начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокатска колегия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот pdimitrow » 21 Юни 2008, 10:38

missy написа:този път и аз успях!!!...засега...не смея да се радвам преди финала , че всичко е възможно с този изпит.....искренно съжалявам за всички които не са успели този път, знам как се чувствате и че няма какво да се каже в случая....ако мога и аз да помогна с нещо- с радост ще се отзова! подкрепям колегата по отношение на мнението , че през ноември е по лесно- поне такива са слуховете....мое лично мнение е , че тогава по трудна ще е наказателната част на теста....или поне там ще има по малко повтарящи се въпроси от старите тестове...но пак казвам - мое лично мнение- струва ми се че така процедират/през юни гражданската е по кофти-сега например обра всички точки по трудност- ноември-наказателната/-поне по наказателно право има само 2 закона! успех на явяващи се на 28-ми, а на останалите- КЪСМЕТ другия път!!!

Честито като знам колко разочарована беше миналия път и ти. Сядай да четеш за устния и после да се похвалиш, че и него си го взела. :)
pdimitrow
Потребител

Мнениеот riki67 » 21 Юни 2008, 17:56

Здравейте,
искрено се надявам да не ни довършат на устния изпит.Колеги ,някой има ли предствава как ще мине устният изпит този път ?
riki67
Нов потребител

Мнениеот barri » 21 Юни 2008, 18:07

Ами ако продължават с тези темпове няма да има кой да се впише и съответно няма да има парички за тях от първоначални вноски. Надявам се поне устния да минава като минали години, т.е. приемливо :)
barri
Потребител

Мнениеот missy » 21 Юни 2008, 19:15

pdimitrow написа:
missy написа:този път и аз успях!!!...засега...не смея да се радвам преди финала , че всичко е възможно с този изпит.....искренно съжалявам за всички които не са успели този път, знам как се чувствате и че няма какво да се каже в случая....ако мога и аз да помогна с нещо- с радост ще се отзова! подкрепям колегата по отношение на мнението , че през ноември е по лесно- поне такива са слуховете....мое лично мнение е , че тогава по трудна ще е наказателната част на теста....или поне там ще има по малко повтарящи се въпроси от старите тестове...но пак казвам - мое лично мнение- струва ми се че така процедират/през юни гражданската е по кофти-сега например обра всички точки по трудност- ноември-наказателната/-поне по наказателно право има само 2 закона! успех на явяващи се на 28-ми, а на останалите- КЪСМЕТ другия път!!!

Честито като знам колко разочарована беше миналия път и ти. Сядай да четеш за устния и после да се похвалиш, че и него си го взела. :)

благодаря ти! дано да мине и устния с такъв резултат, че.....иначе няма смисъл :D
моля да споделиш ти или колеги които са се явявали на устен как протича- всички заедно ли влизат в залата- или се пускат по няколко човека? след изтеглянето на въпроса отпускат ли време за мислене и колко? дават ли да си нахвърляш някакви бележки, с които да се подсещаш после?такива работи :)
missy
Младши потребител

Мнениеот jujinak » 22 Юни 2008, 11:13

Колеги невероятно, но факт и аз съм издържал на предварителната пресявка и съм в списъка за устния - софийска колегия рулира :lol: , откровенно казано наща професия девалвира при положение, че всяка година университетите бълват толкова юристи....млади и нахъсани провинциалисти, но това е теза за друг разговор.....аз в момента съм мениджър в една фирма и се явих на изпита просто за да си проверя нивото.....без грам подготовка, моля по запознатите от мен да ми дадат информация къде на 28-ми ще се проведе устния...в колко часът? и откъде мога да намеря конспект защото за устния мисля да вложа макар и малко усилия :wink: Предварително ви благодаря колеги, лек ден!
jujinak
Нов потребител

Мнениеот Biby » 22 Юни 2008, 11:19

missy написа:моля да споделиш ти или колеги които са се явявали на устен как протича- всички заедно ли влизат в залата- или се пускат по няколко човека? след изтеглянето на въпроса отпускат ли време за мислене и колко? дават ли да си нахвърляш някакви бележки, с които да се подсещаш после?такива работи :)

Изпитващите сядат на разстояние един от друг в залата. При всеки изпитващ се пускаха по няколко човека /мисля, че по 5 бяха/. Има 3 купчини - тегли се въпрос и от трите. Сядаш в периметъра :lol: на изпитващия и мислиш или си пишеш. Дават време да помислиш, но все пак не и да висиш 1час вътре. Когато си готов отиваш и говориш.
Изображение
Biby
Потребител

Мнениеот Meli77 » 22 Юни 2008, 12:42

Може ли някой тук да "пейстне" актуалния конспект...Не го намирам на страницата на ВАС...
Meli77
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 22 Юни 2008, 12:44

А вярно ли е, че на устния изпитват и квестори? :shock:
Meli77
Младши потребител

Мнениеот missy » 23 Юни 2008, 07:36

Biby написа:
missy написа:моля да споделиш ти или колеги които са се явявали на устен как протича- всички заедно ли влизат в залата- или се пускат по няколко човека? след изтеглянето на въпроса отпускат ли време за мислене и колко? дават ли да си нахвърляш някакви бележки, с които да се подсещаш после?такива работи :)

Изпитващите сядат на разстояние един от друг в залата. При всеки изпитващ се пускаха по няколко човека /мисля, че по 5 бяха/. Има 3 купчини - тегли се въпрос и от трите. Сядаш в периметъра :lol: на изпитващия и мислиш или си пишеш. Дават време да помислиш, но все пак не и да висиш 1час вътре. Когато си готов отиваш и говориш.

значи е на принципа на държавните изпити да речем...мерси за инфото :D
missy
Младши потребител

Мнениеот missy » 23 Юни 2008, 07:38

Meli77 написа:Може ли някой тук да "пейстне" актуалния конспект...Не го намирам на страницата на ВАС...

още като си подавах документите ми казаха, че няма нов конспект и ще се подготвяме по стария :roll: ако го нямаш пиши да го пусна.
missy
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 23 Юни 2008, 08:31

ИЗКАРАХ ГООООО.Честито на успелите колеги....,а на останалите стикам палци за м.ноември.Беше наистина голяма касапница,но мисля,че това е нормално колеги.Без да обиждам някои от Вас,вижте чисто статистически,че 80% от успелите колеги са от СУ.Аз лично завърших 1-во висше СУ,а правото в ВТУ.Но платените ВУЗ-ове като НБУ,БСУ,ВСУ и други подобни,наистина липсва всяква подготовка по правната материя.Половината от "певачките" на "Планета" са там студенти по право......?????Тъй като лично си водя мои 4-5 дела в съда,а и докато бях на стаж в СГС,падах от смях като гледам "колеги-адвокати" какви смехории творят там.
Мисля си,че и на устния изпит ще скъсат поне 25-30% от нас.Но и без това адвокатската гилдия стана"огромна" и голяма част от по-младите колеги нямат много,много клиенти......
На скъсаните колеги пожелавам успех през м.ноември.То не е гаранция,че ние,издържалите писмения изпит няма пак да се явим на изпита през м.ноември...
karuna67
Младши потребител

Мнениеот mishka_vn » 23 Юни 2008, 09:37

честито на издържалите, аз оставам за ноември:(
присъединявам се към колегите, които искат да си видят работите и да се обяват верните отговори и решени казуси, и според мен би трябвало да има ясни критерии за оценяване, най-малкото, за да не остават хората със съмнение.. скъсан си, ок, няма проблем, но поне да си сигурен, че е имало защо. най-вероятно има, но пък съмнението остава
mishka_vn
Младши потребител

Re: Изпит за адвокатска колегия

Мнениеот missy » 23 Юни 2008, 09:46

karuna67 написа:Без да обиждам някои от Вас,вижте чисто статистически,че 80% от успелите колеги са от СУ..

най -много колеги се явяват от СУ, и мисля е нормално и допуснатите до устен да са най много от там- и на предишните изпити е било така- нормално е да са повече......въпреки , че този път касапницата наистина е много голяма и дори"липсват"много от другите градове- в смисъл че няма и един издържал :roll:
missy
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 23 Юни 2008, 09:53

Подготовката в СУ е на най-високо ниво.Мисля,че в това спор няма.Но и доста от неговите възпитаници са сред "изгорелите".Сега чета Закона за адвокатурата.
karuna67
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 23 Юни 2008, 11:24

В този контекст, някой може ли да ми разясни идеята на участието в заседание със съвещателен глас /вж. чл. 95, ал.3 ЗА/?
Meli77
Младши потребител

Мнениеот karuna67 » 23 Юни 2008, 13:46

ДО Меll 77.Колежке,чл.95,ал.3 от ЗА третира въпроса,че в самото заседание на АС при вземане на решения си,членовете на КС участват със съвещателен глас.Този техен глас не влияе на взетите решения със съответното мнозинство,но формира някакво становище по даден проблем у имащите право на глас.Съвещателния глас е засегнал не само в ЗА,но и в други закони-ЗСВ,ВСС и др.
Успех и на теб в събота.
karuna67
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 23 Юни 2008, 20:36

Колега,
адвокатския съвет не кани на заседанията си членове на КС, те по свое усмотрение ли "наминават"? :wink:
Би ли могла да ми кажеш къде пише, съвещателния глас не участва при формирането на кворум за взимане на решения?
Meli77
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 23 Юни 2008, 20:40

Чудя се също така, в събота ако дойда към 12, дали ще намеря някой да ме изпита....
Моля, някой от "успешните" от минали сесии да каже горе-долу до колко продължава устния!
Като отчетем, разбира се, че сега ще сме двойно по-малко.
Meli77
Младши потребител

Мнениеот missy » 24 Юни 2008, 07:57

мисля ,че може и да е късничко към 12ч, макар че зависи от темпото им на изпитване...мои колеги казаха, че пускат по 4-5 човека за всеки изпитващ, има малко време за писане, сяда се говори се две минути и това е....дано и при нас да е така :? сега като сме по малко, знам ли....може и повечко да ни държат, но се надявам ,че и те искат да минава по бързо като нас :D
missy
Младши потребител

Re: Изпит за адвокатска колегия

Мнениеот pdimitrow » 24 Юни 2008, 08:37

karuna67 написа:ИЗКАРАХ ГООООО.Честито на успелите колеги....,а на останалите стикам палци за м.ноември.Беше наистина голяма касапница,но мисля,че това е нормално колеги.Без да обиждам някои от Вас,вижте чисто статистически,че 80% от успелите колеги са от СУ.Аз лично завърших 1-во висше СУ,а правото в ВТУ.Но платените ВУЗ-ове като НБУ,БСУ,ВСУ и други подобни,наистина липсва всяква подготовка по правната материя.Половината от "певачките" на "Планета" са там студенти по право......?????Тъй като лично си водя мои 4-5 дела в съда,а и докато бях на стаж в СГС,падах от смях като гледам "колеги-адвокати" какви смехории творят там.
Мисля си,че и на устния изпит ще скъсат поне 25-30% от нас.Но и без това адвокатската гилдия стана"огромна" и голяма част от по-младите колеги нямат много,много клиенти......
На скъсаните колеги пожелавам успех през м.ноември.То не е гаранция,че ние,издържалите писмения изпит няма пак да се явим на изпита през м.ноември...

Без да се обиждаш обаче ако някой иска да научи нещо ако ще и в Горно нанадолнище да го е учил ще се справи. Въпроса е в това каква нагласа имаш и искаш ли да учиш. Така да се поставят под общ знаменател всички университети не е много честно. Иначе относно устния преди минаваше доста леко, но имам чуството, че сега само се оплаквате пък и винаги за лятото са си оставяли по - малко хора, защото в СУ няма климатици. Иначе колежке не правите на никого добро впечатление с горното си изказване на мен пък са ми много смешни такива като Вас, според които центърът на земята, не на България, а на земята е София. Имам страшно много приятели и роднини софиянци и въпреки, че живея във Варна се разбирам перфектно с тях. НО това са истински софиянци, а не някакви, които са на една туба бензин/нафта от София и вече се бият в гърдите вижте ме аз съм столичанин. Не искам да обиждам никой и не искам някой да се захваща за думите ми за мен няма значение откъде е човека и къде е завършил. Когато се изправя срещу него в съда го уважавам и като човек и като професионалист, а далиу говори глупости това го преценява съда, защото разни съдии без кой знае колко професионален опит, но иначе биещи се в гърдите аз съм завършила СУ говорят по - големи глупости колеги, които са завършили т.нар. "платени университети".
pdimitrow
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити