- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов конкурс за младши магистрати !!!
|
|
Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!
Наистина е въпрос на късмет какъв казус ще се падне, явявах се през 2005 г. на конкурса за младши съдии и казуса бе в две части - гражданска и наказателна. Нещо от рода пред кой съд е подсъдно делото за подялба на имот (или нещо такова- въпрос от вещното право и се преценяваше според дан. оценка) и дали лицето Х е осъществило наказуемо деяние като е предало на вторични суровини поверената му кола, действал ли е в съучастие и пр. Вярвам че трябва да сме големи късметлии да е чист граждански казус
- allana
- Младши потребител
Вярвайте! Действащата Наредба е от края на 2007г. и там пише:
Чл. 23. (1) За всеки писмен изпит конкурсната комисия съставя предварително 10 /десет/ казуса от съответния правен отрасъл.
(2) При провеждането на конкурс за младши съдии конкурсните комисии съставят 5 /пет/ казуса от наказателно-правните науки и 5 /пет/ казуса от гражданско-правните науки.
(3) При провеждането на конкурс за младши прокурори и младши следователи конкурсните комисии съставят по 10 /десет/ казуса от наказателно-правните науки.
Според мен това означава, че всички сте прави - до преди няколко години казусите са били "смесени" - включвали въпроси от гражданското, наказателното и административното право. През 2008 и 2009 г. на изпита за младши съдии, а и на този за районни през 2009г., се паднаха "чисти" гражданскоправни казуси. Разбира се, въпрос на лична преценка е дали да четете и административно право
Чл. 23. (1) За всеки писмен изпит конкурсната комисия съставя предварително 10 /десет/ казуса от съответния правен отрасъл.
(2) При провеждането на конкурс за младши съдии конкурсните комисии съставят 5 /пет/ казуса от наказателно-правните науки и 5 /пет/ казуса от гражданско-правните науки.
(3) При провеждането на конкурс за младши прокурори и младши следователи конкурсните комисии съставят по 10 /десет/ казуса от наказателно-правните науки.
Според мен това означава, че всички сте прави - до преди няколко години казусите са били "смесени" - включвали въпроси от гражданското, наказателното и административното право. През 2008 и 2009 г. на изпита за младши съдии, а и на този за районни през 2009г., се паднаха "чисти" гражданскоправни казуси. Разбира се, въпрос на лична преценка е дали да четете и административно право
- contralegem
- Потребител
Колеги, този път конкуренцията наистина ще е жестока-днес за съдии бяха до 700,а за прокурори до 900, а до вторник?! Много съм разочарована от организацията за приемане на документите-нито ги провериха, както би трябвало, нито някъде върху копието от свидетелството за съдимост и удостоверението от психото, вписаха къде се намират оригиналите. Надявам се да не ми създадат проблеми за това че бързаха да обсужват по-бързо, но май за сметка на качеството
- kiara.
- Младши потребител
katia.ivanova написа:Към 10 ч тази сутрин - 479 за мл. прокурори и 360 за мл. съдии. Извинете за недоглеждането.
излиза, че днес са подадени около 800 заявления
- dedra
- Потребител
dedra написа:katia.ivanova написа:Към 10 ч тази сутрин - 479 за мл. прокурори и 360 за мл. съдии. Извинете за недоглеждането.
излиза, че днес са подадени около 800 заявления
което практически е невъзможно
- cveti1605
- Младши потребител
Ами значи някой послъгва, но не съм аз все пак знам какво пише на листчетата ми
- kiara.
- Младши потребител
И какво пише, ако нямате против да споделите? Защото наистина не е възможно за толкова кратък период да се подадат толкова много заявления
- velikova_
- Потребител
Ами колега по-горе съм казала, няма нужда да се повтарям.
- kiara.
- Младши потребител
Много ще бъдат този път кандидатите, явно и казусът ще е труден, за да отпаднат повечето хора. До днес 900 човека са подали. Но организацията по приемане на документите беше набързо заформена и не се доглеждаха, което е в минус, защото може някой да отпадне.
- magi_jeleva
- Потребител
щом документите ви са приети и сте получили входящ номер, значи сте допуснати до изпит-така че споко
- dedra
- Потребител
истина е - сигурно ще стигнат 1000 ... всеки с късмета си.
- pm
- Потребител
явно днес наплива от желаещи ебил голям и не са успявали да смогнат...поне300-400 заявления са приети,заяото вчера бяха към 460сутринта за прокурори и към 400 за съдии...грубо казано
няма лошо, мисля че трябва да има конкуренция,а доколко ще е на ниво е друг въпрос...което навежда и на въпроса на кой етап ще е резачката...писмен или устен
няма лошо, мисля че трябва да има конкуренция,а доколко ще е на ниво е друг въпрос...което навежда и на въпроса на кой етап ще е резачката...писмен или устен
- speed_reflex
- Младши потребител
Интересно каква е статистиката, тази година явно ще ударят 1000, доста хора ще се борят за едно място. А на всичкото отгоре и изпита за адвокати и младши адвокати ще е на едни и същи ден с този за младши съдии. Явно няма да може да се пробваме и на двата.
- didi197475
- Младши потребител
vbarov написа:T.A.R.A. написа:vbarov написа:Аз съм се явявал няколко пъти и всеки път изпита протича по един и същ - строго определен в Наредбата ред. Разбира се изпита за съдии е по-труден, тъй като се решава един казус от наказателното право и един от гражданското.
Абсолютно невярно.Решава се само 1 казус.Прочетете си наредбата.
Уважаема Т.А.R.А., виждам, че си най-активната в този сайт (198 коментара!?!) и апострофираш всеки, и почти всяко мнение. От прочетените ти коментари си правя извода, че работиш като разследващ полицай и ако това е така се чудя как ти стига времето да пишеш толкова по форумите и така категорично да смяташ, че си най-компетентната и то във сички области на правото. Такова самочувствие може да има само един Милиционер. Наредбата съм я чел със сигурност много повече пъти от теб самата и съм се явявал доста пъти на конкурс и то за мл.съдии (което се съмнявам за теб, тъй като ми цитираш само теория). Доколкото до казусите това, че написах, че са два за съдии беше образно. Самият казус е наистина един (погледнато като литературно произведение - ракзказ), но половината е от гражданската материя, а другата половина изцяло е наказателен. Поради това и въпросите по него са около и над 10. Първата половина от тях решаваш според гражданското законодателство, след което започваш да отговаряш на другата половина - по наказателното. Ето защо на практика решаваш два казуса. Коментара ми беше поместен по повод въпроса "Кой от двата изпита е по-труден" и твоят псевдо педантичен коментар: "Абсолютно невярно!" не беше уместен. Много злоба долавям у Вас. Май е време да смените попрището си или да потърсите помощ.
Колега, vbarov.Реших да отговоря на злобната Ви критика, като разясня малко по-детайлно всичко.Уважаема Т.А.R.А., виждам, че си най-активната в този сайт (198 коментара!?!) и апострофираш всеки, и почти всяко мнениеАктивна съм във форума, но тогава, когато се засяга тема, която ми е интересна.Не съм броила мненията си, но имайте предвид, колега, че те датират от доста отдавна.Посещавам форума от години и да допълня, от годините, когато в него имаше действащи съдии, прокурори и адвокати, от които научих много неща.Тук може би е и мястото да им благодаря, въпреки, че много от тях спряха да посещават форума, заради мнения като Вашето.Не апострофирам всяко мнение.Напротив, винаги обяснявам и се опитвам да помогна, ако мога.В този форум съм, за да чета мнения, да виждам какво мислят колегите по спорни теми и съотвметно да давам мнение там, където реша че е уместно.Коментарите ми са кратки и ясни в повечето случаи.Тъй като тук е един форум за юристи, считам, че всеки от нас, когато го вълнува нещо, следва да прочете, провери и тогава, ако има неясноти да пита, а не да задава въпроси на общо основание.
От прочетените ти коментари си правя извода, че работиш като разследващ полицай и ако това е така се чудя как ти стига времето да пишеш толкова по форумите и така категорично да смяташ, че си най-компетентната и то във сички области на правото. - Да, работя като разследващ полицай.Това не е тайна и никога не съм го крила.Още повече, че не е нужно да се прави извод, а само да се погледнат съответните теми и да се види активността ми в тях.Личното ми време е малко и много го ценя.Сега доброволно се лишавам от него, за да Ви отговоря по-детайлно.Колкото до компетентността ми във всички области на правото, далеч съм от мисълта, че съм най-компетентна.Никога не съм го твърдяла.
Такова самочувствие може да има само един Милиционер - това няма да го коментирам.Да не споменавам пък изобщо последната дума, написана с главна буква.Не ме интересува мнението на хора като Вас за българската полиция.Темата е дълга и не и е тук мястото.Само ще добавя, че харесвам работата си и я работя с удоволствие.
Наредбата съм я чел със сигурност много повече пъти от теб самата и съм се явявал доста пъти на конкурс и то за мл.съдии (което се съмнявам за теб, тъй като ми цитираш само теория)- Не претендирам за първенство по отношение на това кой най-много пъти е прочел Наредбата.Един нормативен акт не е важно колко пъти си го прочел, а как си го прочел и как си го изтълкувал.Колкото до явяването ми на конкурс за мл.съдии, прав сте, не съм се явявала на такъв.Но държа да отбележа, че не съм се явявала не заради гражданскоправната материя.Занимавам се с наказателно право поради причина, че реших да сменя попрището.Едва ли някъде съм цитирала само теория, защото преди да започна да работя като разследващ полицай съм се занимавала активно само и единствено с гражданско право в продължение на 4 години.
