- Дата и час: 28 Ное 2024, 12:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
След днешния ден балът на 16-ия във временното класиране е 11,38, по мои изчисления. Т.е. тези с поне 5,38 на писмения имат шанс, ако изкарат 6,00 на устен. Би могъл да падне и на 11,30, ако се откажат някои от колегите за някои места или станат съдии. Едната от комисията си пише някакви цифри до имената на кандидатите и ги загражда, забелязахте ли това и какво значат тези числа? А г-жа Петрова с плъха да не е някой ощетен кандидат за младши магистрат и да го е направила като форма на сладко отмъщение?
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
Най-престижно ще бъде, ако минималният бал съвпадне с максималния, т.е. 12!!!
- viara-ivanova
- Младши потребител
"— Добре — каза баба, но в очите му се таеше съмнение. — Слушай сега, независимо на какво те учи моллата, има само един грях. И това е кражбата. Всеки друг грях е вариант на кражбата. Разбираш ли?
— Не, баба джан — казах аз и отчаяно съжалих, че е така. Не исках да го разочаровам отново.
Баба въздъхна нетърпеливо. Това също ме жегна, защото той не беше нетърпелив човек. Спомних си колко пъти се прибираше чак по тъмно, колко пъти вечерях сам. Питах Али къде е баба и кога ще си дойде, макар да знаех много добре, че е на строежа да го наглежда. Нима за това не бе нужно търпение? Вече мразех всички деца, за които строеше сиропиталището; понякога ми се искаше да са умрели заедно с родителите си.
— Когато убиеш човек, открадваш му живота — каза баба. — Открадваш на жена му правото да има съпруг, на децата открадваш баща им. Когато казваш лъжа, крадеш правото на другия да знае истината. Когато мамиш, крадеш правото на почтеност. Разбираш ли?"
Всеки ден, всеки един от нас става жертва на този грях(престъпление). Днес, по ирония на съдбата, именно този въпрос беше и повода да стана жертва....Няма какво да се заблуждаваме, истината е една: тези 16 места са твърде малко за да има свободен и честен конкурс за заемането им, в условията на световна икономическа криза, в която се намира страната ни- това е истинска безстопанственост, ако не се изтъргуват правилно, с "подходящите хора" ))
И ако си мислите, че ако убиете някой за да вземете колата му по-лесно(примерно) е грабеж, придружен с убийство, просто се заблуждавате - това си чисто престъпление по чл.116, ал.1,т.7 НК:)))....и разликата между двете престъпления са поне 4-ри, съдейки по броя въпроси по този повод. Има нещо по-характерно в разликата от това, че едното е двуактно(съставно), а другото едноактно престъпление, когато става въпрос за съпоставка между двете престъпления, в случая против собствеността и личността. Кое е това, не е ясно...Може и да не знам.
— Не, баба джан — казах аз и отчаяно съжалих, че е така. Не исках да го разочаровам отново.
Баба въздъхна нетърпеливо. Това също ме жегна, защото той не беше нетърпелив човек. Спомних си колко пъти се прибираше чак по тъмно, колко пъти вечерях сам. Питах Али къде е баба и кога ще си дойде, макар да знаех много добре, че е на строежа да го наглежда. Нима за това не бе нужно търпение? Вече мразех всички деца, за които строеше сиропиталището; понякога ми се искаше да са умрели заедно с родителите си.
— Когато убиеш човек, открадваш му живота — каза баба. — Открадваш на жена му правото да има съпруг, на децата открадваш баща им. Когато казваш лъжа, крадеш правото на другия да знае истината. Когато мамиш, крадеш правото на почтеност. Разбираш ли?"
Всеки ден, всеки един от нас става жертва на този грях(престъпление). Днес, по ирония на съдбата, именно този въпрос беше и повода да стана жертва....Няма какво да се заблуждаваме, истината е една: тези 16 места са твърде малко за да има свободен и честен конкурс за заемането им, в условията на световна икономическа криза, в която се намира страната ни- това е истинска безстопанственост, ако не се изтъргуват правилно, с "подходящите хора" ))
И ако си мислите, че ако убиете някой за да вземете колата му по-лесно(примерно) е грабеж, придружен с убийство, просто се заблуждавате - това си чисто престъпление по чл.116, ал.1,т.7 НК:)))....и разликата между двете престъпления са поне 4-ри, съдейки по броя въпроси по този повод. Има нещо по-характерно в разликата от това, че едното е двуактно(съставно), а другото едноактно престъпление, когато става въпрос за съпоставка между двете престъпления, в случая против собствеността и личността. Кое е това, не е ясно...Може и да не знам.
- royalty
- Потребител
Истината е, че дори и да е честен конкурсът... 16 места са твърде малко, за да стигнат за всички колеги, които заслужават.
- govedo
- Младши потребител
neudarjim_jurist написа:След днешния ден балът на 16-ия във временното класиране е 11,38, по мои изчисления. Т.е. тези с поне 5,38 на писмения имат шанс, ако изкарат 6,00 на устен. Би могъл да падне и на 11,30, ако се откажат някои от колегите за някои места или станат съдии.
Това ще е много хубаво, но за следващите дни има още неявили се колеги с над 5,5. Всичко ще зависи от техните жокери
- mariposarosa
- Младши потребител
Кога горе долу се очаква класирането и извикването за избор на град на първите в него?
- desy_11
- Младши потребител
neudarjim_jurist написа:След днешния ден балът на 16-ия във временното класиране е 11,38, по мои изчисления. Т.е. тези с поне 5,38 на писмения имат шанс, ако изкарат 6,00 на устен. Би могъл да падне и на 11,30, ако се откажат някои от колегите за някои места или станат съдии. Едната от комисията си пише някакви цифри до имената на кандидатите и ги загражда, забелязахте ли това и какво значат тези числа? А г-жа Петрова с плъха да не е някой ощетен кандидат за младши магистрат и да го е направила като форма на сладко отмъщение?
Цифрите са номерата на изтеглените въпроси
- dedra
- Потребител
neudarjim_jurist написа:След днешния ден балът на 16-ия във временното класиране е 11,38, по мои изчисления. Т.е. тези с поне 5,38 на писмения имат шанс, ако изкарат 6,00 на устен.
Знае ли някой дали с бал 11.38 някой има още шанс за класиране сред първите 16-20 кандидати?
- softy
- Младши потребител
royalty написа:"— Добре — каза баба, но в очите му се таеше съмнение. — Слушай сега, независимо на какво те учи моллата, има само един грях. И това е кражбата. Всеки друг грях е вариант на кражбата. Разбираш ли?
"Ловецът на хвърчила"... хубава книга
royalty написа:Всеки ден, всеки един от нас става жертва на този грях(престъпление). Днес, по ирония на съдбата, именно този въпрос беше и повода да стана жертва....Няма какво да се заблуждаваме, истината е една: тези 16 места са твърде малко за да има свободен и честен конкурс за заемането им, в условията на световна икономическа криза, в която се намира страната ни- това е истинска безстопанственост, ако не се изтъргуват правилно, с "подходящите хора" ))
Е, ама какво значи да вземете колата му по-лесно? Да се установи фактическа власт по-лесно ли, да се придобие правото на собственост по-лесно ли? Ако убиеш жена си, защото в твоите представи така ще станеш по-лесно сам собственик на колата, която е СИО, това какво е? Да, най-характерната разлика между двете е точно тази, която си посочил, но пък ако кажеш само това няма да е достатъчно. Трябва да доразвиеш, че именно тъй като грабежът е съставно престъпление, при него убийството е форма на принуда, извършва се, за да се сломи оказана или предполагаема съпротива на някого срещу отнемането, и е подчинено на отнемането на вещ, която се намира там на мястото. Докато при убийството с користна цел в представите на дееца той или някой друг ще се обогати след убийството (затрива роднина да го наследи, кредитор да не му плаща и т.н.) и пак в резултат на него, но няма да вземе вещ чрез убийството там на това място, където го върши.
Не живейте в заблудата, че на конкурсите за младши стават някакви търгове и големи нагласяния. "Нашите хора" са единици и са от потомствените юристи "с много връзки" в комисиите. Което разбира се не означава, че всеки потомствен юрист, станал младши, е връзкар, както се твърди тук. Сега местата действително са малко и конкуренцията е голяма, много качествени хора ще останат отвън. Проблемът на системата не са единиците "наши хора", които "пробиват" в конкрусите за младши (не, че е хубаво, че ги има). Много по-големият проблем са огромното количество некадърници, които са влезли там, когато не е имало и помен от конкурси, а сега са се окопали и изкачили нагоре, понеже системата е такава, че веднъж влезеш ли, трудно излизаш, освен ако сам не пожелаеш.
- RinTimTim
- Потребител
Към днешна дата най-ниският бал е 11.45. Следващият е с 11.38.
- jivko1
- Потребител
Според мен, пробвайте се, ако имате шанс за бал 11,38, най-малкото с такъв бал ще са първите резерви, ако някой колега реше да се откаже или го отхвърлят, така че има смисъл. Иначе да, след вчера, балът на 16-ия е 11,45, и това стана, след като има участник с бал 12, за което браво!
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
" Е, ама какво значи да вземете колата му по-лесно? Да се установи фактическа власт по-лесно ли, да се придобие правото на собственост по-лесно ли? Ако убиеш жена си, защото в твоите представи така ще станеш по-лесно сам собственик на колата, която е СИО, това какво е? Да, най-характерната разлика между двете е точно тази, която си посочил, но пък ако кажеш само това няма да е достатъчно. Трябва да доразвиеш, че именно тъй като грабежът е съставно престъпление, при него убийството е форма на принуда, извършва се, за да се сломи оказана или предполагаема съпротива на някого срещу отнемането, и е подчинено на отнемането на вещ, която се намира там на мястото. Докато при убийството с користна цел в представите на дееца той или някой друг ще се обогати след убийството (затрива роднина да го наследи, кредитор да не му плаща и т.н.) и пак в резултат на него, но няма да вземе вещ чрез убийството там на това място, където го върши."
То валяха поредица от въпроси в тази връзка от няколко човека от комисията едновременно, и без да чакат отговор задаваха следващ такъв...Като това не бяха доуточняващи въпроси, а различни...Единият ми зададе въпрос : ако ме убиеш за да вземеш тези бонбони(имаше такива на масата пред него) какво деяние е това, или ако ме убиеш за да влезеш в тази стая да вземеш нещо, като очакваше да чуе убийство с користна цел, и разбира се не беше удолетворен от моя отговор- грабеж придружен с убийство.Същият ме репликира, че предметът на кражбата при условията на чл.218б НК е не до, а повече от две мин. работни заплати...Последваха редица такива въпроси...Преди това имаше и въпрос може ли да има кражба по чл. 9 ? ! Моето тълкуване на този въпрос беше дали при няколко малозначителни деяние при условията на чл.26 НК може да се осъществи състав по чл.194 и сл от НК. И като му зададох доучточниващ въпрос дали става дума за малозначителни случаи, просто възкликна "е"... Отговор не се изчака, а се зададе друг въпрос...Искам да уточня, че тези въпроси не са започнали след като съм казал нещо неясно или неверно до този момент.Всеки следващ въпрос се задаваше в стила "айде да видим дали може да отговориш на този въпрос" или "айде отговори верно поне на този въпрос", като отговорът не се поощряваше независимо от верността му. Така дойде и въпроса за разликата между убийството с користна цел и грабежа придружен с убийство, след като отговорих, казаха, че е вярно, но че има нещо по-характерно в различията между двете престъпления. Ако ме попитаха да обясня по-подробно различията щах да го направя, но въпросът беше кое е това по-характерно нещо в различията...Да, може би искаха да чуят, че едното е престъпление против собствеността , а другото против личността, но на тази плоскост...
Та субективизъм си има...Достатъчно е да ти покажат отношението си, то напрежението което има при всеки кандидат си свършва останалата работа. Слушах преди това как една колежка на практическите въпроси отговоряше невярно, но след това като почна да рецитира заученото наизуст от помагалото на Манев и се възхитиха(поне тази дето явно даваше тон на другите в комисията).Със сигурност получи по-висока оценка, действащият юрисконсулт във фирма"Х"...След изпита задаваха на всеки въпрос колко има на устния, къде работи/работил като юрист, къде е учил, което са си ирелевантни въпроси при кандидатстване за младши магистрат. Поне няма изискване по закон... И това, което разбрах(усетих), че тези дето нямат стаж(достатъчно в областта), няма смисъл да се явяват. Не може току така да стават нещата.Поне това се опитваха да внушат като извод ...Но аз на членовете на комисията не им се сърдя, начинът на кадруване е известен. Разбира се не всички магистрати са така, но затова казвам, че в тая кризи, тези постове в държавната власт са си ценни и се търгуват било за пари или за някаква друга зависимост.
То валяха поредица от въпроси в тази връзка от няколко човека от комисията едновременно, и без да чакат отговор задаваха следващ такъв...Като това не бяха доуточняващи въпроси, а различни...Единият ми зададе въпрос : ако ме убиеш за да вземеш тези бонбони(имаше такива на масата пред него) какво деяние е това, или ако ме убиеш за да влезеш в тази стая да вземеш нещо, като очакваше да чуе убийство с користна цел, и разбира се не беше удолетворен от моя отговор- грабеж придружен с убийство.Същият ме репликира, че предметът на кражбата при условията на чл.218б НК е не до, а повече от две мин. работни заплати...Последваха редица такива въпроси...Преди това имаше и въпрос може ли да има кражба по чл. 9 ? ! Моето тълкуване на този въпрос беше дали при няколко малозначителни деяние при условията на чл.26 НК може да се осъществи състав по чл.194 и сл от НК. И като му зададох доучточниващ въпрос дали става дума за малозначителни случаи, просто възкликна "е"... Отговор не се изчака, а се зададе друг въпрос...Искам да уточня, че тези въпроси не са започнали след като съм казал нещо неясно или неверно до този момент.Всеки следващ въпрос се задаваше в стила "айде да видим дали може да отговориш на този въпрос" или "айде отговори верно поне на този въпрос", като отговорът не се поощряваше независимо от верността му. Така дойде и въпроса за разликата между убийството с користна цел и грабежа придружен с убийство, след като отговорих, казаха, че е вярно, но че има нещо по-характерно в различията между двете престъпления. Ако ме попитаха да обясня по-подробно различията щах да го направя, но въпросът беше кое е това по-характерно нещо в различията...Да, може би искаха да чуят, че едното е престъпление против собствеността , а другото против личността, но на тази плоскост...
Та субективизъм си има...Достатъчно е да ти покажат отношението си, то напрежението което има при всеки кандидат си свършва останалата работа. Слушах преди това как една колежка на практическите въпроси отговоряше невярно, но след това като почна да рецитира заученото наизуст от помагалото на Манев и се възхитиха(поне тази дето явно даваше тон на другите в комисията).Със сигурност получи по-висока оценка, действащият юрисконсулт във фирма"Х"...След изпита задаваха на всеки въпрос колко има на устния, къде работи/работил като юрист, къде е учил, което са си ирелевантни въпроси при кандидатстване за младши магистрат. Поне няма изискване по закон... И това, което разбрах(усетих), че тези дето нямат стаж(достатъчно в областта), няма смисъл да се явяват. Не може току така да стават нещата.Поне това се опитваха да внушат като извод ...Но аз на членовете на комисията не им се сърдя, начинът на кадруване е известен. Разбира се не всички магистрати са така, но затова казвам, че в тая кризи, тези постове в държавната власт са си ценни и се търгуват било за пари или за някаква друга зависимост.
Последна промяна royalty на 22 Май 2013, 16:13, променена общо 1 път
- royalty
- Потребител
В крайна сметка реших да се явя на изпит, въпреки липсата на шанс за класиране, за да се ориентирам в критериите за поставянето на високи оценки за устен. Доволен съм и от комисията, и от себе си, смятам, че бе обективно оценяването. Комисията, в която се паднах, задаваше улесняващи въпроси на кандидатите, даваше да се гледа от законите и когато си при тях, отделяше достатъчно време на човек - около 30, някои и 40 минути. Много малко хора се явиха в последния ден - по четирима-пет на комисия се падаха горе-долу. Имам 5,60 и ако не бях изтърсил, без да се замисля, че изнасилването не може да е продължавано престъпление - поправих се секунди след това, ама късно, както и че военно-окръжният прокурор също може да иска възобновяване на наказателни дела освен главния и окръжния, което просто ми убегна от паметта, можех да имам и 6,00 - то нали нямаме армия и няма почти никакви военни престъпления, какви функции имат военните прокурори? Притеснението също си играе роля, дори да да знаеш, че представянето ти е без значение. Хубавото е, че се задават много допълнителни въпроси, а не само по изтеглените, за да се преценят цялостните знания на кандидата, но съдейки от написаното тук, явно не във всички комисии е било така. За дългите въпроси като досъдебно, въззивно, касационно - прекъсват и питат допълнителни въпроси. Изводите за мен са, че има смисъл да се явяваш на устен само, ако имаш на писмен поне 5,38. Нещата се обърнаха - преди по-важен беше устният, сега като че ли писменият се превръща в по-важен от него, тъй като високи оценки със закони в ръка се изкарват по-лесно. Ще се явя пак догодина, но само ако имам над 5,25 на писмения. Иначе 10-12 дена за мен бяха достатъчни за подготовка за устен, като дори последните 4, като разбрах, че няма шанс, въобще не четох, а се отдадох на хобита и почивка. Имайте предвид също така за догодина, че конспектът е ориентировъчен и се задават въпроси и извън него от допълнителните.
Последна промяна neudarjim_jurist на 22 Май 2013, 16:40, променена общо 1 път
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
Какво направиха от ВСС, качиха прокотол от изпит за младши съдии вместо за прокурори?
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
neudarjim_jurist написа:Какво направиха от ВСС, качиха прокотол от изпит за младши съдии вместо за прокурори?
В един от протоколите една колежка има за крайна оценка по-висок резултат от оценките на всеки един от членовете...Не се учудвай ...
- royalty
- Потребител
Браво neudarjim_jurist , случили сте на комисия аз до последно се надявах на допълнителни въпроси, но уви, късмет
- valerieva_d
- Потребител
Познах с почти експертна точност минималния бал - казах, че ще е 11,50, а той е 11,48! И ми се струва, че ще има поне 3-4 души, класирани и за съдии, т.е. докъм 20-то място имат шанс тези с 11,38 бал, особено ако няма хасковлии или плевенчани в първата 20-ца или колеги, които не биха отишли там, тъй като за другите градове ще ги разграбят като топъл хляб класираните кандидати. И догодина да отпуснат поне двойно повече места, нали останаха и от тази година 32 места. Ще гласуват ли нови места за тогава или очаквате конкурсът до година да бъде за тази бройка, или пък тази бройка плюс нови места, което на мен ми се струва невъзможно, как смятате? Само да не се окаже, че тези останали 32 места ще ги разсрочат на два конкурса за следващите две години, всеки от които отново с по 16 места, че тогава ще настане още по-голяма вакханалия и от сегашната, броят на кандидатите ще гони вече 2000 и балът ще се движи някъде между 11,85 и 11,95, както е тръгнало
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
Първо, искам да благодаря на колегата royalty за споделения въпрос, който са му задали във връзка с убийството с користна цел и грабежа, придружен с убийство. На мен днес ми зададоха същият въпрос, но аз бях прочела разликите и успях да отговоря задоволително /в учебника на Стойнов открих отговора/. Изкарах 6.00, но нямам никакъв шанс с оценка 5.13 на писмения. Нареждам се някъде на почетното 47-мо място , като 7 човека имат същия бал като мен. Все пак съм обнадеждена, че не е невъзможно със собствени усилия да станеш магистрат. Винаги, обаче, трябва и известна доза късмет с казуса, проверяващите, въпросите и комисията на устния изпит. Аз не се отнесох достатъчно сериозно към конкурса и не се справих с казуса, който беше много лесен тази година и позволяваше изкарването на високи оценки.
Това, което ме учуди на днешния изпит беше, че комисията задаваше въпроси от цялата материя, а не само във връзка с изтеглените. Дори и въпроси, извън конспекта.
Това, което ме учуди на днешния изпит беше, че комисията задаваше въпроси от цялата материя, а не само във връзка с изтеглените. Дори и въпроси, извън конспекта.
- hrisik
- Нов потребител
royalty написа:neudarjim_jurist написа:Какво направиха от ВСС, качиха прокотол от изпит за младши съдии вместо за прокурори?
В един от протоколите една колежка има за крайна оценка по-висок резултат от оценките на всеки един от членовете...Не се учудвай ...
Къде го видя това? Аз не мога да го намеря.
- desy_11
- Младши потребител
|
|