начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Акт,наказателно постановление

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт,наказателно постановление

Мнениеот anipl » 12 Яну 2009, 13:08

Имам акт от КАТ за превишена скорост съставен месец април 2008 година. До днешна дата наказателно постановление няма. Четох , че срока за издаване на НП е 6 месеца. Може ли някой да ми каже къде точно го пише това /в кой закон и член/?
И още нещо , чета чл.82 ал.1 т.2 от ЗАНН , според този член давността е 6 месеца от датата на АКТА . Това означава ли , че е изтекла давността и дори и да има наказателно постановление не могат да ми отнемат шофьорската книжка?
anipl
Младши потребител

Re: Акт,наказателно постановление

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2009, 13:40

Акта се изпраща на горестоящия началник за издаване на наказателно постановление. Това че не са те уведомили, не значи, че няма издадено наказателно постановление. По принцип 2 месеца не са нищо, може да са го издали и да те чакат за нещо, за да ти го връчят и да те глобят. Предполагам, че виси някъде. Няма голяма практика да ти го връчват по пощата, по-скоро те чака в КАТ.
Иначе на общо основание, ако действително датата е след октомври 2008 се анулира.
При всички положения обжалвай и искай преписката, там не може да се скрие датата.
За всеки случай в КАТ пишат понякога и задни дати, но от дневника на актосъставителите и входящи на началника може да е хване разликата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот anipl » 12 Яну 2009, 14:19

Ами аз всеки месец ходя до КАТ за да ми удължат срока. Може и да са издали наказателно постановление със задна дата в техния срок някъде през октомври . По скоро ме вълнува давността .
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Означава ли , че след като давността започва да тече от датата на акта, а от тогава са минали доста повече от 6 месеца , нямат право да ми вземат книжката?
anipl
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2009, 14:51

Не означава това.
Ако ви бяха направили акт за нарушение, извършено например янаури, актът трябва да се издаде до три месеца (в масовия случай), след което процедурата умира - няма нищо повече да издават. В такъв случай всичко по нататъка се анулира.
Тъй като са Ви съставили акта, предполагам в деня на събитието (ПТП, нарушение и т.н.) този срок няма значение - всичко е редовно.
6-те месеца са само относно времето на издаване на Наказателното постановление, то трябва да бъде издадено до 6 месеца от датата на акта.
Тук не тече давност.
Едва ако Наказателното постановление не се придвижи за изпълнение, тоест ако не Ви вземат книжката, може да е надявате на давност.
Най-вероятно са забравили да ви напишат наказателното постановление и преписката "виси" между две канцеларии.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот anipl » 12 Яну 2009, 15:08

Разбрах :) Значи , мога да споря ако наказателното постановление е издадено с дата по-късна от 6 месеца от датата на акта. И съответно да се надявам , че ако не ми го връчат до края на април , давността е изтекла :)
Мерси много за разясненията :)
anipl
Младши потребител

Назад към Административно право