начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

akcii

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

akcii

Мнениеот zara » 19 Юни 2003, 17:09

Колеги, как смятате: Лицето Х купува акции от публично дружество във вси4ки законни срокове и полу4ава правото на дивидентите, гласувани на последното об6то събрание. А за дивидентите от предишни събрания /не са полу4ени от предишните собственици на акциите/ има ли право той самия?
Благодаря
zara
Младши потребител

Re: akcii

Мнениеот mishoni » 19 Юни 2003, 18:56

Не съм абсолютно сигурен но мисля, че лицето Х ще има право на дивиденти след момента на придобиване на акциите! Не би могъл да има претенции върху нещо, което в момента когато е давало ,,плодове", не е било негово!
mishoni
Младши потребител

Мнениеот Неук » 23 Юни 2003, 14:17

ЗППЦК е ясен. Право на дивидент имат акционерите, които притежават акции на 14 след общото събрание ( чл.115б от ЗППЦК)
Неук

Мнениеот Тета » 25 Юни 2003, 17:42

Правото на дивидент за акционера не възниква със задна дата, т. е. от момента на издаването на акцията, а от датата на общото събрание, на което е взето решение за разпределяне на дивиденти. След като едно лице не е имало ( в един по-ранен период) качество на акционер, то няма право и на дивидент.
Тета

Мнениеот zara » 26 Юни 2003, 09:49

благодаря Ви!
Тогава значи неполучения дивидент остава за дружеството. А правото на дивидент се погасява с 5 годишна давност. Значи този, който е имал правото на дивидент и не си го е получил, но в 5 годишния срок продаде акциите - какво, няма да получи дивидента нито продавача, мито купувача!!? Не знам ,не съм много сигурна..
zara
Младши потребител

Назад към Търговско право