начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Спешно питане относно вноски "Консумативни разходи"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно питане относно вноски "Консумативни разходи"

Мнениеот lilibg66 » 17 Фев 2011, 11:58

Моля за Вашето тълкуване на следния въпрос:
Притежавам необитаемо жилище в новопостроена жилищна сграда, което не обитавам и никога не съм обитавала от построяването му до днес. Адресната ми регистрация по постоянен и настоящ адрес е на съвсем друго място, където живея и където плащам месечна такса за консумативните разходи и разходите по текущо поддържане, съгласно „Закона за етажната собственост”. На адреса, на който живея, съм записана в домовата книга. Имам ли право при тази ситуация за жилището, което не обитавам, да не плащам месечни такси за "Консумативни разходи" за осветление, почистване, асансьор и други, необходими за поддържане на общите части на сградата, съгласно „Закона за етажната собственост”, базирайки се на чл.51 алинеи 1 и 2?
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!
lilibg66
Младши потребител

Re: Спешно питане относно вноски "Консумативни разходи"

Мнениеот toni_sf » 17 Фев 2011, 18:17

Не можете да се позовете на на чл51 т1 и т 2 защото назовахте думата притежавам ,значи сте собственик.В т1 е упоменато,че тези разходи се разпределят по равно върху всеки собственик или обитател а в т2 пише деца до 6г възраст или обитател неплащат. :D Така ,че все пак си дължите консумативни разходи в размера на 50% .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lilibg66 » 17 Фев 2011, 18:58

Благодаря за отговора! Честно да си призная, очаквах да има някъде в закона някаква вратичка, за да не плащам за нещо, което никога не съм ползвала. EVN и ВиК например, не ми вземат нито стотинка, защото не съм консумирала нито ток, нито вода във въпросния празен апартамент. Мислех, че е редно и тук да важи правилото: "Ползваш - плащаш! Не ползваш - не плащаш!". Искат ми година и половина назад пари за чистачка, стълбище и т.н., а аз не съм ходила даже там през този период. Някакси нередно ми се струваше това тяхно искане. Смятам, че е редно да плащам за неотложни ремонти по сградата (покрив, фасада, стълбище, ограда и т.н.), но за месечни консумативи - не! Ако човек е собственик на няколко апартамента, но живее само в един от тях, пак ли за всичките апартаменти ще плаща консумативи?
lilibg66
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Фев 2011, 10:51

:D Разбира се, щом сте собственик ,трябва да участвате за поддръжката на вашата собственост и тя не Ви е само апартамента зад заключената Ви врата . Вие като сте го купували сте платили и за общи части пише Ви го в НОТ.АКТ . а те се поддържат . :D А и не бързайте скоро време ВиК ще ви подпука когато трябва да си начисли загубите ,пък доказвайте,че не сте живяли там ,там вече не важат показанията на водомерите в апартамента Ви :D имат си общ водомер и по него си разпределят на всички собственици.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост