начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Авторски права на структура на сайт

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторски права на структура на сайт

Мнениеот lyubomir_angelov » 12 Авг 2014, 14:18

Здравейте,

Искам да Ви попитам за авторските права за ситуацията по-долу.

Харесал съм си чуждестранен сайт на английски и възнамерявам да направя негово копие на български, като копирам структура, идея и подобно име. Разликите може би ще са в цветовете, някой малки размествания в някой от страниците и цялото съдържание, като дори няма да бъде превеждано, а уникално.

Интересува ме дали ще могат да изискат авторски права и да ми направят проблем?

Предварително Ви благодаря за отговорите.
lyubomir_angelov
Нов потребител

Re: Авторски права на структура на сайт

Мнениеот ivanov_p » 12 Авг 2014, 17:26

Имаш ли представа как се прави сайт?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 12 Авг 2014, 18:00

По принцип всеки създател на сайт някъде долу пише, че "всички права са запазени", но това има все по-малка сила в съвременния интернет свят. Щом БТК "заимства" логото и цялата визия на бранда си от някаква италианска фирма...
Изображение Изображение
(намерете 10-те разлики :) )
кой ще гледа някакво сайтче...
Все пак имай предвид, че ако правиш сайт който е на същата тематика като оригинала и ще се псоещава от хора, които най-вероятно ще са виждали оригинала, ще е доста ... абе тъпо ще е, ще си личи... ще е като надпис "Адидас" върху гумени галоши...
Много се съмнявам че някой може да придобие и да претендира за авторско право върху структура на сайта. Има някакви общоприети правил за визията - че логото е горе вляво, че login-а е горе вдясно, че някъде долу е мястото за поставяне на контатките... че менюто е горе или вляво... освен ако не копираш нещо много изчекнато и не го копираш съвсем дословно едва ли някой може да има претенции.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот lyubomir_angelov » 12 Авг 2014, 18:11

ivanov_p написа:Имаш ли представа как се прави сайт?
- Да, професията ми е Team Lead Developer на доста езици.

Сайтът оригинал има доста малък шанс да е бил посещаван от българските потребители, за това може би ще избегна ефектът "ще е като надпис "Адидас" върху гумени галоши".

Иначе да знам за "всички права са запазени" и това ми е проблемът. Аз наистина ще копирам, както вие споменахте мястото на логото, менюто, основната част на съдържанието, позицията на снимки, колони и бутони, че дори мисля и името ще съдържа 4 от 7-те букви на оригиналния сайт.
lyubomir_angelov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Авг 2014, 20:34

Тази професия не съм я чувал, питах дали знаете как се правят сайтове. като не знаете хванете някой дето знае и той ще ви каже къде може да заместите таблиците в HTML с CSS и обратно, това, някой неща от Java Script да ги направите с SCC и HTML и т.н.
Това са неща дето даже аз мога да ги направя!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lyubomir_angelov » 12 Авг 2014, 23:10

ivanov_p написа:

Тази професия не съм я чувал, питах дали знаете как се правят сайтове. като не знаете хванете някой дето знае и той ще ви каже къде може да заместите таблиците в HTML с CSS и обратно, това, някой неща от Java Script да ги направите с SCC и HTML и т.н.
Това са неща дето даже аз мога да ги направя!

Не знам къде Ви е проблемът и защо продължавате да говорите неща съвсем различни от темата, но за да придобиете представа каква е тази позиция и дали знам какво е HTML и CSS Ви моля да погледнете LinkedIn профилът ми https://www.linkedin.com/pub/lyubomir-angelov/37/9a/39a. Също въпреки знанията и позицията ми, да ще намеря някой да го направи.

Питам за визия и структура на сайт ако се копира с малки разлики като цветове и напълно оригинално съдържание , което дори няма да е превеждано (както повечето правят) ще имам ли проблеми със закона и дали след време няма да ми направят проблем.
lyubomir_angelov
Нов потребител

Мнениеот moommy » 13 Авг 2014, 08:40

Мнението ми накратко: за тази част от копираната визия на сайта, която (общо казано) е резултат от творчески труд на автора/ите, т.е. не е обичайна или обвързана с функционалността, може да се окажете в положението на нарушаващ чуждо право със съответните последици - независимо дали е налице преработка и независимо дали е използван същия програмен код или резултатът е постигнат чрез алтернатива.
Аватар
moommy
Младши потребител

Мнениеот lyubomir_angelov » 15 Авг 2014, 08:35

Благодаря ви за отговорите, помогнаха ми. Ще се постарая да има повече разлики за да нямам проблеми.
lyubomir_angelov
Нов потребител

Мнениеот huukuu » 15 Авг 2014, 13:16

Виждам, че колегите вече са отговорили, а някои са използвали възможността и да се заядат както обикновено.

Прави са тези, които Ви съветват да потърсите уникалност на Вашия уебсайт. Специално за сайтове въпросът е доста сложен, тъй като докато е сравнително лесно да бъдат сравнени две уебстраници, то това не е така за цели сайтове.

Това, което трябва да имате предвид е, че от една страна е защитен дизайна на сайта, т.е. визуалното му представяне, а от друга страна с авторскоправна защита се ползват и приложенията, които всъщност създават функционалността на сайта.

Потърсете, какво е оригиналното в сайта, който сте харесал/а и се стремете да го избегенете във Вашия проект.
huukuu
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост