начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Има ли някъде дефиниция що е "светлоотразителна жилетка"?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли някъде дефиниция що е "светлоотразителна жилетка"?

Мнениеот excelsior » 20 Сеп 2013, 01:35

Среща се на редица места в ЗДвП. Примерно:

Чл. 80. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
excelsior
Младши потребител

Re: Има ли някъде дефиниция що е "светлоотразителна жилетка"

Мнениеот TheOldMan » 20 Сеп 2013, 10:41

То няма дефиниция за "път", ти за жилетка търсиш... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 20 Сеп 2013, 13:46

TheOldMan написа:То няма дефиниция за "път"
грешка - и в Закона за пътищата
Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този закон:
1. "Път" е ивицата от земната повърхност, която е специално пригодена за движение на превозни средства и пешеходци и отговаря на определени технически изисквания.

и в Закона за движение по пътищата
§ 6. По смисъла на този закон:
1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.

а жилетката е по образец в ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
чл. 66, т. 12
Изображение
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Сеп 2013, 15:00

:roll: :lol: Е, този път наистина тури край на спора ( темата).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Сеп 2013, 16:15

Да, отговора на Каранедев е ... интригуващ, но по същата логика може да пише "Свелоотразителната жилетка е облекло, отговарящо на определени технически изисквания" без някой някъде да посочи конкретно тези изисквания.
Защото аз живо се интересувам какви са точно "техническите изисквания" за ивицата земя, наречена "път" и в тях включва ли се наличието на 20 сантиметрови дупки, плавни неравности с денивелация по 15-20 см и подобни изненади. Затова зададох и този провокативен отговор.
Или накратко - някъде има ли "образец на път" по който да се провери дали даден друг път отговаря на изискванията :)
И още: формулировката "ИЛИ обикновено използвани" превръща ли една пешеходна алея или детска градинка в път в момента, в който се събере достатъчно голяма маса водачи, решили да минават по нея?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот excelsior » 20 Сеп 2013, 17:15

Чл. 66. Другите средства за сигнализиране имат следните форми, изображения, наименования и значения:
(...)
12. отличителен знак на лицата, извършващи работа на пътя - С 12. Облекло с ярък цвят и светлоотразителни ленти;

Хм... принципно пише в прав текст, че е за лицата, извършващи работа на пътя... не знам дали е редно така да се разширява обхвата на тази точка и да се обявява, че това е светлоотразителната жилетка, за която става въпрос в ЗДвП.

Но дори да е това, аз лично бих бил доволен от този текст, щото не определя някакви твърде стриктни правила за "жилетката", а се казва, че е просто ОБЛЕКЛО (а не "жилетка" [т.е. без ръкави] ) с ярък цвят и светлоотразителни ленти.
Аз се занимавам сериозно с шосейно колоездене, имам джърсита и якета от по стотици евро едното... те са от специални материи, които имат микропори/канали, пропускат потта навън, за да не запарват, в същото време пазят от вятър/дъжд и т.н. ... и на това отгоре да му сложа една грозна, неудобна, от най-евтиния възможен плат, който производителят е могъл да намери, та да изкара някоя стотинка в повече? Е, няма да стане. По-добре да си плащам десетачката глоба.
Но този текст, ако той е валидният за ``светлоотразителните жилетки' ', ме устройва, щото джърситата и якетата все са от ярки цветове (червено, лайм/лимонено) и имат светлоотразителни ленти... Бая разправии ще има, ако някой КАТ-аджия реши да ме глоби.
excelsior
Младши потребител

Мнениеот y_yordanov2000 » 20 Сеп 2013, 17:53

Драги "excelsior", Светлоотразителната жилетка такава, каквато се предлага у нас, няма да те спари, ако я сложиш върху скъпия си екип. Аз също карам велосипед почти ежедневно. Ползвам такава жилетка и не съм забелязал да "прегрявам" като я сложа. Вероятно те привлича да правиш впечатление на околните с екипа си. Но кой ще може да се вгледа продължително в тъмното и да забележи, че именно ти носиш, а не някой друг, този скъп екип и че това е скъп и много функционален екип (както го описваш)? ......
През светлата част на денонощието нещата са съвсем други! Тогава си карай само по екип.
А това, че светлоотразителните жилетки са "типизирани" и се предлагат в две разцветки е нужно за лесно забелязване и разпознаване "от пръв поглед", което пък улеснява много шофьорите. (аз често пътувам и с личния автомобил).
Аз съм "за!" светлоотразителната жилетка при каране на велосипед по тъмно.
y_yordanov2000
Младши потребител

Назад към Административно право