начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Въпрос онтосно заплащане

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос онтосно заплащане

Мнениеот mr_smile » 30 Мар 2011, 17:37

Здравейте,
питането ми е следното: има ли точно установено заплащане на Домоуправител и Касиер? Търсих из мрежата, но ми излизат само обяви за професионални домоуправители.
Бях избран за домоуправител, а ми е за първи път и с доста неща не съм наясно. Въпреки, че вече почнах да си върша работата по някои проблеми и въпроси. А наскоро разбрах, че това се заплаща(като меизбраха си мислех, че е на добра воля :) ) Та, ако можете да ми отговорите ще съм ви много благодарен.
:)
mr_smile
Нов потребител

Re: Въпрос онтосно заплащане

Мнениеот trando58 » 30 Мар 2011, 19:30

До mr_smile
Никаде няма да намерите регламент за заплащане дейността на Управителят в една ЕС,нито на Председател на УС на ЕС,нито на членове на УС,касиер или контролен орган в ЕС.
ЗУЕС ПОЗВОЛЯВА но не ЗАДЪЛЖАВА една ЕС да заплаща на органите на управление в ЕС за дейността им(касиера не е управленска длъжност). Всичко зависи от решението на ОС на ЕС,ако то прецени,че трябва да се заплаща за тези длъжности,то и съответно в бюджета в частта си по разходната си част тези суми трябва да бъдат заложени като събераеми по чл.51 или както консумативните разходи и такива за поддръжка,т.е. по равно от всеки обитател в ЕС.
Размерът на възнаграждението е въпрос на договорка и зависи от много фактори: времева заетост,големина на ЕС,брой на обитатели,специфични особености,обема на работа(дали има УС или само Управител) и т.н. Отделно възнаграждението Управителят може да получава и гласувани суми за комуникации(GSM,телефон,компютър,принтер)както и за транспорт когато се налага.Тези суми могат да влизат като константни в общото възнаграждение,както и да бъдат извън него с/у разходни документи или определен лимит.
Такова заплащане навлиза резонно в държавата и нормално ще замени напълно безплатните Домоуправители. За безплатната работа всички знаем що е,а и изискванията към Управителите нараства,нараства и обемът на работата им и отговорността която носят. Така,че безплатен обяд вече няма.
trando58
Потребител

Re: Въпрос онтосно заплащане

Мнениеот toni_sf » 31 Мар 2011, 08:32

Е щом не сте наясно и сте избран за домоуправител ,опитайте да прочетете ЗУЕС ,там такава дефиниция вече домоуправител няма а има Управител на ЕС .И както ви каза Трандо само ОС може да реши дали да получавате заплащане за тази длъжност както и касиера.Затова вече има създадени фирми които се занимават с тези дейности.Едни са професионален домоуправител а други са фирми за Управление на имоти , и разликата в тях е в това ,че професионалният домоуправител сключва договор с Управителя на ЕС след като му е възложено от ОС на ЕС ,а фирмите за управление на имоти се избират от ОС и поемат функцията на Управител на ЕС .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост