начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокатска колегия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокатска колегия

Мнениеот julieta_9 » 21 Ное 2008, 10:31

Честито на всички,които идържаха писмения изпит.
Наистина голяма сеч е паднала.
Сега да се стягаме за устен,да видим там какво ще става.
Успех и ползотворно четене!
julieta_9
Потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 10:40

Колеги,ако мислите ,че този изпит ни дискриминира и ограничава професионалното ни развитие ще се радвам да обсъдим какво би могло да се направи по въпроса.
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 21 Ное 2008, 10:42

На всички колеги, които се включиха в разискването на тестове и казуси - благодаря! За тези, които са взели изпита - ще се видим на устния. На всички успех, а сега сядам да чета!!!
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот imperia_1 » 21 Ное 2008, 11:42

Един колега беше писал,че всички,които не са квалифицирали казуса по НК ще бъдат скъсани и май ще излезе прав.Аз съм се объркала с големи и особено големи размери и за това 1 и 2 въпрос са ми грешни,но за другите и по ГПК съм сигурна ,че са верни.Е,кажете обективно ли е оценяването??????????????????????????? На преминалите УСПЕХ
imperia_1
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 21 Ное 2008, 12:22

Аз лично нямам представа колко и какво трябва да е вярно, за да преминеш, но видях във форума, че много хора са решили, че щом има "големи размери" и това е по-тежка квалификация, то не може да се квалифицира по други признаци деянието. Това е грешка и аз се консултирах с колеги - съдии, които се занимават с наказателно право. Различните квалифициращи признаци в този случай не се поглъщат от по-тежко наказуемият състав ( този на 202 ал. 2 спрямо ал. 1 т. 1 и 2 НК, а се кумулират, просто при наказването ще се вземе най-тежкото наказание, когато се извършва индивидуализацията). Наказателният казус беше формулиран така, че ако сгрешиш квалификацията, всичко друго е грешно. Освен това моето мнение е, че една е вярната квалификация и че ако си я сгрешил, не е важно как си се обонсовал, просто тези факти, така дадени стерилно, имат само тази квалификация, всяка друга е грешна, да не говорим, че разликата между дл. присвояване и документна измама е обяснена от съдебната практика изключително логично.
Смея да кажа, че гражданскоправният казус беше по-лесния и грешката на един от въпросите, не води до грешка в друг от тях.
Надявам се, че устният изпит ще протече нормално. Аз лично се притеснявам заради твърде общо формулираният конспект, много ще е гадно да те скъсат на устен, след като си успял да се "промушиш" през писмения.
НЕка някой, който е бил на устен да каже как протича!
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот djalma » 21 Ное 2008, 12:48

За съжаление, аз за втори път не успявам да се справя с този изпит. Сега след като бях издържала теста и след като минаха казусите, си мислех че може би този път всичко ще е океу, но за съжаление не стана така. По интересното обаче в случая е, че наистина не е ясно по какви критерий става оценяването. Защото как иначе да си обясня, че двама колеги, които буквално преписаха от мен гражданския казус, а наказателния преписаха от друг колега, са изкарали, а аз не съм.....Често казано, снощи като видях резултатите много се разстроих. Защото този изпит явно не се взима със знания, а със нещо друго...
djalma
Потребител

Мнениеот evievgenieva » 21 Ное 2008, 12:53

За мен най-големият проблем е, че се отказва достъп до писмените работи. Знаете дори на кандидат-студентските изпит имате това право. Считам, че трябва да се подаде жалба именно на това основание и смятам да го направя най-късно в понеделник.
evievgenieva
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 21 Ное 2008, 12:55

За това последното,колега djalma, не мисля, че е вярно. Аз си четох и съм си взела изпита, не със "нещо друго", а със знания, Колега, съжелявам, че сте скъсана, но не бива да се говори така, защото обиждате хората, които с усилия и знания са се опитали и са си взели изпита. Аз имам малко дете и ходя на работа и ми е обидно да чета, че колегите си взимат изпита "с нещо друго", защото аз знам колко труд съм положила.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот djalma » 21 Ное 2008, 12:57

жалбата до ВАС ли? Аз не съм от София обаче, иначе с удоволствие бих се включила и аз. Интересно ще ми бъде ако поискам да се извадят и сравнят работите на тези двама колеги, за които писах по-горе /защото аз им знам имената и от кои колегии/ са и моята работа, да видим колко "по-различни" неща са записали от мен...
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 21 Ное 2008, 13:02

Аз също съм с малко дете и ходя на работа. Не отричам, че има колеги, които са чели и знаят. Но също така нека да признаем, че това са по-малката част от явяващите се на изпита....
djalma
Потребител

Мнениеот julieta_9 » 21 Ное 2008, 13:06

И аз не съм съгласна за взимането на изпита "с нещо друго".Положила съм много труд , много четене.Даже съм благодарна и на работодателя си,като знае ,че имам изпити,не ме ангажира с много неща и ме оставя и да чета на раб.място.Това четене продължава и след работа във всеки един свободен миг.
Така,че нека не говорим за взимане на изпита "с друго нещо".За мен другото нещо е много труд.....Не че казвам за колегите ,които не са успяли,че не са положили труд,но нека не засягаме тези,които са успели на писмения,че са го издържали не със знания,а по друг тайнствен начин.
julieta_9
Потребител

Мнениеот djalma » 21 Ное 2008, 13:09

Вие пък много се засягате. То е ясно, че сигурно със знание сте го взели, след като толкова го повтаряте.
djalma
Потребител

Мнениеот evievgenieva » 21 Ное 2008, 13:11

Мисля, че трбва да е чрез ВАС до административен съд или директно до съда, те така или иначе правят отказите. В момента имам друга работа, а трябва добре да се помисли. Ако има предложения ще се радвам да ги обсъдим, но трябва да се предприеме нещо. Така можем да се явяваме всеки път без да знаем къде грешим и какво трябва да се поправи следващия път. Дори не знаем дали са четени работите ни и ако да-от кого. Оставям e-mail: evievgenieva@abv.bg за предложения.
evievgenieva
Младши потребител

Мнениеот portokal » 21 Ное 2008, 13:12

Джалма, това със сходните отговори и различните оценки се случва нерядко. Не знам каква е причината, но се случва и на конкурсите за магистрати, нотариуси и всякакви. Сигурно и на кандидатстудентските. Много е разочароващо и обидно да ти се случи, но не винаги се дължи на "нещо друго". Аз самата на конкурс за младши магистрати успях без "нещо друго", след като на предишни конкурси ми се беше случвало И това. Освен дето се е случвало да мисля, че знам достатъчно по материята на изпита, а в действителност не е било достатъчно. ;-)
Знам и за случай, когато трима кандидати решават казус съвместно и имат оценки с разлика от порядъка на половин единица, със сигурност недължаща се на "другото" нещо.
Ако има "нещо друго", от комисията по-скоро биха се погрижили да намерят начин да дадат казусите и отговорите на "своя" човек (предполагам, че има такава възможност), отколкото да му завишават оценката, без тя да отговаря на написаното.
Горното го казвам, за да не се отчайваш без причина и да не отдаваш случката непременно на "нещо друго".

А за съществуването на самия изпит - не е моя работа, но аз мисля, че "цедка" трябва да има и тя да включва не само "зайците", но и хората с над 5 години стаж. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tapizaushi » 21 Ное 2008, 13:19

mimi_sharkova написа:За това последното,колега djalma, не мисля, че е вярно. Аз си четох и съм си взела изпита, не със "нещо друго", а със знания, Колега, съжелявам, че сте скъсана, но не бива да се говори така, защото обиждате хората, които с усилия и знания са се опитали и са си взели изпита. Аз имам малко дете и ходя на работа и ми е обидно да чета, че колегите си взимат изпита "с нещо друго", защото аз знам колко труд съм положила.

Не вярвам чак толкова да сте прочела, или пък просто не чак толкова много съжЕлявате, ама хайде. И аз съм минал успешно втората част, но наистина бих се подписал под въпросната жалба, най-малкото защото зъболекарите и другите свободни професии /от сорта на счетоводителите/ не ходят по разни изпити преди да започнат да ви бъркат с железа в устата. Давайте я преди 29-ти, че после не се знае дали ще имам интерес.

Повечето от нас работят и не са почивали миналата седмица заради този изпит. Отгоре на всичкото - 2/3 скъсани. Без явни критерии, освен на теста. На изпита имаше доста хора на възраст - не ми се вижда нормално цял живот човек да ходи по изпити. Все пак нали затова ходим в университетите. Нали затова въведоха казуси на държавните изпити? Ако не можеш да решиш казус - просто не завършваш. А завършиш ли ставай прокурор с изпит, ставай съдия с изпит, но и адвокат да се става с изпити и то такива СЕРИОЗНИ - е малко вповече идва. Не забравяйте, че всичките тези изпити са за сметка на Вашите нерви, а знанията или ги придобива човек или не.

Мен Стойнов ме е късал 3 пъти на държавен УСТЕН изпит, т.е. четири пъти съм минавал успешно наказателните казуси на държавен изпит в Софийския и аха да стана адвокат - хайде още един казус, че малко са ми били...
tapizaushi
Потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 21 Ное 2008, 13:31

Колежке,не мисля,че някой подценява положения труд .Проблема тук е : 1.незаконосъобразността на самия изпит като БАРИЕРА за упражняване на една свободна професия
2. неяснотата и пълната липса на прозрачност,относно оценяването на кандидатите.
УСПЕХ на устния!
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 21 Ное 2008, 14:41

Колко съм чела аз не знаете вие , а го знам аз. Това, че аз съм чела, не означава, че тези, които са скъсани, са чели по-малко от мен. Исках да кажа, че просто не е правилно мнението за "нещо друго".
А що се отнася до самия изпит, неговия формат и начина на оценяване, отдавна съм се изказала по въпроса в този форум и моето мнение не е по-различно от Вашето.
Не обичам чрез форум и без да гледам някого в очите, да споря. Но смятам, че да се изказвате за накой друг без да го познавате, е най-малкото неподходящо.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 21 Ное 2008, 14:45

А и като нищо може ей така да ме скъсат на устния...така че и аз да повторя, потретя и така нататък.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот dino6506 » 24 Ное 2008, 01:29

и добре де , все пак няма ли някой да каже как минава устния изпит - нормално е да има скъсани и е още по нормално , скъсаните да ги боли - да им пожелаем успех за напред /кураж за следващия тираж/.... но да продължим темичката - който е успял до тук , има све още шенсче и да не бъде скъсан в събота на устен - МОЛЯ ДАЙТЕ МАЛКО ПСИХИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ /инфо/ - нека някой патил поне да излъже че не е страшно :oops: :|
dino6506
Потребител

Мнениеот dino6506 » 24 Ное 2008, 01:33

е - успех на всички - ще поровиим още книжките - не че не е късно ... и каквото сабя покаже .... :arrow: :D
dino6506
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити