- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпит за адвокатска колегия
|
|
misshe_ написа:Имотната облага пти ПОДКУП е цел, Прочетете си рапоредбата!
ОСТАНОВЛЕНИЕ № 8 от 30 ноември 1981 г.
по н. д. № 10/81 г., Пленум на ВС
....
3. В теорията и съдебната практика съществува спор по въпроса дали
дарът или имотната облага са предмет на подкупа или средство за неговото извършване.
Дарът или другата имотна облага при подкупа представляват нещо, с
което се облагодетелства длъжностното лице за обещанието да извърши или да не
извърши или загдето е извършило или пропуснало да извърши действие или
бездействие по служба. Те имат имуществен характер и трябва да не се следват
на длъжностното лице и то да няма право за извършените действия или
бездействия по служба да ги получи за себе си или в полза на трето лице.
Дарът или имотната облага могат да бъдат от различен вид. Такива са
например пари, ценности, вещи, домашни животни, продукти, участие в обеди,
вечери и почерпвания без насрещно плащане, погасяване на задължение,
опрощаване на дълг, създаване на вземане, ползване на услуги, които имат
имуществен характер, неоснователно начисляване на възнаграждение, извънреден
труд, даване награда, хонорар и други плащания. Предмети и услуги, които нямат
имуществен характер, не могат да бъдат предмет на подкуп.
Пленумът на ВС на Република България намира, че дарът или другата
имотна облага са предмет на подкупа, а не средство за извършването му. В
подкрепа на това разясняване на закона е и разпоредбата на чл. 224, ал. 3 НК,
която определя като предмет на престъплението получения от длъжностното лице
дар или друга имотна облага, за да даде или загдето е дало на чужда държава,
чужда организация или дружество или на чужд гражданин сведения във връзка с
народното стопанство.
Подкупът по своята същност е сделка. Тъй като противоречи на закона и
е обявена за престъпление, тя е нищожна. Затова действително даденото в
изпълнение на същата следва да се отнеме в полза на държавата, а когато е
унищожено, отчуждено, консумирано или не е налице по други причини, да се
присъжда неговата парична равностойност по държавните цени на дребно.
- Biby
- Потребител
В УЧЕБНИКА НА ГИРГИНОВ СЪВСЕМ КАТЕГОРИЧНО ПИШЕ,ЧЕ Е СРЕДСТВО.ВЕЧЕ ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ КОЙ Е ВЕРНИЯ ОТГОВОР.ДАНО ДНЕС СЕ ОБЪРКАТ И ИЗКАРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ,ЧЕ ВЕЧЕ МИ ПИСНА ОТ ТОВА ЧАКАНЕ
- buba
- Младши потребител
Въпрос
Имотната облага при подкупа е ;
1) цел
2)предмет
3) средство
Чл. 301. (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Ако длъжностното лице е извършило някое от деянията по ал. 1, за да наруши или загдето е нарушило службата си, когато това нарушение не съставлява престъпление, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до десет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Ако длъжностното лице е извършило някое от деянията по ал. 1, за да извърши или загдето е извършило друго престъпление във връзка със службата, наказанието е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) В случаите по предходните алинеи съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 .
(5) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на чуждо длъжностно лице, което поиска или приеме подкуп или приеме предложение или обещание за подкуп.
1) цел
2)предмет
3) средство
Чл. 301. (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Ако длъжностното лице е извършило някое от деянията по ал. 1, за да наруши или загдето е нарушило службата си, когато това нарушение не съставлява престъпление, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до десет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Ако длъжностното лице е извършило някое от деянията по ал. 1, за да извърши или загдето е извършило друго престъпление във връзка със службата, наказанието е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) В случаите по предходните алинеи съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 .
(5) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на чуждо длъжностно лице, което поиска или приеме подкуп или приеме предложение или обещание за подкуп.
- legolas
- Младши потребител
Когато всички в края на теста тръгнаха да си оставят работите при квесторите, видях и чух как шефката на САК ( застанала до един колега) му каза, че не е съгласна с отговора му на този въпрос, а човекът беше написал предмет като верен отговор. Така че и да се чудим и да ясновидстваме, не се знае какво те са приели за вярно, пък и повечето решения са от преди доста време, настъпиха промени в сумати закони,, има вече и нова практика..каквото и да се спори важен е резултата на края. Дано да е днеска, че и на мен ми писна.
- barri
- Потребител
barri написа:... не се знае какво те са приели за вярно...
Това си е пролем. Няма ясни критерии, не се публикуват верните отговори от тестовете и казусите.
Действително Постановлението е старо, но и в по-новата практика им. облага се приема за предмет. Освен това, основният аргумент в полза на твърдението, че е предмет се съдържа в чл.307а, а също и в чл. 224 НК. :
Чл.224. (1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.) Който получи дар или друга имотна облага, за да даде или загдето е дал на чужда държава, чужда организация или дружество, или на чужд гражданин сведения, от които са произлезли или могат да произлязат значителни вреди за стопанството, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до двадесет лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който е дал дара или имотната облага.
(3) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.
Ако приемем, че облагата е средство, то кой тогава е предмета на подкупа?
Надявам се другите въпроси от теста да не са били толкова спорни и подвеждащи.
Успех, колеги.
Последна промяна Biby на 10 Юли 2008, 14:57, променена общо 1 път
- Biby
- Потребител
Колеги няма ли още резултати, нали са казали че днес ще излязат? вече не издаржам, а и както май всички сме единодушни, че няма никакви точни критерии колкото и да обсъждаме ТЕ решават.
- zamzak82
- Младши потребител
Здравейте колеги, кога смятате че ще излязат резултатите. Някои твърдят че ще е днес - четвъртък, а според наредбата - след седем дни от провеждане на изпита. Това чакане ме изнервя. Дори не ми се хваща да чета , толкова съм разочарована от изпита - липса на всякаква организация, конспекта явно е само оринтировъчен предвид въпросите в теста , а и гражднаският казус.
- sevda78
- Нов потребител
и аз вече нямам търпение да излязат резултатите, въпреки че почти съм сигурна какво ще стане, искам да ги видя и да се успокоя. така не мога дори и да чета за устния.. някой знае ли какво основно трябва да се прегледа за устния, какво питат най- често? аз разбрах, че много държели на закона за адвокатурата
- mishka_vn
- Младши потребител
АЗ ПЪК РАЗБРАХ ТОЧНО ОБРАТНОТО.ДАЖЕ МИ КАЗАХА ,ЧЕ КОЙТО СТИГНЕЛ ДО УСТЕН МИНАВАЛ БЕЗ ПРОБЛЕМИ ДОРИ И ПОЧТИ НИЩО ДА НЕ ЗНАЕ.НО ТОВА МОЖЕ ДА СА МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
- buba
- Младши потребител
Да, и аз чух нещо такова..трябвало да не кажеш нищо, за да те скъсат. Иначе имало хора, които държали само на адвокатурата и други, които си питали само по другите въпроси.
- barri
- Потребител
Изпит за адвокатска колегия
Бях днес в 10.00 ч. в САК.Казаха,че най-рано утре след обяд.
Това значи,понеделник по обяд.Успех на всички колеги.
Това значи,понеделник по обяд.Успех на всички колеги.
- karuna67
- Младши потребител
и аз така си мислех - чак в понеделник ще можем да сме наясно
някои казват че държат много на Етичния кодекс
абе въобще като всеки изпит - просто ни е нужен късмет
някои казват че държат много на Етичния кодекс
абе въобще като всеки изпит - просто ни е нужен късмет
- sevda78
- Нов потребител
Аз смятам да се явявам на адвокатския изпит през ноември.
Искам да попитам за теста разрешава ли се ползването на нормативни документи,за казусите е ясно.
Благодаря предварително!
Искам да попитам за теста разрешава ли се ползването на нормативни документи,за казусите е ясно.
Благодаря предварително!
- julieta_9
- Потребител
julieta_9 написа:Аз смятам да се явявам на адвокатския изпит през ноември.
Благодаря предварително!
Блаженни са вярващите. Ако даваха да се ползват нормативни документи за теста нямаше да има скъсани . Относно устния е вярно, че минава доста леко, но не дават да се ползват нормативни актове. И аз като се явявах чух, че държат много на закона за адвокатурата, но на мен ми се падна някакъв гаден въпрос, който не бях чел и не казах абсолютно нищо и ме пуснаха. Като изпитващия ми каза: "Пускам те дано да не ми се сърдиш после". Е не му се сърдя, защото вече се вписах в колегията и абсолютно никъде не ме карат да знам закона наизуст, а мога да си гледам в него дори и в съдебно заседания. Стискам палци на всички като излязат резултатите да сте доволни. Все пак трябва да почетете и за устния, пак си е изпит.
- pdimitrow
- Потребител
Kolegi, razbrah che dnes okolo obqd shte izlqzat rezultatite ot pismeniq izpit. Da stiskame palci i uspeh na vsichki!
- elin
- Младши потребител
Колеги има резултати от писмения изпит.
Аз не съм се явявала,но на издържалите честито и успех на устния!
Аз не съм се явявала,но на издържалите честито и успех на устния!
- julieta_9
- Потребител
|
|