- без да си мръдне пръста.
Та искам да разбера как стои въпросът с таксите и разноските по изпълнително дело, когато всичко е платено още преди срока за доброволно изпълнение.
Благодаря!
scythe
Нов потребител

Re: Дължими такси и разноски по изпълнението

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2014, 11:16

С разписката, че "всичко е платено" отивате при ЧСИ-то и ви прекратява делото, като разноските остават за сметка на взискателя.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот milley » 07 Ное 2014, 18:22

ЧСИ ще приеме разписките и ще попита взискателя. А ако взискателят не признае тези разписки ...
milley
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Ное 2014, 16:27

scythe написа:Та искам да разбера как стои въпросът с таксите и разноските по изпълнително дело, когато всичко е платено още преди срока за доброволно изпълнение.

Тук срока за доброволно изпълнения няма общо- кофти законодателна техника, но съдебната практика се консолидира в посока: дължите разноски по изпълнението, ако платената от вас сума е получена от взискателя след образуване на изпълнителното дело.

Имате право да се сърдите на вашия народен представител от периода 2007- 2008г. ( участвал е в приемането на този текст).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 12 Ное 2014, 22:21

Изпълнителното производство започва,след подаването на молба за образуване на изпълнителното дело. Т,е ако приемем,че сте платили на взискателя във времето,когато делото вече е образувано пред съдебен изпълнител,дори и да не сте знаел за това дължите разноските. Единствената възмжност е ако,датата Ви на плащане е преди датата на образуване на делото,тогава то се прекратява и разноските се възлагат в тежест на взискателя. Тук срокът за "доброволно изпълнение" не играе роля. Изобщо цялата тая пародия,с "доброволното изпълнение" с която спекулират и мн. колеги е смешна. Това е правен термин и няма нищо доброволно в плащането на едно задължение след намесата на изпълнителния орган. Презумпцията тук,е че Вие сте узнал за задължението си още с постановяване на съдебното решение и сте могъл да изплатите дължимото наистина доброволно. СЛед,като не сте го сторил,сте изпаднал в забава и срещу Вас е задействано производството по издаване на изпълнителен лист и е образувано изпълнително дело,дължите разноските. Има и задължителна практика по чл.290 ГПК по този въпрос.
bobi9
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 00:46

Все ме домързява да поставя пред някой със законодателна инициатива въпроса за промяна името на "Покана за доброволно изпълнение" с "Покана за изпълнение с добро", но явно трябва да се нагърбя.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство