начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокатска колегия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокатска колегия

Мнениеот krai4e » 28 Окт 2008, 00:22

Здравейте, искам да се обърна към всички, които са се явявали вече на изпит пред сдвокатската колегия! Има ли изискване за успех 4.50, за да те допуснат до изпит и ако да, този успех само от държавните изпити ли се взима или общо от държавните плюс семестриалните????///
Благодаря ви предварително, очаквам отговорите, защото направо съм се побъркла, поради тоя успех. Мерси на всички!
krai4e
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 28 Окт 2008, 00:27

Е, има си хас и за адвокатския изпит да искаха успех :?
Успехът има значение на изпитите за магистрати.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот krai4e » 28 Окт 2008, 00:29

Наистина ли е така? На мен една доцентка ми го каза, миналата година го били въвели, а ми предстои само един държавен и не знам какво да правя при оценка по-ниска от 5???????
Благодаря за отговора
krai4e
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 28 Окт 2008, 00:39

http://lex.bg/laws/ldoc/2135486731
Закон за адвокатурата
Чл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:
1. да има завършено висше юридическо образование;
2. да има придобита юридическа правоспособност;
3. да има най-малко две години юридически стаж;
4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;
5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.
(2) Придобилият юридическа правоспособност, който няма две години юридически стаж, може да упражнява дейност като младши адвокат при условията на този закон.
Чл. 5. (1) Не може да бъде адвокат:
1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;
2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.
(2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:
1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;
2. е държавен служител;
3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;
4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и разследващ полицай с висше юридическо образование, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.
(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.
(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.
Закон за съдебната власт
(Обн., ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., изм., бр. 69 от 05.08.2008 г.)
Чл. 186. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот krai4e » 28 Окт 2008, 00:51

Е , явно е била права, все пак има значение, но не до допускането до изпит , а до образуването на оценката. Мерси!
krai4e
Нов потребител

Мнениеот zzzzz » 29 Окт 2008, 19:25

Колега, не е била права, или не сте я разбрали. Успехът се изисква при конкурси по закона за съдебната власт, а изпита за адвокати не е по този закон.
zzzzz
Потребител

Мнениеот julieta_9 » 30 Окт 2008, 11:22

в сайта на ВАС вече има обява за часа и мястото на писмените и устния изпити

Заглавие: Изпит за адвокати и младши адвокати ноември 2008 г.
Дата: 2008-10-29
Съдържание
ВИСШИЯТ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ уведомява,
че изпитът на кандидатите за адвокати и
младши адвокати ще се проведе, както
следва: ПИСМЕН изпит &ndash 15.11.2008 г., 9.00 ч. (събота &ndash тест)
в 272 аудитория на СУ &bdquoКлимент Охридски&rdquo
и 16.11.2008 г., 9.00 ч. (неделя &ndash решаване на казуси,
само за издържалите теста)
в 272 на СУ &bdquoКлимент Охридски&rdquo.
УСТНИЯТ изпит (само за допуснатите след писмения)
е на 29.11.2008 г. (събота) от 9.00 ч.
в 292 аудитория на СУ &bdquoКлимент Охридски&rdquo
ДИРЕКТНО ПЕЙСТНАТО ОТ САЙТА НА ВАС

само,че в наредбата за провеждане на изпитите пише ,че втория писмен изпит/т.е.казусите/ се провежда следобяд на следващия ден след теста,а в обявата пише,че в 9,00 часа.Още не е проведен изпита и вече нарушиха собствената си наредба :mrgreen: :evil:
julieta_9
Потребител

Мнениеот djalma » 30 Окт 2008, 12:54

Много интересно как ще проверят над 400-500 теста толкова бързо ...
Колеги, никой ли няма въпросите от теста, който беше м.юни 2008г. Мисля, че е полезно да го обсъдим, ако действително намерим отнякъде самите въпроси.
Все пак не се борим за едно място, така че мисля, ако някой има теста или поне някои въпроси от него, няма нужда да се притеснява, моля - да ги сподели с нас. :D
djalma
Потребител

Мнениеот trov » 30 Окт 2008, 15:18

То информацията за дните и часовете на изпита хубаво са я публикували , но колкото и смешно да прозвучи аз още не знам дали съм в списъка на допуснатите.
След като със сигурност вече имат инфо за кандидатите, които отговарят на условията за допускане, няма да е лошо да се публикува /за да се видя и аз къде аджаба съм :lol: /.

А относно теста - ми има елементарни въпроси , но има и такива, на които и с номративните актове в ръце не мога да дам отговори. Мисля че повтарящите се въпроси от миналите сесии на този изпит са около 20-25 %. Не е малко , но е недостатъчно да гарантира че ако ги наизустиш миналите ще вземеш и предстоящия.
Още не виждам отговор на съществен поне за мен въпрос : Може ли да си носим нормативните актове - принтирани на хартия А4 или трябва да са под формата на книжки / хич не ми се дават около 100 лв излишно/ ? А може ли да се ползват записки и лекции при лешаване на казусите ??? :roll: /никъде не пише, че не може , а и ако си в кантората си можеш да ползваш каквото ти падне едва ли не /.
Честно казано от трите етапа на изпита най ме притесняват казусите...
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 30 Окт 2008, 15:52

Колеги на семинара казаха: Не може формат А4, защото пораждали съмнения за съдържанието си, за разлика от книжките, които могат да бъдат по-лесно проверявани. А иначе: за казуса са позволени освен нормативните актове и съдебна практика. Естествено, не се позволяват такива помощни материали на теста. Никакво други записки или лекции.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот zzzzz » 30 Окт 2008, 16:46

Колеги, и аз нямам търпение да го видя този списък. То, в един момент да не стане "назад, моме Калино".
zzzzz
Потребител

Мнениеот krai4e » 30 Окт 2008, 17:08

Здравейте, на базата на какво допускат до изпита,?
Хора, вие сега се явявате, моля ви, кажете има ли такова правило, че за да те допуснат на изпита ти трябва 4.50 от държавните изпити.???
Ще ви бъда благодарна за отговора!!!!
krai4e
Нов потребител

Мнениеот julieta_9 » 30 Окт 2008, 17:37

:shock: ти какво питане имаш за държавните изпити или за изпита за адвокатска колегия,защото в по-горната тема питаш друго/за допускане до държавни изпити/тук мога да те посъветвам да четеш закона за адвокатурата и наредбата за провеждането на изпита за мл.адвокати и адвокати,няма да ти отнеме много време,само като жокер ти подавам,че няма изискуем праг за среден успех
julieta_9
Потребител

Мнениеот trov » 30 Окт 2008, 18:25

Мнение от mimi_sharkova на 30 Окт 2008 03:52 pm
Колеги на семинара казаха: Не може формат А4, защото пораждали съмнения за съдържанието си, за разлика от книжките, които могат да бъдат по-лесно проверявани. А иначе: за казуса са позволени освен нормативните актове и съдебна практика. Естествено, не се позволяват такива помощни материали на теста. Никакво други записки или лекции.

оффф, и сега какво , да си купувам всичко а ? :evil: :evil: :evil: /кой знае колко пари ще отидат .../
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот 71717 » 30 Окт 2008, 20:39

До julieta_9
Колега - Наредба №2

Чл. 7. (1) Изпитът е писмен и устен с оценка "издържал" и "неиздържал".
(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2008 г.) Писменият изпит се състои от две части - тест и решаване на казуси, които се провеждат в два последователни дни.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) До устен изпит се допускат само кандидати, издържали и двете части на писмения изпит.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 39 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2008 г.) Списъкът на допуснатите до устен изпит се изготвя и подписва от комисията и се обявява публично във Висшия адвокатски съвет и в страницата на Висшия адвокатски съвет в Интернет най-късно седем дни след провеждане на втората част от писмения изпит.

По-интересно е, как точно ще стане обявяването на резултатите от теста и къде ще ги публикуват.
71717
Младши потребител

Мнениеот julieta_9 » 31 Окт 2008, 10:41

ДО 71717

Не сте разбрали за какво говоря,че нарушават наредбата
Ето за това иде реч
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2008 г.) Втората част от писмения изпит проверява уменията на кандидатите за практическо приложение на теоретичните знания по право посредством решаване на казуси и се провежда следобед на следващия изпитен ден.

...а в обявата на сайта на ВАС пише,че ще бъде от 9,00 часа на следващия ден/16.11.2008/. :mrgreen:
julieta_9
Потребител

Мнениеот krai4e » 31 Окт 2008, 13:54

Сега видяхте ли за какви вътрешни правила ви говоря, както нарушават наредбата за едното, нищо чудно да имат и някакво правило за успех 4.50, за да те допуснат до изпита, нищо че не е законово закрепено нито в закона, нито в наредбата. Моля, някой, ако вече е бил на изпита за адвокати да отговори, има ли такава практика? Мерси!
krai4e
Нов потребител

Мнениеот julieta_9 » 31 Окт 2008, 14:09

до krai4e

Щом толкова много ти се иска да има праг нека тогава да го има,аз например съм за праг за минимален среден успех над 5,50 :lol:
julieta_9
Потребител

Мнениеот julieta_9 » 31 Окт 2008, 14:16

до krai4e
Но всяко нарушение на наредбата може да бъде атакувано,както и по-горното за което става въпрос.
Как ще станеш адвокат ако не знаеш как да защитиш собствените или нечии други права.Но за това все пак се иска сериозно четене.
julieta_9
Потребител

Мнениеот marsidi » 03 Ное 2008, 13:36

Колеги, а да знаете колко е таксата за вписване в София, за стаж над 5г., и дали вписването трябва да стане само с изпита за адвокати/имам предвид за условията по чл.6, ал.3 от ЗА/ или такова вписване може да стане по всяко време??? :roll:
marsidi
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити