начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

от КАТ искат да ми напишат акт за минаване през дупка

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

от КАТ искат да ми напишат акт за минаване през дупка

Мнениеот kokopati » 01 Сеп 2008, 13:46

Онази вечер минах през дупка ,накриви ми се джантата застрахователите ми изкат протокол от КАТ , от КАТ ми казаха че ще ми издададат протол но ще ми напишат и акт защото трябвало да гледам къде съм карал , имат ли такова основание и на базата на кой член от закона могат да го сторят.
kokopati
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 01 Сеп 2008, 14:05

нямат. Ако фактите са такива, каквито ги описвате, оставете ги да ви напишат акта, а после обжалвайте ако изобщо получите постановление. Напишете възражение в акта, че сте влязъл в дупката за да избегнете по-тежко ПТП.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот kokopati » 01 Сеп 2008, 14:50

мога ли да напиша че е имало хора и за да ги избегна съм влязъл в дупката
kokopati
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Сеп 2008, 17:06

Колеги, съветите Ви, ми заприличаха на написаното в този виц
Домакиня, счетоводител и адвокат са попитани "Колко прави 2+2?".
Домакинята отговаря: 4
Счетоводителят: Или 3 или 4.Нека да проверя с калкулатора.
Адвокатът затваря вратата, дърпа пердетата, гаси лампата и шепнейки казва: -Колко искаш да бъдат?
:idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Trapped » 01 Сеп 2008, 17:11

Ами честно казано ми е много любопитно какво ще пише в тоя акт и докъде стига наглостта на КАТ-аджиите.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот policai » 01 Сеп 2008, 20:29

poli_g написа:Колеги, съветите Ви, ми заприличаха на написаното в този виц
Домакиня, счетоводител и адвокат са попитани "Колко прави 2+2?".
Домакинята отговаря: 4
Счетоводителят: Или 3 или 4.Нека да проверя с калкулатора.
Адвокатът затваря вратата, дърпа пердетата, гаси лампата и шепнейки казва: -Колко искаш да бъдат?
:idea:

:D Poli_g, доста уместно сравнение. :D

Сега на темата, ЗДвП ми е доста чужд, но миналата година един колега имаше сходен проблем и се наложи наистина да му съставят АУАН защото имаше застраховка пълно автокаско.
В интерес на истината катаджиите не блестят с интелект/да ме прощават колегите :oops: /, но ще се опитам да обясня тази /доскоро чужда и на мен материя/, при какъвто и да е инцидент на пътя, ако има интервенция по МПС и следва да се приеме, като застрахователно събитие се счита, че има ПТП, а за всяко ПТП се съставя акт. Въз основа на АУАН се издава протокол от КАТ, на базо на който застрохователя поема разноските по автомобила.

/звучи странно за вината на друг да ти съставят акт , но такъв е законът! Всички знаем за странното понятие "скорост, несъобразена с пътните условия?!"/

Ето го разковничето - обикновено подобни проблеми ни спохождат при следните случаи: внезапно навлизане в заледен участък, през лятото - огромна дупка, необозначена по никой начин, или просто съответния път е в ремонт, има валяци, друга тромава техника, но няма и помен от пътни знаци за ремонта!!!

Ето и най-нормалния изход от ситуацията - при съставяне на акта за нарушение трябва да отстоявате правата си, а именно, органът на КАТ да отрази, че заледеният път не е опесъчен от копетентните пътни служби или общински такива, или отрази, че в еди-кой си участък/километър, държавата/общината/ не е запълнила дупката на пътя, или че фирма "еди коя си" е разположила на платното ремонтна техника, без съответното обозначение със знаци, съгласно закона. После е просто, жали се наказателното постановление/ако има такова/ - пада, а на основание възраженията в акта или констатациите в него на актосъставителя, застрахователната компания си търси парите от виновника.

Желая Ви успех, в който съм убеден, въпреки некомпетността ми в ЗДвП!
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

:)

Мнениеот bocman__ » 01 Сеп 2008, 22:13

и в много редки случаи катаджията може да реши и да пише, че водачът няма вина. имах такъв случай и... дали защото полицаят ми беше познат или заради далгите (3 часа) преговори и ходене по канали (понеже ударът беше от долу) полицаят писа, че водача няма вина просто е било неизбежно да се случи, а после застрахователите от кои и как ще си вземат парите... не е мой проблем
bocman__
Младши потребител

Re: :)

Мнениеот kokopati » 02 Сеп 2008, 10:23

bocman__ написа:и в много редки случаи катаджията може да реши и да пише, че водачът няма вина. имах такъв случай и... дали защото полицаят ми беше познат или заради далгите (3 часа) преговори и ходене по канали (понеже ударът беше от долу) полицаят писа, че водача няма вина просто е било неизбежно да се случи, а после застрахователите от кои и как ще си вземат парите... не е мой проблем

Някой има ли идея ако съдя общината какви пари мога да взема.
kokopati
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Сеп 2008, 12:23

kokopati написа:Някой има ли идея ако съдя общината какви пари мога да взема.

А как ще докажете, че общината е виновна? Защото прословутата формулировка "скорост, съобразена с пътните условия" ги оневинява в 99.9% от случаите. Ако сте карали с 5 км/ч, сте имали възможност да избегнете препятствието, или щетите е нямало да бъдат такива. И пиете една студена вода...
Иначе има някакви опити да се търси вина на собственика на пътя (между другото проверете чии е този път, преди да внасяте иск, да не се окаже, че не е общински :) ) но случаите на спечелени дела май се броят на пръстите на едната ръка.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот policai » 02 Сеп 2008, 20:56

Човече, гледай да я осъдиш, въпросната община, пък за размера на сумата..... Та , може да бъде виновна общината, но трябва да се настоява да се отрази в АУАН, че пътя не е опесъчен или др. причина..., да се цитира точния километър, даже, ако имате цифрово заснемащо средство, показващо дата и час - ползвайте го. Ако катаджията е от "старата генерация", т.е. милиционер пред пенсия - категория "Винаги прав философ", имаш възможност да възразиш писмено в акта, както и 3 дни след това, но най-уместно е да се атакува наказателното постановление в срока на обжалване.

П.П. Ако водачът е напуснал ПТП-то ,може да търси отговорност от причинилите го, но това не оправдава факта, че е напуснал мястото на ПТП, което само по себе си е нарушение на закона, независимо от причините за станалото ПТП и носи отговорност за въпросното нарушение.
policai
Потребител

Мнениеот kokopati » 03 Сеп 2008, 12:22

policai написа:

Човече, гледай да я осъдиш, въпросната община, пък за размера на сумата..... Та , може да бъде виновна общината, но трябва да се настоява да се отрази в АУАН, че пътя не е опесъчен или др. причина..., да се цитира точния километър, даже, ако имате цифрово заснемащо средство, показващо дата и час - ползвайте го. Ако катаджията е от "старата генерация", т.е. милиционер пред пенсия - категория "Винаги прав философ", имаш възможност да възразиш писмено в акта, както и 3 дни след това, но най-уместно е да се атакува наказателното постановление в срока на обжалване.

П.П. Ако водачът е напуснал ПТП-то ,може да търси отговорност от причинилите го, но това не оправдава факта, че е напуснал мястото на ПТП, което само по себе си е нарушение на закона, независимо от причините за станалото ПТП и носи отговорност за въпросното нарушение.

не ми написаха акт трябва да се пише, че дупкта не е била обозначена и сигнализирана това видяха че обжалвам наказателно постановлвние и ми казаха какво да пиша,иначе акта не ми мардаше
kokopati
Младши потребител

:)

Мнениеот bocman__ » 03 Сеп 2008, 20:29

както каза policai много зависи на какъв милиционер ще попаднеш :) наскоро имах случай... спирам до едно павилионче в 3 вечерта (което нее от значение де) да си купя цигари... и до мен спират г-дата милиционери и ще пишат акт бил сам спрял на крастовище. Естествено се сагласих (не че имах избор) и почва той да си пише, че сам бил паркирал, а колата беше запалена и аз в нея в момента в който ме видяха следователно нее паркиране а е престой. И идва момента за попалване на 3-те реда който ми се полагат за вазражение (ако имам) и г-н милиционера ми вика "парво подпиши пак вазражение после ще пишеш на което аз естествено отказах и се почнаха едни спорове кога трябва да пиша след като подпиша или след това и спира той друг автомобил за свидетел, че отказвам да разпиша, тоя свидетел като разбра за какво става вапрос заяви, че няма да се разпише като свидетел тъй като аз не отказвам, а просто полицая се опитва да ме лиши от единственото за в момента мое право. Та чак тогава г-н Милиционера разбра, че на неговата няма да стане и даде да пиша вазражение. А после... от там до вкъщи разтоянието е около 2 км спряха ме 4 пати и отнесох още един акт забравил сам да дам пътепоказател на каде ще завивам :) та мисалта ми беше с такива... просто несе дразнете да си пишат квот си искат то си има кои да го реши това какво да е наказанието, а и винаги може да се обжалва пред съответния районен съд
bocman__
Младши потребител

Мнениеот policai » 03 Сеп 2008, 21:20

kokopati написа:не ми написаха акт трябва да се пише, че дупкта не е била обозначена и сигнализирана това видяха че обжалвам наказателно постановлвние и ми казаха какво да пиша,иначе акта не ми мардаше

:D С риск да ме линчувате ще заявя, че несъставянето на АУАН, Ви е лишило от Вашето право/ или на застрахователното дружество/ да се защитите, търсейки правата си за нанесена щета на автомобила Ви по вина на съответната община или държавата/зависи от категоризацията на пътя/ Дано ме разберете! 8)
policai
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Сеп 2008, 21:23

policai написа:
kokopati написа:не ми написаха акт трябва да се пише, че дупкта не е била обозначена и сигнализирана това видяха че обжалвам наказателно постановлвние и ми казаха какво да пиша,иначе акта не ми мардаше

:D С риск да ме линчувате ще заявя, че несъставянето на АУАН, Ви е лишило от Вашето право/ или на застрахователното дружество/ да се защитите, търсейки правата си за нанесена щета на автомобила Ви по вина на съответната община или държавата/зависи от категоризацията на пътя/ Дано ме разберете! 8)

И защо? :roll: :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот policai » 03 Сеп 2008, 21:51

REVOLUTION написа:И защо? :roll: :)

ми просто е! Имате повредено МПС, Ваша собсвеност, но считате, че не е по Ваша вина. Например е по вина на друг водач на МПС или по вина на пътноподдържащ орган. Обаче КАТ не Ви съставя акт / както и на евентуалния друг участник в движенито или субект, отговарящ за състоянито на пътя/, как Вие ще търсите правата си и отговорността на виновния?! В този случай единствено АУАН Ви дава правото да търсите отговорност от виновника!
...законът си е закон..
policai
Потребител

Мнениеот kokopati » 03 Сеп 2008, 21:54

policai написа:

нали имам протокол ,написано е че дупката е неозначена,описани са щетите ,няма нужда от акт това е абсурд,дупките нямат място по патищата,просто полицаите се опитаха да се заядът с мен
kokopati
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Сеп 2008, 21:56

policai написа:

ми просто е! Имате повредено МПС, Ваша собсвеност, но считате, че не е по Ваша вина. Например е по вина на друг водач на МПС или по вина на пътноподдържащ орган. Обаче КАТ не Ви съставя акт / както и на евентуалния друг участник в движенито или субект, отговарящ за състоянито на пътя/, как Вие ще търсите правата си и отговорността на виновния?! В този случай единствено АУАН Ви дава правото да търсите отговорност от виновника!
...законът си е закон..

А други доказателства не могат ли да се използват? :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kokopati » 03 Сеп 2008, 22:01

REVOLUTION написа:
policai написа:

...законът си е закон..

А други доказателства не могат ли да се използват? :wink:

застрахователите изкат протокол от кат , акта не е доказателство пред застрахователите и слава богу,остави ги да ти напишат акт а после ходи се разправяй по съдилища че си нямаш работа
kokopati
Младши потребител

Re: от КАТ искат да ми напишат акт за минаване през дупка

Мнениеот policai » 03 Сеп 2008, 22:12

kokopati написа:Онази вечер минах през дупка ,накриви ми се джантата застрахователите ми изкат протокол от КАТ , от КАТ ми казаха че ще ми издададат протол но ще ми напишат и акт защото трябвало да гледам къде съм карал , имат ли такова основание и на базата на кой член от закона могат да го сторят.

REVOLUTION написа:А други доказателства не могат ли да се използват? :wink:

Да, всички, позволени от закона.

Г-н kokopati
аз съм объркан... :roll: имате акт, или имате само протокол за ПТП, без акт, което е невъзможно от законова гледна точка, какъв е точно случаят, че се позабъркахме, оставете персоните и изложете фактите и реалният въпрос , моля?
policai
Потребител

Re: от КАТ искат да ми напишат акт за минаване през дупка

Мнениеот kokopati » 03 Сеп 2008, 22:36

policai написа:
kokopati написа:Онази вечер минах през дупка ,накриви ми се джантата застрахователите ми изкат протокол от КАТ , от КАТ ми казаха че ще ми издададат протол но ще ми напишат и акт защото трябвало да гледам къде съм карал , имат ли такова основание и на базата на кой член от закона могат да го сторят.

REVOLUTION написа:А други доказателства не могат ли да се използват? :wink:

Да, всички, позволени от закона.

Г-н kokopati
аз съм объркан... :roll: имате акт, или имате само протокол за ПТП, без акт, което е невъзможно от законова гледна точка, какъв е точно случаят, че се позабъркахме, оставете персоните и изложете фактите и реалният въпрос , моля?

само протокол имам
kokopati
Младши потребител

Следваща

Назад към Административно право