Доколкото до казусите това, че написах, че са два за съдии беше образно. Самият казус е наистина един (погледнато като литературно произведение - ракзказ), но половината е от гражданската материя, а другата половина изцяло е наказателен. Поради това и въпросите по него са около и над 10. Първата половина от тях решаваш според гражданското законодателство, след което започваш да отговаряш на другата половина - по наказателното. Ето защо на практика решаваш два казуса. Коментара ми беше поместен по повод въпроса "Кой от двата изпита е по-труден" и твоят псевдо педантичен коментар: "Абсолютно невярно!" не беше уместен. - Сега като детайлно обяснявате мнението си, искам да добавя, че в предишното Ви такова, това не ставаше ясно.Там пишеше - два казуса.Целта на коментара ми беше да не заблуждавате колегите.Явявах се миналата години на конкурса за мл.покурори и именно заради мнения във форума като Вашето, посветих времето си за учене на гражданското право, тъй като бях откъсната от него от доста време.Което се оказа в последствие безпредметно /веднага пояснявам - за изпита имам предвид/.А по отношение на това кой изпит е по-труден, разрешете ми да не се съглася.Определено съдийският изпит е по-обемен, но не и по-труден.
Много злоба долавям у Вас. Май е време да смените попрището си или да потърсите помощ.Това се чудех да го коментирам ли.Все пак, за да съм изчерпателна, ще го направя.Злоба у мен няма и никога не е имало.Не само по отношение на настоящия коментар, а и в живота ми и в работата ми.Не считам, че трябва да сменям попрището си.Определено наказателното право ми е по-интересно, нищо че на моменти на претоварване от работа гражданското ми липсва.Относно търсенето на помощ ...Разрешете ми да не се съглася с Вас.Разполагам с нужното образование по психология.
- T.A.R.A.
- Потребител
Колеги, предстои ми подаване на документи в понеделник и се притеснявам, че не мога да си намеря документа за отписване от САК.Тъй като в периода, в който бях вписана, съм се осигурявала езинствено здравно, нямам по какъв друг начин да удостоверя стажа си, освен с акта за вписване, който е налице и акта за отписване от колегията. Смятате, ли, че е необходимо изобщо представянето им? Благодаря!
- iitaa
- Нов потребител
Колега T.A.R.A., не е нужно да си броите коментарите - встрани си ги пише (ако не сте го забелязала). Не се обиждайте, ама говорите за психология, което не се връзва някакси. Вместо да започвате с "абсолютно невярно, напълно грешно, абсурдно" и т.н. (с което правите не само грешна оценка, но обиждате и авторите на мненията), може да започнете с "аз когато се явих беше така и така..." Само по този начин ще бъдете полезна във форума. Вашите мнения са само критики, а не нещо, с което да обогатявате форума. Аз поне дадох своето мнение като знам как беше при мен и го казвам от опит и както виждате от последващите ми мнения разполагам и с доказателства за това. Други колеги също са се явявали и го потвърждават. А колкото до полицията, не съм правил за нея коментари. Термина "Милиционер" не се използва вече в българския речник и се е превърнал в нарицателно за бившите служби. Употребих го чисто иронично и за това съм го изписал с главна буква. Стажа Ви също е под съмнение. С толкова много стаж (и граждански и наказателен) защо до сега не сте станали магистрат и най-вече защо не се явявате направо за първоначално назначаване, където изпита е същият ами се ровите във форума за младши?
- vbarov
- Нов потребител
iitaa написа:Колеги, предстои ми подаване на документи в понеделник и се притеснявам, че не мога да си намеря документа за отписване от САК.Тъй като в периода, в който бях вписана, съм се осигурявала езинствено здравно, нямам по какъв друг начин да удостоверя стажа си, освен с акта за вписване, който е налице и акта за отписване от колегията. Смятате, ли, че е необходимо изобщо представянето им? Благодаря!
Колега такъв документ не Ви е необходим за този конкурс /за младши магистрати/. Той ще Ви трябва, когато се явявате за първоначално назначаване.
- vbarov
- Нов потребител
vbarov, отказвам да спамя темата с глупави спорове.Повече няма да коментирам Ваши мнения, с изключение на сегашната ми бележка.Не съм се явявала на конкурс за първоначално назначаване поради простия факт, че за града, за който кандидатствам е имало само веднъж 1 място за първоначално назначаване в близките години и точно тогава аз не съм се явявала по чисто лични причини, които няма да обсъждам.А за мен не е все едно в кой град ще работя, също по лични причини, защото нямам възможността да отида, където ме приемат, а само в града, в който и в момента живея и работя.И накрая, за да завърша, а Вие го възприемете както искате - когато коментирате, спорите или жалите, правете го правно и обосновано, а не злобно и нападателно.
- T.A.R.A.
- Потребител
Благодаря, за бързия отговор !
- iitaa
- Нов потребител
|
|