начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2

Мнениеот bodymaker » 03 Апр 2013, 11:12

.... това казвам. Според мен случайност има само по отношение на конкретната вещ /в случая радиостанцията/ за която дееца нито е имал намерение, нито желания да я присвой първоначално. Вярно е че попада у него в резултат на престъпна дейност, но тази престъпна дейност е насочена към друга вещ. Самата реадиостанция няма отношение към отнемането на МПС, към нея няма никакви намерения за присвояване. Дееца даже вероятно и не подозира за нея при отнемането на МПС - то. Затова си мисля, че може да има "случайно попаднала" вещ само по отношение на радиостанцията, за което дееца нито е знаел, нито е действал с умисъл, а не за автомобила. За него е ясно.
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот bodymaker » 03 Апр 2013, 11:16

... има разлика от това, когато отнемеш нечия дамска чанта, парите в нея не са попаднали у дееца случайно. Той предполага за наличието им там и именно са тая цел краде чантата, в случая обаче колата е отнета със съвсем друго намерение, доста различно от това да се присвой радиостанцията. Тя просто е попадната с течение на обстоятелствата у дееца.
Ps: Надявам се някой да ме разубеди наистина, защото не това съм писал на изпита. ...............
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 03 Апр 2013, 11:38

vaniaoz написа:Здравейте,

Не се коментира друг интересен въпрос, затова ще попитам.Как ще определи съда наказанието му?Тук имаме групиране на наказания, като трябва да съобразим , че е и рецидивист.Как точно го определихте? Мисля , че съм се справила, но знам ли може да има и други мнения.

Първо по 23, за всяко по -отделно, налага най-тежкото и после по 27 ал.1 може изцяло или отчасти да го присъедини към неизтърпяната за измамата. Това съм писала.

която е попаднала у него случайно или по погрешка
За мен това е съвсем друго нещо. Например отиваш на театър , оставяш си якето на гардероб, след театъра си тръгваш , обаче по погрешка ти дават друго яке, същото като твоето. Ти бъркаш в джоба и намираш 500лвг. В случая радиостанцията нито е била в колата по погрешка, нито случайно. Много абсурдно звучи да е по тази норма. Иначе за другото добре
го обясни.
Последна промяна valerieva_d на 03 Апр 2013, 11:47, променена общо 1 път
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 03 Апр 2013, 11:45

bodymaker написа:.... това казвам. Според мен случайност има само по отношение на конкретната вещ /в случая радиостанцията/ за която дееца нито е имал намерение, нито желания да я присвой първоначално. Вярно е че попада у него в резултат на престъпна дейност, но тази престъпна дейност е насочена към друга вещ. Самата реадиостанция няма отношение към отнемането на МПС, към нея няма никакви намерения за присвояване. Дееца даже вероятно и не подозира за нея при отнемането на МПС - то. Затова си мисля, че може да има "случайно попаднала" вещ само по отношение на радиостанцията, за което дееца нито е знаел, нито е действал с умисъл, а не за автомобила. За него е ясно.

Колега, той има умисъл да ползва колата, това не би ли включвало и всичко , което е в колата :?: Все едно след ПЗО-то, да реши да открадне гумите, те случайни ли са :?:
За мен си е чиста кражба, добре обеснявате други хипотези, но просто в случая мен лично не ми допадат :oops: . За мен той след като спре колата, поради това, че е свършил бензина, вижда радиостанцията, или дори и да я е видял по-рано, формира си умисъла да си я вземе, все може да изкара някой лев примерно. Изтръгва я, от това разбирам, че я взема цялата, и в ръчичка с нея пешачката към селото.
Последна промяна valerieva_d на 03 Апр 2013, 11:57, променена общо 1 път
valerieva_d
Потребител

Мнениеот dedra » 03 Апр 2013, 11:52

може и да е клептоман :D :D :D
dedra
Потребител

Мнениеот dedra » 03 Апр 2013, 11:54

може и да я е взел с цел като се умори по пътя да сяда на нея да си почива :D :D :D
dedra
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 03 Апр 2013, 12:06

Няма значение, намерението му е да се разпорежда с нея вече като със своя.
valerieva_d
Потребител

Мнениеот dedra » 03 Апр 2013, 12:30

Желев е тръгнал към селото с намерение да се скрие.Изтръгвайки радиостанцията едва ли е действал с присвоително намерение. Според мен си е спасявал з........а. Знаел е че колегите на таксижията ще го търсят и е изтръгнал радиостанцията с цел печелене на време. Изтръгвайки я е действал с умисъл за увреждане. Ако беше я оставил невредима-бакшиша можеше да се върне и да повика SOS по нея. А защо не я е зарязал – защото ще остави отпечатъци по нея.
А каква е истината според проверяващите ще разберем скоро
dedra
Потребител

Мнениеот inferno123 » 03 Апр 2013, 12:33

Първо по 23, за всяко по -отделно, налага най-тежкото и после по 27 ал.1 може изцяло или отчасти да го присъедини към неизтърпяната за измамата. Това съм писала.
И аз така ,ама понеже не ми стигна времето съм ги квалифицирал и с възможност по чл.27,ал2.предл.1 - с оглед на това, че става въпрос за съвкупност и второто определено общо ще мине 5г.

П.П. Не мога да разбера как някой е обосновал маловажен случай като имаме множество престъпления, което обоснова завишена обществена опасност на дееца, а и осъществените деяния също не са от леко наказуемите деяния(имаме общ рецидив).Квалифицирал съм като квалифицирана кражба изтръгването на радиостанцията - самото МПС е остаено без надзор (дори и на паркинг е без надзор) - тук отнемането не е свързано с взлом, което изключва квалифицирания състав на кражба на вещ без надзор (таксито не е било заключено, а деецът не е прониквал противазаконно в него). Отнемането на вещ чрез отделянето на вещ от нея също трябва да е безнадзорна.
inferno123
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 03 Апр 2013, 12:56

dedra написа:Желев е тръгнал към селото с намерение да се скрие.Изтръгвайки радиостанцията едва ли е действал с присвоително намерение. Според мен си е спасявал з........а. Знаел е че колегите на таксижията ще го търсят и е изтръгнал радиостанцията с цел печелене на време. Изтръгвайки я е действал с умисъл за увреждане. Ако беше я оставил невредима-бакшиша можеше да се върне и да повика SOS по нея. А защо не я е зарязал – защото ще остави отпечатъци по нея.
А каква е истината според проверяващите ще разберем скоро

Да се върне, как ще се върне като Желев е напуснал вече населеното място и бакшиша не знае къде е :?: :?: Плюс това ако искаше да не го намерят защо ще я взема със себе си :!: Както вече ти казах или беше на друг, можеше само да я срита или счупи и остави в колата, от какъв зор ще чупя нещо и после ще си го нося със себе си, освен ако нямам намерение да се разпореждам с него като с мое
Отпечатъци :lol: моля ти се, сякаш бакшиша няма да го разпознае, плюс това ако не искаше да оставя отпечатъци защо не е използвал крак :!: Малко трудно ще им е от подметката на обувката му да го разпознаят, при положение че няма да е кой знае колко годен отпечатъка по радиостанцията :idea: А и от какъв зор, отново ще повторя, ще я чупи и взема , за да не го намерят другите. Нали е извън града, свършил е бензина, никой не знае в кое село отива. Да няма само 1 село около Варна. Докато дойдат другите, него отдавна да го няма, може и в полето да се покрие. :arrow:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Апр 2013, 13:01

dedra написа:може и да я е взел с цел като се умори по пътя да сяда на нея да си почива

Не,категорично не мога да се саглася с Вашето мнение по въпроса.
Може с основание да се предположи,че я е отнел,за да може впоследствие,като осмисли до тук стореното,да се блъска,блъска,блъска.. в празната тиква с нея. :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот valerieva_d » 03 Апр 2013, 13:05

inferno123 написа:Първо по 23, за всяко по -отделно, налага най-тежкото и после по 27 ал.1 може изцяло или отчасти да го присъедини към неизтърпяната за измамата. Това съм писала.
И аз така ,ама понеже не ми стигна времето съм ги квалифицирал и с възможност по чл.27,ал2.предл.1 - с оглед на това, че става въпрос за съвкупност и второто определено общо ще мине 5г.

П.П. Не мога да разбера как някой е обосновал маловажен случай като имаме множество престъпления, което обоснова завишена обществена опасност на дееца, а и осъществените деяния също не са от леко наказуемите деяния(имаме общ рецидив).Квалифицирал съм като квалифицирана кражба изтръгването на радиостанцията - самото МПС е остаено без надзор (дори и на паркинг е без надзор) - тук отнемането не е свързано с взлом, което изключва квалифицирания състав на кражба на вещ без надзор (таксито не е било заключено, а деецът не е прониквал противазаконно в него). Отнемането на вещ чрез отделянето на вещ от нея също трябва да е безнадзорна.

Хмм да и аз за ал.2 се чудех, но времето ме притискаше и се отказах впоследствие да го пиша и оставих само по ал.1

По П.П.-то - А не колега, на паркинг охраняван ако е обаче, не е без надзор, ако е на паркинга пред блока вече е без надзор. По коя точно ал. го квалифицирахте ако не е тайна
valerieva_d
Потребител

Мнениеот marieta_m » 03 Апр 2013, 13:09

Според мен също няма кражба,именно защото нямаме отнемане на чужда движима вещ ОТ ВЛАДЕНИЕТО НА ДРУГИГО.Макар и чрез извършеното от Желев престъпление ,радиостанцията е в неговото владение и няма как да се осъществи състава на кражбата,поради липса именно на този елемент от обективната страна.
Не можем да знаем и дали наистина умисълът за отнемането на радиостанцията е възникнал внезапно.Имал е достатъчно време да огледа какво има в таксито,докато се е возил и поради обстоятелството че Донков е избягал,затова не е решил да я отскубне веднага.
marieta_m
Нов потребител

Мнениеот dedra » 03 Апр 2013, 13:21

А ако бензина е свършил 100 метра след като е потеглил и бакшиша се е скрил в храстите до табелата край на населеното място?
И ако ще я крада тази радиостанция що не я демонтирам културно с инструментите в багажника, що не сваля и антената, че върви в комплект с нея, ами ще я изтръгвам. И що не взема CD-то например като толкова ми се краде-хем е по-компактно, хем ще го продам по-лесно.
dedra
Потребител

Мнениеот velikova_ » 03 Апр 2013, 13:28

Излязоха колеги резул;татите, имам 5.75, чак се разтеперах от вълнение
velikova_
Потребител

Мнениеот bodymaker » 03 Апр 2013, 13:28

valerieva_d написа:
bodymaker написа:.... това казвам. Според мен случайност има само по отношение на конкретната вещ /в случая радиостанцията/ за която дееца нито е имал намерение, нито желания да я присвой първоначално. Вярно е че попада у него в резултат на престъпна дейност, но тази престъпна дейност е насочена към друга вещ. Самата реадиостанция няма отношение към отнемането на МПС, към нея няма никакви намерения за присвояване. Дееца даже вероятно и не подозира за нея при отнемането на МПС - то. Затова си мисля, че може да има "случайно попаднала" вещ само по отношение на радиостанцията, за което дееца нито е знаел, нито е действал с умисъл, а не за автомобила. За него е ясно.

Колега, той има умисъл да ползва колата, това не би ли включвало и всичко , което е в колата :?: Все едно след ПЗО-то, да реши да открадне гумите, те случайни ли са :?:
За мен си е чиста кражба, добре обеснявате други хипотези, но просто в случая мен лично не ми допадат :oops: . За мен той след като спре колата, поради това, че е свършил бензина, вижда радиостанцията, или дори и да я е видял по-рано, формира си умисъла да си я вземе, все може да изкара някой лев примерно. Изтръгва я, от това разбирам, че я взема цялата, и в ръчичка с нея пешачката към селото.

... не споря, просто изказвам мнение. След като е спряла колата обаче, той не отнема радиостанцията от владението на другиго, понеже фактическата власт върху нея се осъществява от него към момента в който у него възниква умисъл да я присвой.
"Колега, той има умисъл да ползва колата, това не би ли включвало и всичко , което е в колата :?:" - Ами може би включва всичко, което е поставено фабрично в нея или има някакво отношение към предназначението й за което я използва той /превозно средство, а не като таксиметров автомобил/. В това число ползва гумите, огледалата, багажник ако има допълнително монтиран, но не и нещата които са се озовали вътре случайно или не се отнасят към предназначението за което е отнет автомобила. Ако има инвалидна количка на задната седалка или мобилен телефон в жабката - тях ползва ли ги, след като се намират в автомобила, а той даже и не подозира за тях при отнемането му ? Гумите не бяха най - точния пример. Те са част от автомобила, без които не би се осъществило отнемане, тях дееца има намерение да ползва.... но останалите неща в него, които не са присъщи за нормалното функциониране на автомобила /имайте в предвид, че дееца отнема автомобила с цел да го ползва като такъв, за предвижване, а не за да го ползва като такси/ - за тях мисля, че попадат у дееца случайно, без той да е имал каквото и да е намерение към тях.
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот inferno123 » 03 Апр 2013, 13:35

Хмм да и аз за ал.2 се чудех, но времето ме притискаше и се отказах впоследствие да го пиша и оставих само по ал.1 - точно така аз можехж и часове да пиша още - ама какввввво от това?

По П.П.-то - А не колега, на паркинг охраняван ако е обаче, не е без надзор, ако е на паркинга пред блока вече е без надзор. По коя точно ал. го квалифицирахте ако не е тайна

По 195,ал2,вр.194, ал.1 (поради връзката, че самото МПС е оствено без надзор) - поне така разсъждавам, че вещ без надзор, от която отделяш нещо също е вещ с такова качество. Радиостанцията е част от таксито, което е оставено без надзор.
Последна промяна inferno123 на 03 Апр 2013, 13:40, променена общо 1 път
inferno123
Младши потребител

Мнениеот bodymaker » 03 Апр 2013, 13:39

.... къде са тея резултаите бе velikova_. На мен защо не ми ги отваря. Не че много бързам да ги видя де...
bodymaker
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 03 Апр 2013, 13:40

velikova_ написа:Излязоха колеги резул;татите, имам 5.75, чак се разтеперах от вълнение

Честито колега, аз не минавам, но си го очаквах при положение грешката, която допуснах на гражданския казус. Успех на устния!
valerieva_d
Потребител

Мнениеот velikova_ » 03 Апр 2013, 13:46

bodymaker, s chrom-a не излизат, аз отворих с експлорера.
Последна промяна velikova_ на 03 Апр 2013, 20:07, променена общо 1 път
velikova_
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити