Акт за превишена скорост , има ли давност?
Преди 2 години ми съставиха акт за превишина скорост /на 29.06.2008г./ ,карах с 22 км над допустимите 50 , беше околовръстен път и те се бяха скрили под едни сенки,та както и да е хванаха ме и това си е .На 10.07.2008 излезе Н.П. с което ме наказват с глоба от 100 лв. и отнемане на 3 точки.Постановлението получих от "моя"КАТ на 08.08.2008 год.Аз още не съм го платил ,рядко карам и то на къси разстояния, а и не стигат парите,преди време един приятел ми каза че ако минели две години от датата на акта той изтичал поради давност.Молбата ми е ,знае ли някой как седят нещата , за да знам да си трая ли още месец два или да си плащам защото сега ще ми се наложи да карам по -често ,а не искам излишни неприятности,от тогава до сега не съм имал други нарушения ..............
- Дата и час: 24 Ное 2024, 05:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт за превишена скорост , има ли давност?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт за превишена скорост , има ли давност?
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
те като са ти съставили акт са ти взели контролният талон , а ти щом караш със акта които е с изтекла давност си готов за акт след акт ако са те спирали ,а и не плащай след време СЪД И ТОГАВА РЕВАНЕ ЗДРАВО И ТОГАВА АНДИ ДА ТИ СТАНЕ АДВОКАТ И ЩЕ ТИ СЪДЕРЕ КОЖАТА ЗА ДА ТЕ ОТЪРВЕ
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
няма как лицето да кара с акта, защото ясно е изписано че то е получило НП, а с връчването на НП се връща контролният талон. Малко вероятно е да е образувано изпълнително произовдство, защото за целта е следвало НП да се изпрати преди изтичане на сроковете по чл.82 от ЗАНН в АДВ /сега в НАП/ за принудително събиране на глобата по реда на ДОПК. Това лесно може да се провери в НАП. Глобата е публично държавно вземане, което не може да съществува вечно. Ако тя не е погасена по реда на чл. 82 от ЗАНН и е образувано изпълнително производство е възможно в един момент да изтекът и давностните срокове по ДОПК /всеизвестно е колко са натоварени публичните изпълнители/.
- iva_sh
- Потребител
iva_sh написа:няма как лицето да кара с акта, защото ясно е изписано че то е получило НП, а с връчването на НП се връща контролният талон.
Напротив - има как да си получи НП без да му се връща КТ.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:iva_sh написа:няма как лицето да кара с акта, защото ясно е изписано че то е получило НП, а с връчването на НП се връща контролният талон.
Напротив - има как да си получи НП без да му се връща КТ.
Да, то даже си е регламентирано в ЗДвП, чл.157 ал.6 вр. чл. 190 ал. 3. Преди беше така, но напрактика става почти невъзможно да се събере глобата по доброволен ред, ако КАТ не упражни едно своеобразно ,,право на задържане'' в/у талона
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Майсторът на закона - а ако нарушителя не е представил КТ при написването на АУАН, като е казал, че не го носи? Това също е хипотеза при която се връчва НП, без да се връща КТ. И не струва скъпо на водача - само 10 левчета.
Последна промяна andy70 на 05 Сеп 2010, 20:08, променена общо 1 път
-
andy70 - Потребител
Случвало ми се е да го правя този номер - особено когато нарушението е в чужда област. За да не карам 3-4 месеца без талон.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:Случвало ми се е да го правя този номер - особено когато нарушението е в чужда област. За да не карам 3-4 месеца без талон.
това не би следвало да е проблем, тъй като актът може да се презавери и за по дълъг период от 1 мес.
andy70 написа:а ако нарушителя не е представил КТ при написването на АУАН, като е казал, че не го носи? Това също е хипотеза при която се връчва НП, без да се връща КТ. И не струва скъпо на водача - само 10 левчета.
ами май се получава, че срещу 10 лв. може да отървете по-висока глоба. Ето какво имам предвид: спират ви заради нарушение - казвате, че не носите талона. Съставят ви акт. Продължавате да карате , но талонът е още у вас. Последваща проверка, рутинна, всичко е ОК. Но ако ви проверят в базата данни (предполагам че имат такава и че го правят) ще излезе първото нарушение. Поне аз, в ЗДвП не видях да има разпоредба, че водачът е длъжен да предаде КТ доброволно, ако е извършил нарушение, което не се наказва с лишаване от право на управление на МПС. И понеже не би следвало да се тълкува разширително адм.-нак разпоредба във вреда на нарушителя - имам предвид да се разреши на контролния орган да изземе талона ако ,,случайно попадне на нарушителя'' трябва да ви пусне да продължите безаварийно пътуването си.
...И те така...
-
law_master написа:Поне аз, в ЗДвП не видях да има разпоредба, че водачът е длъжен да предаде КТ доброволно, ако е извършил нарушение, което не се наказва с лишаване от право на управление на МПС.
Именно. Просто използваме "дупките" в закона.
И отделно - автоконтрольорите на улицата нямат достъп до базата данни, които отразяват минали нарушения на водачите. А дори и да имаш АУАН, те няма как да разберат.
-
andy70 - Потребител
аха значи и адвокатите дават рушвети а пьк и гледат тънко да минат с 10 левчета да не питам ако някой даже си е бил и пийнал на колко ще му се отрази сутринта на първият клиент за консултация
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Към Специалиста по всичко:
Почна вече да досаждаш на доста хора. Виждам, че не си си взел ЕНТЕРОЛ-а и продължаваш да осираш темите.
Туй нЯщо пък откъде ти дойде на ум в болното полирано мозъче?
Почна вече да досаждаш на доста хора. Виждам, че не си си взел ЕНТЕРОЛ-а и продължаваш да осираш темите.
toni_sf написа:аха значи и адвокатите дават рушвети
-
andy70 - Потребител
Колеги,
като минат 3 години, дори да има висящо дело, съдът (в моя случай Администеративен съд София) решава, че всякаква давност е изтекла (т.е. 2+ 1+3 години).
За любопитните решението май беше от 2010г.
като минат 3 години, дори да има висящо дело, съдът (в моя случай Администеративен съд София) решава, че всякаква давност е изтекла (т.е. 2+ 1+3 години).
- fighter
- Потребител
fighter написа:Колеги,
е да, то 3г е абсолютната давност по ЗАНН, така че няма как да е друго яче. Делото ще се прекрати.
...И те така...
-
andy70 написа:Към Специалиста по всичко:
Почна вече да досаждаш на доста хора. Виждам, че не си си взел ЕНТЕРОЛ-а и продължаваш да осираш темите.toni_sf написа:аха значи и адвокатите дават рушвети
Има си тарифа за всичко.А пък особено за тези които се мъчат да спасяват РЦ-та ,движещи се с МПС- та.
- toni_sf
- Активен потребител
И РЦ-тата имат правото по чл.56 от КРБ.
-
andy70 - Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|