начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Изповядване на сделка на данъчна оценка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изповядване на сделка на данъчна оценка

Мнениеот backdraft » 20 Юни 2010, 11:41

Здравейте,

Искам да си купя апартамент, но за съжаление (или може би за радост - не знам) строителят ми поставя като условия сделката да стане на база данъчната оценка на имота. Понеже това не са малко пари се притеснявам за следните неща:
- каква според вас е вероятността да имам проблеми при този начин на осъществяване на сделката?
- мога ли да впиша в договора неустойка в размер до реалната цена на имота (или ако е прекалено голяма, няма да е валидна в евентуален съдебен спор)?
- чие задължение е да се провери за тежести върху имота - мое или на строителя?
- за какво друго трябва да внимавам при покупката?

Ще съм наистина много благодарен за вашата помощ.
backdraft
Нов потребител

Re: Изповядване на сделка на данъчна оценка

Мнениеот ovasilev » 20 Юни 2010, 12:39

1. За в бъдеще ще се счита, че сте платили само сумата, която е записана в НА.
2. Можете.
3. Проверката за тежести не е нечие задължение, а цели защита на интересите на купувача.
4. Само колега, работещ в тази област, след запознаване с документите, може да Ви отговори на този въпрос.
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Юни 2010, 12:53

Аз съм "за" среща с колега. Ще се броят маса пари, има начин да се запише реално платената сума, макар и не в НА, но колегата ще си свърши работата.
Не препоръчвам и да се доверите на нотариусът, който макар и вещ в областта на вещното право, си остава нотариус - няма да ви защитава отпосле интересите.
При цялото ми уважение към гилдията им.

Влизам в темата, така щото не съм съгласна с т.3- според мен все неглижираме едно задължение на нотари, а именно това по чл. 25, ал.2.
Нормата, макар и от 2005 все не се спазва и до сега. 8) А където, в изключително редки случаи, се извади УВТ все се възлага на купувача този разход. 8)
Ала, когато отпочнаха дела, инициирани с оглед искане на комисията добила общественост под наименованието "Кушлев" това задължение се оказва от съществена важност. Не мислите ли?!( реторично)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ovasilev » 20 Юни 2010, 13:02

Дори и в неделя Поли е работоспособна на 100%. :D
ovasilev
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба