начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокат 10. 2012

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокат 10. 2012

Мнениеот valerieva_d » 08 Окт 2012, 22:26

колега подписката е мярка за неотклонение. Аз питах на първо място ако е зададен за мерки за процесуална принуда, каот изключим мерките за неотклонение :)
и после зададах втори въпрос как ще е ако е зададен въпроса за мерки за неотклонение само
valerieva_d
Потребител

Мнениеот mariani_Italia » 12 Окт 2012, 15:56

колеги къде сте защо няма вече коментари?Изпита наближава?
mariani_Italia
Младши потребител

Мнениеот helminth » 12 Окт 2012, 16:31

valerieva_d написа:А вие какво мислите за казуса :roll:
:idea:

ето и от 21 до 30 въпрос
http://img834.imageshack.us/img834/2098/99745259.jpg

Здравейте колега! Много Ви благодаря за сканирания тест, много мило от Ваша страна да ни го предоставите, в никакъв случай не искам да Ви досаждам, но не целият тест е сканиран, има ги само 50 въпроса както трябва, след 50-ти въпрос сканирането е много абстрактно, не може да се направи връзката между въпросите, по -конкретно от 50 въпрос нататък нищо не може да се разпознае и като цяло ги има само до 57-ми, след това няма края на теста. Много Ви моля, ако имате време и желание да сканирате отново страниците от 50 въпрос до края, просто така имаме само половината тест. Благодаря предварително.:)
helminth
Нов потребител

Мнениеот obichamkotenca » 12 Окт 2012, 17:17

Здравейте колеги,аз съм студентка 5-ти курс. След завършването и след държавния каква оценка трябва да имам, за се явя на изпит за адвокат. Предполагам над 3.50 или 4.50 ?
Понеже скоро спорехме колегите от групата и не успяхме да стигнем до консенсус.
Има ли някакви ограничения на допускането за изпита?
Благодаря предварително!
obichamkotenca
Нов потребител

Мнениеот mariani_Italia » 12 Окт 2012, 17:48

helminth написа:

ето и от 21 до 30 въпрос

Здравейте колега! Много Ви благодаря за сканирания тест, много мило от Ваша страна да ни го предоставите, в никакъв случай не искам да Ви досаждам, но не целият тест е сканиран, има ги само 50 въпроса както трябва, след 50-ти въпрос сканирането е много абстрактно, не може да се направи връзката между въпросите, по -конкретно от 50 въпрос нататък нищо не може да се разпознае и като цяло ги има само до 57-ми, след това няма края на теста. Много Ви моля, ако имате време и желание да сканирате отново страниците от 50 въпрос до края, просто така имаме само половината тест. Благодаря предварително.:)

колега аз сканирах теста от книгата не е възможно да се сканира по добре защото тя е от триста страници и не се затваря капака на скенера,съжалявам не е възможно!Извинявайте :roll:
mariani_Italia
Младши потребител

Мнениеот simonaki » 12 Окт 2012, 17:54

obichamkotenca написа:Здравейте колеги,аз съм студентка 5-ти курс. След завършването и след държавния каква оценка трябва да имам, за се явя на изпит за адвокат. Предполагам над 3.50 или 4.50 ?
Благодаря предварително!

Минимум 6 без 10 трябва да имаш, ако не и повече :shock:
simonaki
Нов потребител

Мнениеот mariani_Italia » 12 Окт 2012, 18:10

obichamkotenca написа:Здравейте колеги,аз съм студентка 5-ти курс. След завършването и след държавния каква оценка трябва да имам, за се явя на изпит за адвокат. Предполагам над 3.50 или 4.50 ?
Благодаря предварително!

колега в закона никъде не е упоменато за успех нито в наредбата за провеждането на изпита за адвокати и младши адвокати,аз мисля че това е правило ако искате да стенете юрист-консулт по програми на Европейския съюз или може би за конкурси за магистрати.

Глава втора.
ПРИДОБИВАНЕ ПРАВА НА АДВОКАТ
Чл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:

1. да има завършено висше юридическо образование;

2. да има придобита юридическа правоспособност;

3. да има най-малко две години юридически стаж;

4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;

5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.

(2) Придобилият юридическа правоспособност, който няма две години юридически стаж, може да упражнява дейност като младши адвокат при условията на този закон.

(3) (Нова - ДВ, бр. 53 от 2010 г.) При условията на ал. 1 и 2 адвокат или младши адвокат може да стане и всеки дееспособен гражданин на държава - членка на Европейския съюз, завършил висшето си юридическо образование в Република България.

Чл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:

1. да има завършено висше юридическо образование;

2. да има придобита юридическа правоспособност;

3. да има най-малко две години юридически стаж;

4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;

5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.

(2) Придобилият юридическа правоспособност, който няма две години юридически стаж, може да упражнява дейност като младши адвокат при условията на този закон.

Чл. 5. (1) Не може да бъде адвокат:

1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;

2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.

(2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:

1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;

2. е държавен служител;

3. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) работи по трудово правоотношение, освен ако заема академична длъжност по правни науки във висше училище или научна организация;

4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и разследващ полицай с висше юридическо образование, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.

(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Народните представители и лицата, заемащи академични длъжности по правни науки във висшите училища или в научните организации, се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.

1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;

2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.

1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;

2. е държавен служител;

3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;

4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и разследващ полицай с висше юридическо образование, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.

(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.

(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.

2. е държавен служител;

3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;

4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и дознател, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;

(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.

2. е държавен служител;

4. е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, съдия-изпълнител, юрисконсулт и дознател, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;

5. е лишено от правоспособност като нотариус - за срока на лишаването.

Чл. 6. (1) Кандидатът за адвокат подава молба до адвокатския съвет за приемане в адвокатската колегия, като прилага съответните документи.

(2) Адвокатският съвет проверява дали са налице предпоставките за придобиване на права на адвокат и в едномесечен срок от подаването на молбата се произнася с мотивирано решение за вписване. Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ.

(3) Без полагане на изпит се вписват кандидатите с образователна и научна степен "доктор по право", както и лицата, които имат юридически стаж повече от 5 години. Тези лица подават молба за вписване в адвокатската колегия.

Чл. 7. (1) Решението на адвокатския съвет по чл. 6, ал. 2 се съобщава писмено на кандидата и на контролния съвет на адвокатската колегия.

(2) Решението или мълчаливият отказ на адвокатския съвет могат да се обжалват от кандидата и от контролния съвет чрез адвокатския съвет пред Висшия адвокатски съвет в 14-дневен срок от съобщението или от изтичането на срока по чл. 6, ал. 2.

(3) Жалбата се изпраща от адвокатския съвет на Висшия адвокатски съвет в 3-дневен срок от постъпването й.

(4) Висшият адвокатски съвет разглежда жалбата по същество и се произнася с решение в едномесечен срок от постъпването й. Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ.

(5) Решението или мълчаливият отказ на Висшия адвокатски съвет подлежи на обжалване от кандидата и от Висшия контролен съвет в 14-дневен срок от получаване на съобщението или от изтичането на срока по ал. 4 пред Върховния касационен съд.

(6) Жалбата се подава чрез Висшия адвокатски съвет, който в тридневен срок изпраща цялата преписка на Върховния касационен съд.

(7) Върховният касационен съд разглежда жалбата в тричленен състав, в открито съдебно заседание с призоваване на кандидата и представител на Висшия адвокатски съвет и се произнася с решение, което е окончателно.

Чл. 8. (1) Изпитът по чл. 4, ал. 1, т. 4 се провежда в две сесии годишно пред комисия, определена със заповед на председателя на Висшия адвокатски съвет в състав: петима членове адвокати, от които поне двама са хабилитирани преподаватели или научни работници по правни науки. Председателят на комисията е представител на Висшия адвокатски съвет.

(2) Редът за провеждане на изпита се определя с наредба на Висшия адвокатски съвет.

(3) Изпитът е писмен и устен с оценка "издържал" или "неиздържал".

Чл. 9. (1) Успешно издържалите изпита и лицата по чл. 6, ал. 3 се вписват след полагане на следната клетва: "Заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване и в обществото да проявявам уважение към съда и органите на властта, да защитавам с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на моите доверители и подзащитни и да не издавам тайните им. Заклех се."

(2) Кандидатът полага клетвата в тържествено заседание и подписва клетвен лист.

(3) В 14-дневен срок след полагане на клетвата адвокатът се вписва в регистъра на адвокатската колегия и в Единния регистър на адвокатите при Висшия адвокатски съвет.

(4) След вписването по ал. 3 в 14-дневен срок адвокатският съвет издава на всеки адвокат карта по образец, установен с решение на Висшия адвокатски съвет.

(5) Адвокатската карта подлежи на ежегодна заверка.

(6) Отказът за вписване или за издаване на адвокатска карта подлежи на обжалване по реда на чл. 7.
mariani_Italia
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 12 Окт 2012, 22:46

mariani_Italia написа:колеги къде сте защо няма вече коментари?Изпита наближава?

и аз това се чудя
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 12 Окт 2012, 22:48

helminth написа:

ето и от 21 до 30 въпрос

аз мисля, че добре се разбират последните 2 са от 1 страница по мои наблюдения :D това, което се вижда накрая на предпоследното е началото на последното
Последна промяна valerieva_d на 12 Окт 2012, 22:51, променена общо 1 път
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 12 Окт 2012, 22:50

Благодаря предварително!

Лично мен никой не ме е питал колко ми е средния успех без държавните. Просто си ги подаваш в съответната колегия след вземане на правоспособността
valerieva_d
Потребител

Мнениеот vgogov » 13 Окт 2012, 02:55

Няма изискване за успех за явяване на изпита за адвокати.
vgogov
Младши потребител

Мнениеот ivan_karamazov » 13 Окт 2012, 19:42

Един въпрос относно казусите. Директно с отговорите ли трябва да се започне или трябва първо да се опише фактическата обстановка? Мисля си, че трябва да се отговаря директно на въпросите.
ivan_karamazov
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 13 Окт 2012, 21:53

Отговаряш директно на въпросите, но не само с да и не и законовата норма, а трябва да се и обесни, защо така смяташ.
valerieva_d
Потребител

Мнениеот ivan_karamazov » 13 Окт 2012, 22:17

Да, това се подразбира. Благодаря! А някой да обясни освен кодекси и закони дали трябва нещо друго да се носи?
ivan_karamazov
Младши потребител

Мнениеот mariani_Italia » 14 Окт 2012, 10:21

ivan_karamazov написа:Да, това се подразбира. Благодаря! А някой да обясни освен кодекси и закони дали трябва нещо друго да се носи?

колега някой колеги казват,който са се явявали на изпита че може да се ползва тълкувателни решения и съдебна практика,на мене лично ми е за първи път,аз ще нося само законите и кодекси,практиката съм я чела.
mariani_Italia
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 16 Окт 2012, 12:25

Теста от юни е качен тук http://www.vas.bg/Documents/Adv9_2012_5.pdf
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 16 Окт 2012, 18:32

Списъкът е излязал http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26470 По мои изчисления около 691 сме :D
valerieva_d
Потребител

Мнениеот mariani_Italia » 16 Окт 2012, 19:55

valerieva_d написа:Списъкът е излязал http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26470 По мои изчисления около 691 сме :D

колеги не сме малко :wink:
mariani_Italia
Младши потребител

Мнениеот narina » 17 Окт 2012, 09:27

mariani_Italia написа:
valerieva_d написа:Списъкът е излязал http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26470 По мои изчисления около 691 сме :D

колеги не сме малко :wink:

.... и поне половината се явяват за минимум втори път...

Чудя се кога на някой ще му узрее музата да "дръпне ушите на ВАС" за това безобразие?!?

Имам колега, на когото шапка сваляхме за знанията и уменията по време на следването. Явява се за втори път. Стискам палци Съкровище да попаднеш в правилната купчинка този път или пък да .... ти проработи късмета например! И ДА НЕ ТИ ДРЕМЕ !

Не ви ли прави впечатление, че почти никой не желае да пише в темите за адвокатските изпити .... :mrgreen: Що ли ?!?
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 17 Окт 2012, 12:27

Аз желая, но е трудно да си общуваш сам, добре . че колежката Мариана се включва от време на време
valerieva_d
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити