Здравейте
майка ми има малък проблем. Комшиите твърдяха, че кокошарника на майка ми им пречи, построен е в нарушение на границите и прочие. Където искахме да успорваме, но преценихме, че не си заслужава парите и нервите. Майка ми получи предписание от общината да премахне постройката. Само че била закъсняла с премахването (кокошарника го няма от месеци вече) и затова от общината й написали акт. Сега има от пощата съобщение, че има пратка, и майка ми предполага, че е въпросният акт. Може ли общината чрез пощата да връчи акт? А ако тя откаже да приеме пратката, акта смята ли се за връчен и тече ли срок?
Много благодаря.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 23:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
административен акт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: административен акт
Чрез пощата може да ви се изпрати.
-
namakak - Потребител
А какво се случва ако не си получи писмото? Текат ли срокове?
- mopsy
- Младши потребител
Моля да уточните: На коя дата получихте предписанието на Общината? Как е формулирано то ? Какви срокове бяха дадени за изпълнение? На коя дата изпълнихте предписаното от Общината? Кой и по какъв начин констатира, че не са спазени сроковете на предписанието? Има ли документи за това и ако има Вие подписахте ли ги? На коя дата? Имате ли свидетели, за премахването на обекта на определената дата?
- kazimirc4
- Потребител
Чл 149 ал.2 от АПК повелява ,че административния акт може да се оспорват от правосубектите по чл.147 ал.1 от АПК в 14 дневен срок от СЪОБЩАВАНЕТО им. Тази норма поставя едо единствено условие за да започна да тече 14 дневния срок АДМИНИСТРАТИВНИЯ АКТ ДА Е СЪОБЩЕН да правосубекта(на адресата). По принцип начините на съобщаване са уредени в чл.61 ал.2 от АПК,поради което и пощата е допустимо съобщаването на акта. не трябва обаче да се чудите как да избегнете съобщаването ,защото това ще Ви изиграе лоша шега,по добре се уведомете за съдържанието на акта и предприемете съответните правни действия по оспорването на този акт.В случай ,че Вие сте посочили адреса по преписката ,по която е постановен акта, и Ви бъде изпратено съобщение за издадения акт,то се счита че акта Вие съобщен и започва да тече преклузивния срок по чл.149 от АПК.
ЗА СВЕДЕНИЕ: Ако в акта не вписано пред кой орган подлежи на обжалване ,срока за обжалване се уължава на два месеца-арг. на чл.140 ал.1 от АПК.
Когато в акта или в съобщението му за издаване е указано че акта неподлежи на обжалване ,срока за обжалване се удължава на шест месеца-арг.на чл.140 ал.2 от АПК.
В този смисъл внимателно анализирайте съдържанието на акта,за да извличете максимална полза.
С уважение
ЗА СВЕДЕНИЕ: Ако в акта не вписано пред кой орган подлежи на обжалване ,срока за обжалване се уължава на два месеца-арг. на чл.140 ал.1 от АПК.
Когато в акта или в съобщението му за издаване е указано че акта неподлежи на обжалване ,срока за обжалване се удължава на шест месеца-арг.на чл.140 ал.2 от АПК.
В този смисъл внимателно анализирайте съдържанието на акта,за да извличете максимална полза.
С уважение
- sadiata
- Потребител
mopsy написа:Здравейте
майка ми има малък проблем. Комшиите твърдяха, че кокошарника на майка ми им пречи, построен е в нарушение на границите и прочие. Където искахме да успорваме, но преценихме, че не си заслужава парите и нервите. Майка ми получи предписание от общината да премахне постройката. Само че била закъсняла с премахването (кокошарника го няма от месеци вече) и затова от общината й написали акт. Сега има от пощата съобщение, че има пратка, и майка ми предполага, че е въпросният акт. Може ли общината чрез пощата да връчи акт? А ако тя откаже да приеме пратката, акта смята ли се за връчен и тече ли срок?
Да не би да става въпрос за АУАН /акт за установяване на административно нарушение/, но това не е административен акт, определен в АПК. Редът за АУАН е уреден в ЗАНН. Могат чрез пощата да връчват. Текат срокове разбира се, но след акта се издава и наказателно постановление. Ще пиша отново по-късно.
- magi_jeleva
- Потребител
Вижте чл. 43 от Закона за административните нарушения и наказания и ще разберете какви права имате. Успех!
- sainul
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|