начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот artmen » 03 Май 2013, 17:36

Здравейте! :)

Понеже не съм юрист, не съм сигурен, че точно за този форум е въпросът ми, поради което моля за извинение!

В момента ни агитират да кандидатстваме за саниране, защото са увеличили на 75% финансирането от ЕС и дори от бюджета ще се подпомагат нуждаещи се (при някои условия) и за останалите 25% чрез МРРБ. За целта обаче трябвало да се направи сдружение на собствениците (над 67% от тях), което пък можело да получи нисколихвен кредит за целта.
Притеснява ме това, че винаги ще се намерят няколко задни колелета, а законовите процедури да се приинудят да плащат са дълги и несигурни. Моля сблъсквалите се с проблеми от подобен характер след приключване на санирането да споделят впечатления и да дадат съвети какво би могло да се избегне и как.
Какво ще стане, например, ако сдружението е взело кредита, но задлъжнелите не си правят вноските в него?

Благодаря предварително за отзивчивостта! :)
artmen
Младши потребител

Re: Проблеми след саниране с подкрепа на ЕС

Мнениеот bgarch » 03 Май 2013, 18:04

Първо проучете за какво точно става дума. Дали на Вас като сдружение ще Ви дадат 75% от стойността на строителството, организирано и договорено от Вас, или Вие ще трябва да дадете Вашите 25% на МРРБ, след което МРРБ ще провежда процедури по избор на проектант, консултант, строител и т.н. по реда на Закона за обществените поръчки. Изясняването на този наглед маловажен детайл е от изключително значение за Вас!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Май 2013, 22:23

Аз лично никога няма да се хвана на хорото "етажна собственост - юридическо лице"...
Най-малкото за това, че Топлофикация или Софийска вода ще се усетят (ако все още не са се усетили), и ще почнат да друсат по една обща фактура за сдружението и ще обясняват "вие за нас сте едно лице, как ще се оправяте помежду си - не ни инетерсува"... а при такива съседи като моите това ще е пагубно.
Аз се чудя как да се отцепя и да плащам само моя личен водомер, как мога да си прекарам инсталация така че да имам личен топломер и да спра да издържам още (поне) един апартамент крадци, остава сдружение да си направим, и съвсем ще я вапцаме.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Май 2013, 22:35

Аз също съм против поради същите причини. Много по - сложна и неясна би станала отчетността на разходите за всеки отделен собственик в ЕС. Все още не са решени проблемите с ЕРП - тата, така че няма смисъл нещата да се усложняват още повече. Необходимо е сериозно изменение в определени законови и подзаконови норми с оглед въвеждане на по - ясна и точна методика, отчетност и контрол.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот artmen » 04 Май 2013, 10:12

Благодаря много! И мен сдружението най-много ме тревожи и ако не може индивидуално, няма да се хващам. Лошото е, че когато има решение на Общото събрание, май няма измъкване - ще трябва да ги разубедя преди това.

Благодаря, bgrach, този детайл наистина е много важен!

Надявам се по-късно да се включи и някой лично препатил, защото в практиката изплуват неща, които са трудно предвидими...
artmen
Младши потребител

Мнениеот hakama » 04 Май 2013, 10:16

Четох анотацията, не разбрах отделен вход може ли да играе сам, защото моя блок е 6 входа х16 семейства, 96 члена - едва ли ще се съгласят.
Най-належащи са щранговете, други варианти за субсидия има ли?

В една статия прочетох, че бюджета е 100 000?! :shock:

Колко % трябва да са съгласни от живущите, за да се подменят тръбите и да знам, че като пусна водата ще потече топла вода (без ръжда)? :idea:
hakama
Нов потребител

Мнениеот artmen » 04 Май 2013, 15:18

Доколкото разбрах, може и отделен вход, стига да е относително самостоятелен сектор от сградата, тоест да е отделен с фуги от съседните.

Процентът на съгласие са го намалили и сега съгласните трябва да са над 67%, за да е в сила решението на ОС по въпроса и да може се пристъпи към процедурата. Ама после как ще се накарат несъгласните (независимо дали са 3 или 33%) да се включат, не ми е ясно...

Който иска да научи повече и не го намира в нета, мога да му пратя методологията на @дрес.
artmen
Младши потребител

Назад към Етажна собственост