- Дата и час: 23 Ное 2024, 11:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпит за адвокатска колегия
|
|
Re: Изпит за адвокатска колегия
Без да се обиждаш обаче ако някой иска да научи нещо ако ще и в Горно нанадолнище да го е учил ще се справи. Въпроса е в това каква нагласа имаш и искаш ли да учиш. Така да се поставят под общ знаменател всички университети не е много честно. Иначе относно устния преди минаваше доста леко, но имам чуството, че сега само се оплаквате пък и винаги за лятото са си оставяли по - малко хора, защото в СУ няма климатици. Иначе колежке не правите на никого добро впечатление с горното си изказване на мен пък са ми много смешни такива като Вас, според които центърът на земята, не на България, а на земята е София. Имам страшно много приятели и роднини софиянци и въпреки, че живея във Варна се разбирам перфектно с тях. НО това са истински софиянци, а не някакви, които са на една туба бензин/нафта от София и вече се бият в гърдите вижте ме аз съм столичанин. Не искам да обиждам никой и не искам някой да се захваща за думите ми за мен няма значение откъде е човека и къде е завършил. Когато се изправя срещу него в съда го уважавам и като човек и като професионалист, а далиу говори глупости това го преценява съда, защото разни съдии без кой знае колко професионален опит, но иначе биещи се в гърдите аз съм завършила СУ говорят по - големи глупости колеги, които са завършили т.нар. "платени университети".[/quote]
В Горно нанадолнище право не може да се научи. Това важи и за Варна. София наистина е центъра, ако не на земята, то поне на България. Няма какво да се лъжем. СУ си е СУ. Две мнения няма.
В Горно нанадолнище право не може да се научи. Това важи и за Варна. София наистина е центъра, ако не на земята, то поне на България. Няма какво да се лъжем. СУ си е СУ. Две мнения няма.
- tonick
- Нов потребител
ти пък "tonick" откъде излезе.писна ми форума да се задръства от задръстеняци,които смятат себе си и университета си за най-велики.на това аз му викам комплексарщина.ако нямате какво съществено да напишете МОЛЯ ВИ КОЛЕГИ ВЪОБЩИ НЕ СЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ.ДОБЪР ЮРИСТ СЕ СТАВА С МНОГО ,МНОГО ЧЕТЕНЕ ,А НЕ С МНОГО НАДУВАНЕ.
- buba
- Младши потребител
tonick написа:Без да се обиждаш обаче ако някой иска да научи нещо ако ще и в Горно нанадолнище да го е учил ще се справи. Въпроса е в това каква нагласа имаш и искаш ли да учиш. Така да се поставят под общ знаменател всички университети не е много честно. Иначе относно устния преди минаваше доста леко, но имам чуството, че сега само се оплаквате пък и винаги за лятото са си оставяли по - малко хора, защото в СУ няма климатици. Иначе колежке не правите на никого добро впечатление с горното си изказване на мен пък са ми много смешни такива като Вас, според които центърът на земята, не на България, а на земята е София. Имам страшно много приятели и роднини софиянци и въпреки, че живея във Варна се разбирам перфектно с тях. НО това са истински софиянци, а не някакви, които са на една туба бензин/нафта от София и вече се бият в гърдите вижте ме аз съм столичанин. Не искам да обиждам никой и не искам някой да се захваща за думите ми за мен няма значение откъде е човека и къде е завършил. Когато се изправя срещу него в съда го уважавам и като човек и като професионалист, а далиу говори глупости това го преценява съда, защото разни съдии без кой знае колко професионален опит, но иначе биещи се в гърдите аз съм завършила СУ говорят по - големи глупости колеги, които са завършили т.нар. "платени университети".
