начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Покупка на вила... или ливада

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на вила... или ливада

Мнениеот asko11 » 01 Юни 2010, 13:08

Здравейте.
Харесал съм си една виличка но хич не съм на ти с документите които трябва да съпътсват избрания от мен обект за да е законен. В общи линии историята на имота е следната: 600 кв.м. земя е отдадена за ползуване на лицето А през 70-те по параграф 4. В последствие е построена 35кв.м. сезонна постройка през 80-те.
И най накрая земята е откупена от лицето А в началото на 90-те. Продавача е наследник по първа линия на лицето А. Разполага с нот. акт. в който е спомената сезонната постройка и е цитирано стоително разрешение но без номер и без дата.
Продавача не разполага с въпросното стр. разрешение.
Ясно ми е че плащането на данъка през годините на тази постройка и това че излиза на скицата на имота не са доказателство за законноста на постройката.
Въпроса ми е какви са точно документите които безусловно правят постройката законна? И ако собственика просто ги е погубил от къде могат да се набавят или възстановят?
Благодаря.
asko11
Нов потребител

Re: Покупка на вила... или ливада

Мнениеот anserk » 03 Юни 2010, 09:51

asko11 написа:И ако собственика просто ги е погубил от къде могат да се набавят или възстановят?

В техническата служба на общината, към която се води вилната зона.
Разрешенията за строеж се пазят, но ще трябва да се чете лист по лист в предполагаемата година на издаване. За проектите се съмнявам.
Ако нямате, не е проблем да се заснеме къщичката наново.
Но първо проверете.
Успех!
anserk
Активен потребител

Мнениеот asko11 » 10 Юни 2010, 15:46

Благодаря, вече действам в тази насока посредством молба до техн. служба. Адвоката на продавача излезе с теория че през онея години за сезонните постройки не се издавало специално стр. разрешение а се давало такова чрез уведомително писмо (с което също не разполагаме). Къде би могло да се провери това???
asko11
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Юни 2010, 17:41

Дайте на адвоката екземпляр от ЗТСУ и ППЗТСУ, да си ги прочете вечер преди лягане. Може да спре да сънува "уведомителни писма".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 10 Юни 2010, 17:58

Оставете адвоката на продавача!
Никак не е лошо, при покупка на недвижима собственост, да си намерите ВАШ адвокат, на който да му дадете известна част от вашето доверие :wink:
и да не слагате подпис и давате пари на някой, без той да ви посъветва.
Може обаче да получавате (желателно е) без него :wink:
Нещо като личен лекар за имоти-адвокат!
anserk
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба