начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

взета книжка и ново нарушение за управление без такава

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

взета книжка и ново нарушение за управление без такава

Мнениеот bolshed » 26 Авг 2010, 21:54

книжката ми беше взета за 0,7 промила преди 5 месеца за 6 месеца. днес се наложи да закарам колата си до застрахователите,спряха ме,обаче поради паниката си продължих. настигнаха ме и ми написаха акт за нарушаване на чл.103 и чл.150 от ЗДвП. Дали ще се стигне до дело и означава ли това ,че не мога да излизам в чужбина?
bolshed
Младши потребител

Re: взета книжка и ново нарушение за управление без такава

Мнениеот bolshed » 27 Авг 2010, 12:43

помощ?
bolshed
Младши потребител

Мнениеот donchev » 27 Авг 2010, 16:46

Колега, вие сте голям карък- за 5 месеца един път да се качите в кола и да ви хванат. При такава карма задължително адвокат, даже 2 по-добре.
donchev
Потребител

Мнениеот bolshed » 27 Авг 2010, 19:00

Mда, само проблеми с тия коли,май по-добре да ме возят.
Както и да е,значи казвате дело ще има със сигурност и няма да мога да излизам в чужбина ?
bolshed
Младши потребител

Мнениеот lexiss » 27 Авг 2010, 21:36

Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Чудя се при това положение /отнета книжка/ защо не сте ползвал жокер - например "Обади се на приятел" :wink:, та сега да не трябва да разбирате що е туй "наказателно производство".
По въпроса за пътуване в чужбина - ако не се явявате на призовки, като нищо при някое влизане в страната ще усетите "желязната" - в буквален смисъл, сила на закона.
lexiss
Младши потребител

Мнениеот bolshed » 27 Авг 2010, 22:11

Ясно,положението е тежко. В най-лошия случай получавам 2 години,а в най-добрия ? Не съм съден досега.
bolshed
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 27 Авг 2010, 22:32

В най-добрия - глоба в размер на 500 лв. - по чл. 78а от НК.. Нещо като "промоция" за първата среща....
sunshine_75
Потребител

Мнениеот lexiss » 27 Авг 2010, 23:55

Подкрепям предходния пост, при условие, че в скоро време не е прилаган по отношение на вас, непослушни господине, или не ви се е случило нещо по-сериозно. Но, водейки се от изложеното, че не сте съден и според мен ще хванете "промоцията". Успех!
lexiss
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2010, 09:08

Не съм съгласен с нито едно от по-горните мнения, което ме учудва по отношение на някои от пишещите братя и сестри.
Фактически състав - за да има съставомерно деяние по 343в от НК е нужно наличието на няколко обективни признака в кумулативност:
1 - деецът да е бил правоспособен водач на МПС
2 - да е бил лишен от това право по административен ред
3 - след влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС, за което да е бил санкциониран по административен ред - този по чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП с влязло в сила наказателно постановление.
4- след влизането в сила на НП за нарушение на чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП но преди изтичане на срока на изтърпяване на наказанието "Лишаване от право да управлява МПС", деецът да е управлявал МПС.

Фактически състав в дадения случай:
bolshed написа:книжката ми беше взета за 0,7 промила преди 5 месеца за 6 месеца. днес се наложи да закарам колата си до застрахователите,спряха ме,обаче поради паниката си продължих. настигнаха ме и ми написаха акт за нарушаване на чл.103 и чл.150 от ЗДвП

Към питащия:
Ще може да напускате границата, но не и като водач на МПС.
Няма да има наказателно дело срещу Вас. Няма да има нито 78а, нито пробация, нито пък 2 години лишаване от свобода.
Ще имате една глоба от 100 до 300 лева по чл.177, ал.1, т.1.за нарушение на чл.150.
Ще имате и една глоба по чл.175, ал.1, т.3 пр.2 от ЗДвП - глоба от 50 до 200 лв и лишаване от правоуправление 1-6 месеца за нарушение на чл.103.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот voltron » 29 Авг 2010, 12:19

:lol: И аз мисля че не е съставомерно. Ама знае ли човек - от 100 съд решения по 343 в няма единомислие :D . Примерно чел съм, че първото отнемане требва да е от нак. съд за да е съставомерно. Има и такива дето по тия изнесени факти тука си е съставомерно.
Парадокси някакви така че не си мисли че е невъзможна съставомерност.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 29 Авг 2010, 12:33

Несъставомерно е деянието, посипвам си главата с пепел... :oops: Анди и Волтрон са абсолютно прави ...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2010, 20:42

Слънце, приемам облога "Едно кафе"!
И вие, братя и сестри по призвание:
Ал.(2) на 343в има други обективни признаци в кумулативност:
1 - деецът да НЕ Е БИЛ правоспособен водач на МПС (или ако е бил правоспособен - да е ЗАГУБИЛ правата си).
2 - да е управлявал МПС и да е бил санкциониран по административен ред за това.
3 - в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС;
Тогава имаме състав на ал.(2) на чл.343в от НК.
При ал.(1) деецът е правоспособен, но е бил лишен от това право по административен ред. Признаците са:
1 - деецът Е БИЛ правоспособен водач на МПС
2 - ЛИШЕН е от това право по административен ред (а не е ЗАГУБИЛ правата си)
3 - след влизане в сила на наказателното постановление деецът да е управлявал МПС, за което да е бил санкциониран по административен ред - този по чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП с влязло в сила наказателно постановление.
4- след влизането в сила на НП за нарушение на чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП но преди изтичане на срока на изтърпяване на наказанието "Лишаване от право да управлява МПС", деецът да е управлявал МПС.
Тук тънкият момент на ал.1 е "срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява" , а не загубване на право.
Наказанието се налага само с НП. ПАМ не е наказание!
По ал.(2) деецът изначално на е правоспособен или е загубил правоспособност, но не чрез наложено административно наказание, а чрез ПАМ.
П.П. - разрасна (без "т").
Последна промяна andy70 на 29 Авг 2010, 21:21, променена общо 1 път
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2010, 21:04

Към питащия bolshed:
Тъй като темата стана доста интересна, пък и си имаме облог с Поли, напишете повече подробности за наложеното Ви наказание преди 5 месеца и какъв е бил броя на контролните Ви точки преди.
Лично аз смятам, че на питащия са отнети 10 к.т. по чл.4, ал.(1), т.1 от Наредба Iз-1959 от 27.12.2007, ЛИШЕН е от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, а размера на паричната глоба не е важен.
След което е последвало нарушението от 26 август т.г., което е предмет на разглеждане тук.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот bolshed » 29 Авг 2010, 23:59

Познахте,отнемат ми 10точки,имах максималният брой - 39. 6месеца без СУМПС и 270лв глоба.Не мога да намеря постановлението ,за да кажа член,алинея....
bolshed
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 30 Авг 2010, 08:18

Кафенцето да е със сметана.
Към питащия - пишете какво е развитието по казуса. Ако имате нещо по-различно от глоба от 100 до 300 лева по чл.177, ал.1, т.1.за нарушение на чл.150 и глоба по чл.175, ал.1, т.3 пр.2 от ЗДвП от 50 до 200 лв и лишаване от правоуправление 1-6 месеца за нарушение на чл.103, се задължавам с две кафета.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот bolshed » 17 Ное 2010, 13:14

andy70 май печели кафе :) вижте прикаченият фаил.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bolshed
Младши потребител

Назад към Административно право