В Горно нанадолнище право не може да се научи. Това важи и за Варна. София наистина е центъра, ако не на земята, то поне на България. Няма какво да се лъжем. СУ си е СУ. Две мнения няма.[/quote]
Уважаеми колеги,
намирам този спор не само за безпредметен, но и за проява на лош вкус. Предвид, че имам много приятели юристи (като всички нас), както и предвид факта, че работата изисква контакт с колеги... Моето мнение е, че когато искаш да бъдеш добър юрист няма значение къде си завършил. Колегата ми в офиса е завършила ВСУ, отличен юрист е. Нямам никакви колебания, когато и възлагам задачи или работим заедно. Познавам и колега, който е дипломиран в СУ. Извинявайте колеги, но той не правеше разлика между поръчка и изработка. Въпреки това мина на изпита за адвокати, което мен ме озадачи. Тогава ми се стори ниско нивото на изпитите. Надявам се сега наистина да има "контрол на качеството", защото в противен случай страдат клиентите, а доброто име, което би трябвало да има адвокатурата, но Уви няма... се дължи на недостатъчно добре подготвени юристи.
- gery
- Потребител
До Мeli77:Колега,Вие ме разсмивате.........Ами след като едно лице е член/членка/ на Контролен съвет е напълно разбираемо,че не може да участва във вземането на решения на УС,а пък камо ли да формира кворум при заседанието на УС.
- karuna67
- Младши потребител
До pdimitrow:Уважаеми колега,чели сте моето мнение относно І етап на изпита за адвокати,но за съжаление,"провинциалната комплексарщина" ви тресе повече Вас ми се струва.
Явно не сте обърнали внимание,че моя милост е завършил в ВТУ"Св.Св.Кирил и Методий",но въпреки това просто констатирах,което "самата истина",че в СУ се дава много по-добра подготовка.Факт,очевиден за всички,както и факта,че пред СУ няма пристанище на Черно море.С моето мнение ни най-малко съм искал да засегна колегите от другите ЮФ на ВУЗ-ове,извън СУ.
Колежката е права,че всичко зависи от човека най-вече,но никой не отрича подготовката на възпитаник на Кембрижд или Харвард,нали?
Скоро прочетох във форума,че "певачката" Мара-Отварачката/мое бивше гадже преди 6 г./ учи право в ЮЗУ и мечтата й била да стане прокурор във ВКП,от което ме напуши смях.Едва ли "милата" знае,какво означава "ВКП"..........Та стига толкова по темата за обучението във ВУЗ-овете.И без това нивото падна драстично в цялото образование.
Явно не сте обърнали внимание,че моя милост е завършил в ВТУ"Св.Св.Кирил и Методий",но въпреки това просто констатирах,което "самата истина",че в СУ се дава много по-добра подготовка.Факт,очевиден за всички,както и факта,че пред СУ няма пристанище на Черно море.С моето мнение ни най-малко съм искал да засегна колегите от другите ЮФ на ВУЗ-ове,извън СУ.
Колежката е права,че всичко зависи от човека най-вече,но никой не отрича подготовката на възпитаник на Кембрижд или Харвард,нали?
Скоро прочетох във форума,че "певачката" Мара-Отварачката/мое бивше гадже преди 6 г./ учи право в ЮЗУ и мечтата й била да стане прокурор във ВКП,от което ме напуши смях.Едва ли "милата" знае,какво означава "ВКП"..........Та стига толкова по темата за обучението във ВУЗ-овете.И без това нивото падна драстично в цялото образование.
- karuna67
- Младши потребител
Не исках да се намесвам, но тъй като седяхме с вас, колега, на изпита, сам видяхте какъв цирк беше. Какво като съм завършила СУ, не съм издържала писмения и съм до тук с участието. Няма никакво значение колко знае човек-това са глупави изпити, които не доказват нищо. И са необективни, предвид критерия "решаване на казуси". А иначе Ви желая и на всички изържали колеги успех на устния!
- evievgenieva
- Младши потребител
karuna67 написа:До Мeli77:Колега,Вие ме разсмивате.........Ами след като едно лице е член/членка/ на Контролен съвет е напълно разбираемо,че не може да участва във вземането на решения на УС,а пък камо ли да формира кворум при заседанието на УС.
Колега,
за мен по-смехотворен е правописа Ви в комплект с претенциите, обаче досега не съм отделила време да го коментирам!
В тази връзка - мисля, че само в БГ е възможно да завършиш 2 висши /едното от които в СУ / без да можеш да пишеш грамотно...
Ако бяхте отделили повече време на пунктоацията и правото, отколкото на членовете на изпитната комисия, наистина нямаше да си мисля, че компенсирате едното с другото.
По същество - КАКЪВ УС, КАКВИ ЧУДЕСА?!! За АС - адвокатски съвет ставаше въпрос! Обръщам Ви внимание, че в правния мир няма структура с контролен и управителен съвет едновременно.
Дайте правното основание, логиката и правописа оставям на Вас!
- Meli77
- Младши потребител
До Meli77:Колежке,надявам се,че не съм Ви обидил с моето мнение.За правописа сте"много права"-просто секретарката ми е в отпуска,за което се извинявам.Грешката ми е правописна-АС-УС
Относно съществуването в правния мир на:УС/АС/-КС,Ви моля да отворите следните закони:Закон за камарата на строителите,Закон за камарата на архитектите,Закон за кооперациите и т.н.А това ще Ви е от полза и за изпита.Успех......
Относно съществуването в правния мир на:УС/АС/-КС,Ви моля да отворите следните закони:Закон за камарата на строителите,Закон за камарата на архитектите,Закон за кооперациите и т.н.А това ще Ви е от полза и за изпита.Успех......
- karuna67
- Младши потребител
Аз съм завършил ВСУ, но не смятам, че съм по малко юрист от тези, който са завършили СУ. Дипломата ми е 4.80, а от държавни изпити 4.00. В крайна сметка по конкурсите на който съм се явявал не смятам, че към мен са се отнасяли по по различен начин в сравнение с колегите завършили СУл Аз също бих бил по горд ако бях завършил СУ, но ми беше доста отдалечено от моя град и по стечение на обстоятелствата попаднах във Варна.
- krasimir
- Младши потребител
Тук си права колежке
- karuna67
- Младши потребител
До Meli77:Не си мисли колежке,че съм ги чел тези закони.........Просто съм "член" на КС в една Камара и на КС в една кооперацийка....така ми хрумна де....Но все пак провери колежке....Успех.....От дека си?....демек от коя АК/и на мен вече ми се АКа/..........
- karuna67
- Младши потребител
Meli77 написа:Някой може ли да ми каже къде да прочета за свързаните лица?
ТЪРГОВСКИ ЗАКОН
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Нови - ДВ, бр. 63 от 1994 г.)
§ 1. (1) "Свързани лица" по смисъла на този закон са:
1. съпрузите, роднините по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до трета степен включително;
2. работодател и работник;
3. лицата, едното от които участва в управлението на дружеството на другото;
4. съдружниците;
5. дружество и лице, което притежава повече от 5 на сто от дяловете и акциите, издадени с право на глас в дружеството;
6. лицата, чиято дейност се контролира пряко или косвено от трето лице;
7. лицата, които съвместно контролират пряко или косвено трето лице;
8. лицата, едното от които е търговски представител на другото;
9. лицата, едното от които е направило дарение в полза на другото.
(2) "Свързани лица" са и лицата, които участват пряко или косвено в управлението, контрола или капитала на друго лице или лица, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните.
- donna
- Старши потребител
Както съм казвала многократно - "donna "винаги е перфектна! Позволявам си да допъля отговора и с цитат от НСС - "Този стандарт се прилага за следните взаимоотношения между свързаните лица, когато:
а) предприятието:
- контролира пряко друго предприятие;
- контролира чрез едно или повече предприятия друго предприятие;
- е контролирано пряко от друго предприятие;
-е контролирано чрез едно или повече предприятия от друго предприятие;
б) предприятието:
- упражнява пряко значително влияние върху друго предприятие;
-упражнява чрез едно или повече предприятия значително влияние върху друго предприятие;
- е под прякото значително влияние на друго предприятие;
- е под значително влияние чрез едно или повече предприятия;
в) предприятието, в което някои лица от управленския персонал упражняват контрол или значително влияние върху сделките с друго предприятие поради прякото или косвеното притежание на акции или дялове в друго предприятие.
1.2. При разглеждането на взаимоотношенията между свързани лица се дава предимство на същността на взаимоотношението, а не на неговата юридическа форма.
1.3. Не се считат за взаимоотношения между свързани лица взаимоотношенията между предприятието и:
а) кредитори;
б) предприятие, което оказва комунални услуги;
в) държавните органи при осъществяване на правомощията им;
г) клиент, доставчик, посредник, представител, когато характерът на дейността налага цялата или значителна част от нея да се осъществява с тези лица;
д) банки и други финансови институти, когато те са само кредитори.
Определения
2. В този стандарт се използват определения със следното значение:
"Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения от финансово-стопански характер. Те могат да бъдат юридически и физически лица, в т. ч. управленски персонал."
Моля колегата Meli77 да не се подиграва с правописа на karuna67 при положения, че самата тя пише "пунктОацията ", както и не спазва правилата за пълния член в изречението:" Смехотворен е правописа ви". Всички знаем, че е правилно да се употреби пълен член в изречението-"Смехотворен е правописЪТ Ви". А освен това си позволява да го нарича "Отворко"....Пък дали членове на КС може или не може да участват в УС...Естествено - не може./Поне теоретично, за практика - не говоря/.Не може да кантролираш орган, в който участваш. Винаги, когато се колебая в отговор, съм изхождала от презумпцията, че Правото е на първо място справедливост,после логика, после познаване на законите. Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Дано не ми се е обидила. Успех на устния изпит!!!
а) предприятието:
б) предприятието:
-упражнява чрез едно или повече предприятия значително влияние върху друго предприятие;
в) предприятието, в което някои лица от управленския персонал упражняват контрол или значително влияние върху сделките с друго предприятие поради прякото или косвеното притежание на акции или дялове в друго предприятие.
1.2. При разглеждането на взаимоотношенията между свързани лица се дава предимство на същността на взаимоотношението, а не на неговата юридическа форма.
1.3. Не се считат за взаимоотношения между свързани лица взаимоотношенията между предприятието и:
а) кредитори;
г) клиент, доставчик, посредник, представител, когато характерът на дейността налага цялата или значителна част от нея да се осъществява с тези лица;
Определения
"Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения от финансово-стопански характер. Те могат да бъдат юридически и физически лица, в т. ч. управленски персонал."
Моля колегата Meli77 да не се подиграва с правописа на karuna67 при положения, че самата тя пише "пунктОацията ", както и не спазва правилата за пълния член в изречението:" Смехотворен е правописа ви". Всички знаем, че е правилно да се употреби пълен член в изречението-"Смехотворен е правописЪТ Ви". А освен това си позволява да го нарича "Отворко"....Пък дали членове на КС може или не може да участват в УС...Естествено - не може./Поне теоретично, за практика - не говоря/.Не може да кантролираш орган, в който участваш. Винаги, когато се колебая в отговор, съм изхождала от презумпцията, че Правото е на първо място справедливост,после логика, после познаване на законите. Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Дано не ми се е обидила. Успех на устния изпит!!!
- eklekti4kata
- Потребител
ЗАКОН за публичното предлагане на ценни книжа
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.)
§ 1. По смисъла на закона:
12. (Предишна т. 11 - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) "Свързани лица" са:
а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) лицата, едното от които контролира другото лице или негово дъщерно дружество;
б) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице;
в) лицата, които съвместно контролират трето лице;
г) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) съпрузите, роднините по права линия без ограничения, роднините по съребрена линия до четвърта степен включително и роднините по сватовство до четвърта степен включително.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.)
§ 1. По смисъла на закона:
12. (Предишна т. 11 - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) "Свързани лица" са:
а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) лицата, едното от които контролира другото лице или негово дъщерно дружество;
б) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице;
в) лицата, които съвместно контролират трето лице;
г) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) съпрузите, роднините по права линия без ограничения, роднините по съребрена линия до четвърта степен включително и роднините по сватовство до четвърта степен включително.
- donna
- Старши потребител
eklekti4kata написа:Както съм казвала многократно - "donna "винаги е перфектна! Позволявам си да допъля отговора и с цитат от НСС - "Този стандарт се прилага за следните взаимоотношения между свързаните лица, когато:
а) предприятието:
б) предприятието:
а) кредитори;
Определения
eklekti4kata,
ти не "ПАЗАРЕШЕ" ли от Билла преди уикенд?
Констатирам, че срещаш затруднения да ми следиш мисълта...
Успех в подготовката за ноември!
- Meli77
- Младши потребител
karuna67 написа:ИЗКАРАХ ГООООО.Честито на успелите колеги....,а на останалите стикам палци за м.ноември.Беше наистина голяма касапница,но мисля,че това е нормално колеги.Без да обиждам някои от Вас,вижте чисто статистически,че 80% от успелите колеги са от СУ.Аз лично завърших 1-во висше СУ,а правото в ВТУ.Но платените ВУЗ-ове като НБУ,БСУ,ВСУ и други подобни,наистина липсва всяква подготовка по правната материя.Половината от "певачките" на "Планета" са там студенти по право......?????Тъй като лично си водя мои 4-5 дела в съда,а и докато бях на стаж в СГС,падах от смях като гледам "колеги-адвокати" какви смехории творят там.
Мисля си,че и на устния изпит ще скъсат поне 25-30% от нас.Но и без това адвокатската гилдия стана"огромна" и голяма част от по-младите колеги нямат много,много клиенти......
На скъсаните колеги пожелавам успех през м.ноември.То не е гаранция,че ние,издържалите писмения изпит няма пак да се явим на изпита през м.ноември...
Даааааа СУ е центъра на Вселената! А колко студенти от СУ не правят разлика между владение и държане, защото преподавателя по вещно право не смята за необходимо да им го обясни! Как казуса за държавен изпит по гражданскоправни науки в ПУ може да се реши без проблем от студенти 3-ти курс! Но студентите от "платените" университети нищо не знаят! Горките те!
Скъпа колежке преди да говорите без да имате и понятие от нещата по-добре проверете фактите! А в съда съдията не пита къде сте завършили, а колко сте подготвена за делото!
- chosen_23
- Младши потребител
Meli77:"Някой може ли да ми каже къде да прочета за свързаните лица?"
eklekti4kata:""Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения "
Meli77:"Констатирам, че срещаш затруднения да ми следиш мисълта... "
eklekti4kata:"Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Успех на устния изпит!!!
Meli77:"ти не "ПАЗАРЕШЕ" ли от Билла преди уикенд?"
Приемам цитатите от написаното от Вас по-горе като неконтролируемо- допустим невъзпитан оттовор, предвид нервността ви, свързана с предстоящия изпит. Запазвам си правото при следващи контролируеми, съзнателно обидни такива, да Ви отправя любезна покана повече да не се отнасяте нахално- нарцистично и пренебрежително-обидно към мен. Успех на устния изпит!!!Наистина!Осъзнавам какъв труд сте положила и съм сигурна, че ще го вземете.
Стискам палци!
eklekti4kata:""Свързани лица-лицата са свързани, когато едното е в състояние да контролира другото или да упражнява върху него значително влияние при вземането на решения "
Meli77:"Констатирам, че срещаш затруднения да ми следиш мисълта... "
eklekti4kata:"Горепосоченото е с пълното ми уважение към колегата Meli77. Успех на устния изпит!!!
Meli77:"ти не "ПАЗАРЕШЕ" ли от Билла преди уикенд?"
Приемам цитатите от написаното от Вас по-горе като неконтролируемо- допустим невъзпитан оттовор, предвид нервността ви, свързана с предстоящия изпит. Запазвам си правото при следващи контролируеми, съзнателно обидни такива, да Ви отправя любезна покана повече да не се отнасяте нахално- нарцистично и пренебрежително-обидно към мен. Успех на устния изпит!!!Наистина!Осъзнавам какъв труд сте положила и съм сигурна, че ще го вземете.
Стискам палци!
- eklekti4kata
- Потребител
|
|