Здравейте,
Имам акт и съответно наказателно постановление от КАТ, което в срок обжалвах пред районен съд. Той го потвърди, аз обжалвах решението пред административен, пак в срок. Решение от него още нямам, а скоро ще станат 3 години от издаването на НП. Казаха ми, че след като изтекат, то ще падне по абсолютна давност. Вярно ли е това? Четейки ЗАНН не ми става ясно, абсолютната давност от влизане в сила на акта/НП ли започва да тече, или от издаването му? Според ЗАНН моето НП още не би трябвало да се води, че е влезнало в сила.
Ще съм много благодарен някой разбиращ или най-вече имащ опит с подобен казус да ми изясни нещата.
Ето законите, имащи връзка:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Чл. 64. Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) (изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г.) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 23:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Абсолютна давност на наказателно постановление
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Абсолютна давност на наказателно постановление
Каква е санкцията, която е наложена?
Р на АС не се връчват.. нейсе.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Каква е санкцията, която е наложена?
Санкцията е глоба 150лв и месец без книжка.
Бях убеден, че ми казаха да чакам да си получа решението...
- vivi__
- Нов потребител
Права е Поли, че вече се налага практиката окончателните съдебни решения да не се връчват, за което аз лично не намирам опора в закона, но това е друг въпрос.
Иначе по въпроса за давността - абсолютната 3 г. давност започва да тече от момента на извършване на нарушението и съдът следи служебно за нея. Така че ако към момента на постановяване на съд.решение е изтекъл този срок, НП следва да бъде отменено само на това основание.
Иначе по въпроса за давността - абсолютната 3 г. давност започва да тече от момента на извършване на нарушението и съдът следи служебно за нея. Така че ако към момента на постановяване на съд.решение е изтекъл този срок, НП следва да бъде отменено само на това основание.
- sogio
- Потребител
sogio написа: Иначе по въпроса за давността - абсолютната 3 г. давност започва да тече от момента на извършване на нарушението и съдът следи служебно за нея.
Да разбирам от датата на съставяне на акта, не от датата на издаване на НП?
sogio написа: Така че ако към момента на постановяване на съд.решение е изтекъл този срок, НП следва да бъде отменено само на това основание.
Това ако действително все още няма решение до изтичане на 3 годишния срок.
Ако решение вече има, а просто не са ми го връчили и трябва да си го потърся, и ако решението, да речем, не е в моя полза, какво следва? Давността нали пак си е изтекла? 3 години от датата на съставяне на акта изминават след ~2 седмици, от НП още месец.
- vivi__
- Нов потребител
Не сте разбрал, колегата съвсем друго ви обяснява.
А СР на АС е постановено, гарантирам.
sogio написа:... Иначе по въпроса за давността - абсолютната 3 г. давност започва да тече от момента на извършване на нарушението и съдът следи служебно за нея. Така че акокъм момента на постановяване на съд.решение е изтекъл този срок, НП следва да бъде отменено само на това основание.
А СР на АС е постановено, гарантирам.
Последна промяна poli_g на 09 Юни 2010, 23:45, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Тръгнал сте по погрешен път, затова не можете да разберете колегите. Няма никакъв смисъл да ровите кога се погасява възможноста за изпълнение на наложеното административно наказание,въпросът е, че с изтичане на 2 години/ в случаите в които не е образувано АНП/ или три години / ако такова е образувано/ се погасява самото административнонаказателно производство.
- dimist
- Потребител
Колега, това с тригодишната абсолютна давност установена съдебна практика ли е? В смисъл, че нали съгл.чл.82 ал.2 ЗАНН давността започва да тече от момента на влизане в сила на НП? Т.е., при висящо производство, липсва влязъл в сила акт, при което давността не е започнала да тече, ерго нито може да спира, нито да се прекъсва, т.е.изключено е приложението на ал.3.
Или се приема, че в хипотезата на ал.3 се има предвид под "спиране" наличието на висящо производство?
Или се приема, че в хипотезата на ал.3 се има предвид под "спиране" наличието на висящо производство?
- ivan2
- Потребител
vivi__ написа:Да разбирам от датата на съставяне на акта, не от датата на издаване на НП?
Не от датата на съставяне на акта, а от датата на извършване на нарушение. Не винаги двете дати съвпадат.
ЗАНН - Чл. 34. (1) (Доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., бр. 102 от 1995 г., бр. 61 от 2002 г., бр. 39 от 2005 г., изм. и доп., бр. 97 от 2007 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
....................................
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
ivan2 написа:Колега, това с тригодишната абсолютна давност установена съдебна практика ли е?
чл.81, ал.3 вр. чл.80, ал.1, т.5 от НК
- sogio
- Потребител
Наистина ми е трудно да разбера някои от отговорите. Не съм така наясно с нещата, ако трябва да съм честен не ми е ясно и какво точно представлява и включва АНП и никъде не намирам точна и ясна информация. Но не искам да ви занимавам толкова.
Най-просто казано, интересува ме, ако съдебното решение не е в моя полза, длъжен ли съм да си платя глобата, ако изминат 3 години от съставянето на акта/НП или наказанието се погасява по давност? И защо и в двата случая.
Доколкото разбирам чл.80 и чл.81 се отнасят до наказателното преследване, мен ме интересува изпълнението на наказанието. Не се ли отнася чл. 82 до моя случай?
Най-просто казано, интересува ме, ако съдебното решение не е в моя полза, длъжен ли съм да си платя глобата, ако изминат 3 години от съставянето на акта/НП или наказанието се погасява по давност? И защо и в двата случая.
ivan2 написа:Колега, това с тригодишната абсолютна давност установена съдебна практика ли е?
чл.81, ал.3 вр. чл.80, ал.1, т.5 от НК
Доколкото разбирам чл.80 и чл.81 се отнасят до наказателното преследване, мен ме интересува изпълнението на наказанието. Не се ли отнася чл. 82 до моя случай?
- vivi__
- Нов потребител
чл.81, ал.3 вр. чл.80, ал.1, т.5 от НК - ОК, обаче НК се прилага субсидиарно, както гръмко гласи чл.11 ЗАНН:"По въпросите на обстоятелствата, изключващи отговорността, се прилагат разпоредбите на НК, доколкото в този закон не се предвижда друго." При положение, че чл.82 ал.2 ЗАНН е абсолютно ясен и категоричен "/от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието...", защо се приема това тълкуване, което за мен е разширително, и което за наказателно-правна разпоредба, и то срещу държавния интерес, е недопустимо и немислимо? Сигурен съм че имате предвид някаква съдебна практика?
- ivan2
- Потребител
Малко, като развален телефон сме в тази тема.
И едно интересно определение- дава отговор на въпроса на Иван2
И едно интересно определение- дава отговор на въпроса на Иван2
- Гост.
- Старши потребител
vivi__ написа: Най-просто казано, интересува ме, ако съдебното решение не е в моя полза, длъжен ли съм да си платя глобата, ако изминат 3 години от съставянето на акта/НП или наказанието се погасява по давност? И защо и в двата случая.
Ако съдебното решение не е във Ваша полза, то ще трябва да си платите глобата. Може и да не я платите, но възможността на АНО да изпълни това наказание (да си събере парите) ще се погаси по давност след 2 г.(ако не са предприемани действия по събирането й), респ.3 г. след постановяване на решението на адм.съд.
Обясненото по-горе касае погасяването по давност на възможнстта за изпълнение на наложено с влязло в сила НП адм.наказание. Разликата с това, което Ви обясних в предния си пост е, че в другия случай се погасява по давност възможността на държавата в лицето на АНО да преследва по адм.-наказателен ред наушителя, което обхваща всички действия, извършвани във врзка с това, цялото адм.-наказателно производство - съставяне на акт, издаване на НП и влизане в сила на последното.Т.е. влизането в сила на НП е последния етап от реализиране на адм.-наказателното преследване и идеята на тази абсолютна 3г. давност е да не постави едно лице в положение на несигурност и страх, че без ограничение във времето може да му се търси отговорност за дадено нарушение.
След като влезе в сила НП (първия етап от реализиране на адм.-наказателната отговорност е приключил - установено е извършеното наушение и неговия автор), то пдлежи на изпълнение и тогава важат правилата, които Вие първончално сте посочил и които вече се отнасят за времето, през което АНО може да иска изпълнение на наложеното наказание.
Може би, за да Ви стане по-ясно, ще обясня така: Наказателната (вкл. и адм.наказателната) отговорност включва 3 етапа:
1. Наказателно/адм.-наказ. преследване - завършва с влизане в сила на присъдата, респ. на НП
2. Изпълнение на наложеното наказание
3. Третиране на лицето като осъждано - в наказателното право това се проявява в ограниченията, предвидени за осъдени лица в различните закони (напр. недопустимост за заемане на определени длъжности). При извършено адм.нарушение по ЗДвП такава роля според мен играе отнемането на контролните точки.
За реализиране на правомощията на държавата по етап 1 и по етап 2 си тече отделна давност.
- sogio
- Потребител
Благодаря на всички за отговорите, сега всичко е ясно.
- vivi__
- Нов потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|