Здравейте,
На нас българите вече никак не гледат с добро око в Европа. Затова искам да си сменя българското име с немско за да мога да се намеря работа по-лесно в Германия. Пак ще съм български гражданин, това няма как да сменя, поне засега, но името поне да звучи немско. Дори поне да е само собственото име само, например Томас, Робърт.
Доста истории съм чел как хора си крият гражданството и си намират работа, дори лъжат за имената, произхода и т.н.
Какъв е реда за такава смяна? Възможна ли е? Както виждате нямам много добро основание пред съда.
Ще съм благодарен за отговори.
Поздрави.
- Дата и час: 07 Фев 2025, 07:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Смяна на българско име с немско
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Смяна на българско име с немско
Основанието както сам сте забелязали никакво го няма. Но ако мислите че след смяната на името към вас ще завалят предложения за работа ... сте в дълбока заблуда. Нали навсякъде ще ви искат документи, в които ще е вписана националността ви? Ако ще и Ханс да се преименувате, пак в личната ви карте ще пише "Българин".
Аз лично познавам доста хора, които въпреки българските си имена са намерили добра работа в Германия, дори миналия месец една девойка се похвали че е получила и немско гражданство. Така че името едва ли е причината за липса на предложения за работа...
Иначе има нещо описано в нета: http://law-consult.net/?p=1519#comment-45 Можете да опитате, макар че мен много ме съмнява да постигнете нещо.
Аз лично познавам доста хора, които въпреки българските си имена са намерили добра работа в Германия, дори миналия месец една девойка се похвали че е получила и немско гражданство. Така че името едва ли е причината за липса на предложения за работа...
Иначе има нещо описано в нета: http://law-consult.net/?p=1519#comment-45 Можете да опитате, макар че мен много ме съмнява да постигнете нещо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan, мисля, че сте прав с много отношения. Онова "Българин" няма как да го изтрия.
Посъветвах се с познат юрист и той ми каза, че няма да стане, тъй като съдията ще ми се изсмее на това основание. Трябва да докажа, че името ми е нанася някаква вреда на мен или на околните, но как да докажа, че името "Любен Илиев" нанася вреда... Явно ще си остана с него.
Благодаря, все пак.
Посъветвах се с познат юрист и той ми каза, че няма да стане, тъй като съдията ще ми се изсмее на това основание. Трябва да докажа, че името ми е нанася някаква вреда на мен или на околните, но как да докажа, че името "Любен Илиев" нанася вреда... Явно ще си остана с него.
Благодаря, все пак.
- luben_iliev
- Нов потребител
Всъщност - защо трябва да доказвате,че името Ви причинява вреда на някого? Ако е така, то този "някой" би трябвало да се оплаче от името Ви. В случая Вие се оплаквате, че българското Ви име Ви нанася вреда. Тъй като лично сте засегнат, имате основанието да отправите искане към съда. А доказателства можете да представите томове - включително документи от ЕС,които доказват,че България далеч не е на висотата на статута си на член на ЕС и дори нещо повече от това - застрашена е от замразяване на членство, поради причини, ясни за всички в ЕС , но не и за "държавата" България.Имате всички основания.
Що се отнася до това,че някой с българско име си намерил работа в Германия,например - това Вас не ви засяга. За Вас нещата стоят по този начин.
Разбира се, ако имате факти - например,че сте отхвърлен при кандидатстване за работа в чужбина при по-добри други характеристики от приетите кандидати, би имало допълнителна тежест. Но достатъчно е да докажете, че считате изключително, доказано лошия имидж на държавата навън, като пречка за собственото си развитие.
Що се отнася до гражданството "българин" - хората приемат първо по името,после по дрехите, на трето място- по ума и чак тогава,ако остане време,отварят паспорта да видят гражданството, но тогава вече няма никакво значение.
Разбира се, трябва да имате пред вид ,че влизането в български съд - по какъвто и да било повод, е равнозначно на участие в пиеса на абсурда. Но човек винаги може да пробва.
Що се отнася до това,че някой с българско име си намерил работа в Германия,например - това Вас не ви засяга. За Вас нещата стоят по този начин.
Разбира се, ако имате факти - например,че сте отхвърлен при кандидатстване за работа в чужбина при по-добри други характеристики от приетите кандидати, би имало допълнителна тежест. Но достатъчно е да докажете, че считате изключително, доказано лошия имидж на държавата навън, като пречка за собственото си развитие.
Що се отнася до гражданството "българин" - хората приемат първо по името,после по дрехите, на трето място- по ума и чак тогава,ако остане време,отварят паспорта да видят гражданството, но тогава вече няма никакво значение.
Разбира се, трябва да имате пред вид ,че влизането в български съд - по какъвто и да било повод, е равнозначно на участие в пиеса на абсурда. Но човек винаги може да пробва.
- rozablue
- Потребител
Айде всички да си сменим българските имена, никой не бива да търпи вреди! ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
rozablue написа:Всъщност - защо трябва да доказвате,че името Ви причинява вреда на някого? Ако е така, то този "някой" би трябвало да се оплаче от името Ви. В случая Вие се оплаквате, че българското Ви име Ви нанася вреда. Тъй като лично сте засегнат, имате основанието да отправите искане към съда. А доказателства можете да представите томове - включително документи от ЕС,които доказват,че България далеч не е на висотата на статута си на член на ЕС и дори нещо повече от това - застрашена е от замразяване на членство, поради причини, ясни за всички в ЕС , но не и за "държавата" България.Имате всички основания.
То и аз се оплаквам ,че заплатата ми не отговаря на стандартите в ЕС. Как мислите, дали не трябва да се обърна към съда за да ми я вдигне до нивата в ЕС? Или първо трябва да си сменя името на Хайнрих и чак след това да пробвам?
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Предлагам също так българския съд да осъди отхвърлилите питащия фирми за дискриминация по националност. Всичките до които е пращал CV за работа и те са имали наглостта и безочието да не го назначат на момента...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Е, как ще го назначат с това българско име? ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Или Гюнтер.![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
да си сменя името на Хайнрих
Или Гюнтер.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
А навремето на нашите предци са им рязали главите, защото не са искали да си сменят имената и религията...Позор!
- ch3oh
- Активен потребител
Ханс Фридрих Карл Фриц Готлиб фон Клинкенхофен цу Щауфенберг и ще си с едни гърди напред пред конкуренцията ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
- chadel
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|