начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

лични данни

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лични данни

Мнениеот kukla » 23 Юли 2003, 17:25

Знае ли някой повече за оперирането с лични данни, особено сега, след влизането в сила на Закона за личните данни?
Кой всъщност е "администраторът на лични данни"?
Имам следния проблем. Установих, че бившият ми съпруг, посредством молба (каква и кога и до кого не знам, само установих резултата), е ограничил достъпа до личните си данни (да кажем в компютрите на полицията). Проблемът е, че е ограничил не само неговите, но и тези на сина ми, малолетен, (родителските права са присъдени на мен). Което естествено е направил без мое знание и съгласие.
Може ли някой да ми каже как става така "тоя номер", отива някой, фрас, ограничава данните на детето ми и освен това слага и клауза при оперирането с личните данни на детето да бъде уведомяван. Тоест аз каквото и да направя като промяна в личните данни на детето, на него да му казват. Нарушение със сигурност има, но как, къде и какво да направя, за да проверя, протестирам, обжалвам и т.н. ....?
kukla

Re: лични данни

Мнениеот mimi5 » 24 Юли 2003, 21:29

bih vi preporu4ala da potursite suvet i na http://www.aip-bg.org- programa dostup do info
mimi5

Мнениеот indi_alex » 25 Юли 2003, 06:57

Трябва да дадете повече информация. Кои данни са ограничени и къде? Данни в МВР - много общо понятие. Ако са тези в АИС БДС - не може да се ограничат по никакъв начин. Как установихте, че данните на съпруга Ви са ограничени?
indi_alex

Мнениеот kukla » 25 Юли 2003, 09:58

Точно за тези данни говоря,
kukla

Мнениеот kukla » 25 Юли 2003, 10:02

ако под АИС БДС се разбира информационна система за български документи за самоличност. Та точно този достъп до тези данни си ги е ограничил, включително и тези на сина ми. Въпросът ми е как така, откъде накъде и всичко свързано с това. Моля Ви, дайте инфо. Какви са положенията с тези данни и как стоят нещата с данните на децата. И как самоволно един разведен родител може да си прави каквото си иска. Дори към кого да се обърна и т.н.
За съжаление нямам познат полицай, за да може да ми каже повече за това.
kukla

Мнениеот indi_alex » 26 Юли 2003, 08:33

Тези данни в АИС БДС са оперативни. Не могат да бъдат ограничавани по искане на гражданите. Не знам какво и кой ви е казал, но това е невъзможно да стане с молба и въобще звучи смешно. Единствения начин е при даване на нова актуална информация (което също не става с молба) същата да бъде грешна, но и това е невъзможно. Нищо лично, но едва ли съпругът Ви има такива връзки и положение, а и не е толкова богат.
Бих могъл да проверя какво е отбелязано на негово име в системата.
АИС БДС, като система с база данни, се обновява непркъснато. Информацията се вкарва от централа. Работят много хора и възможността за манипулиране на информация е сведено до минимум, да не кажа на границата на абсолютната физическа невъзможност. В системата се влиза с лична парола (всеки от потребителите от МВР). Всяко влизане (не само проверка на данни и ползването им) се засича и вписва в специален регистър, отделно от това се отбелязва и основанието.

Въпреки, че ми е мнго трудно да обясня всичко, надявам се това да Ви е от полза, поне малко. Ако ми дадете по-пълна информация, може би ще ви помогна с точен отговор.
Кой ви каза, как е станало.............
Лошото в случая, е че горенаписаното донякъде не е масово разпространена информация, а има много общо и с "оперативна тайна" - колкото и тъпо да Ви звучи.
Моля, ВИ пишете ми на e-mail: indi_alex@yahoo.com
indi_alex

Назад към Административно право