начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот gudio » 25 Мар 2008, 20:45

kalahan2008 написа:
gudio написа:частните се мачкат по всякакъв начин.

Миналата седмица са взривили жилищата (или колите ли бяха, не съм сигурен) на двама ЧСИ от Перник. За единия - по лични причини, но за другия май е заради работата.

Това са "бели кахъри" - автомобили и жилища се случва да взривят и на магистрати, че и на адвокати дори... Проблем е отношението на държавата... :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 20:47

:roll:
Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:15, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Мар 2008, 20:51

kalahan2008 написа: Отношението на "държавата" е ковти към всички ни, Gudio. Без разлика от професия или занаят.

:lol: :lol: Абе, ще се отклоним от темата, затова няма да ти давам примери, но категорично не съм съгласен... Къде е лошото отношение към... нотариусите например (ей-сега Todiv и който там беше, ще скочат и ще ме изядат :oops: ). Или към "топлинните счетоводители" напр. ? :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот satana » 25 Мар 2008, 20:55

Не казвам, че ЧСИ не събират вземания от тях има хора които са големи професионалисти, разбират и от частен бизнес но за тяхно съжалаление са много малко повечето са спали по бюрата на държавното и ако не им дадеш пари не си мръдваха пръста а навика е голяма работа и такива сега ще ми се правят на много разбиращи и можещи...ужас ще ме простите ама това е смешно. Едрия бизнес искаше да си прибере борчовете и това беше някаква алтернатива затова подкрепиха реформата ама явно не очакваха ЧСИ-та толкова много да лъжат, да се спогаждат с длъжници и да принуждават адвокатите да им дават половината от адвокатското възнаграждение... повярвайте тази "реформа" ще се взриви много скоро...!!
satana
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 21:13

Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:15, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Мар 2008, 21:21

kalahan2008 написа:В тази връзка, интересна е концепцията на Белазелков защо почти всички действия на СИ вече не могат да се обжалват...Било заради нововъведението в чл. 441 ГПК-да отговаря на деликтна основа...Само че не се ли искаше да се докаже ВИНА при деликта :roll: А всички знаем, че вината трудно се доказва...То и за нотариусите май имаше сходна разпоредба по ЗННД, но за тях пък хептен не може да се докаже вина...

Е, нали има чл.45 ЗЗД - Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 21:56

:oops:
Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:16, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот i_milev » 25 Мар 2008, 23:15

gudio написа:
satana написа:Само да Ви информирам и за още един факт - на конкурса за ДСИ се е явявал частен съдебен изпълнител от Стара Загора - защо ли иска да се върне към държавното оставам да си размишлявате... :) :D :D

:lol: Наистина е така, но на някои не им издържаха нервите - едо се говори (ако наистина се е споменавало някакво евентуално далечно бъдещо закриване на ДСИ), но друго се прави - частните се мачкат по всякакъв начин.
Не вярвате - посочете ми напр. ДСИ, който да води "дневник на извършените действия" :lol: Има и много други примери. Така, че бъдете спокойни - частните наистина вървят към закриване поне при сегашния "тренд" :wink:

gudio, извинявай, но аз и колегата водим "дневник на извършените действия", а и със сигурност има и други такива колеги, които са прочели правилника
i_milev
Младши потребител

Мнениеот i_milev » 25 Мар 2008, 23:22

gudio, да те попитам още нещо, защото уважавам мнението ти. 90 % от ЧСИ не са ли бивши съдия изпълнители /ДСИ/? И как така изведнъж от държавни незнаещи и неможещи съдия изпълнители, станаха най-знаещите, можещите и кадърни ЧСИ? Аз не мога да си го обясня този факт, а ти??? Ако можеш, обясни на мен непросветения, моля!
i_milev
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Мар 2008, 23:51

Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:16, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2008, 00:15

kalahan2008 написа:А някой може ли да ме "светне"-ДСИ сами ли си пишат призовките, съобщенията и всякакви други документи? ... Публичните изпълнители например сами си пишат всичко, вкл. и пликовете и обратните разписки.

Едно време, когато бях публична (един началник така казваше: "публичните жени", което значи "публичните изпълнители - жени"), докато пуфтяхме, пишейки съобщения и постановления, често на ръка под индиго (имаше едни бланки на хартия тип вестникарска, а хартията за принтер беше кът) барабар с адресите на пликовете и обратните разписки, често се споменаваше, че съдия-изпълнителите си имат секретарки и не си губят времето да надписват пликове, а пък ние...
Та доколкото знам, не си ги пишат сами. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 11:01

i_milev написа:gudio, да те попитам още нещо, защото уважавам мнението ти. 90 % от ЧСИ не са ли бивши съдия изпълнители /ДСИ/? И как така изведнъж от държавни незнаещи и неможещи съдия изпълнители, станаха най-знаещите, можещите и кадърни ЧСИ? Аз не мога да си го обясня този факт, а ти??? Ако можеш, обясни на мен непросветения, моля!

Това сме го коментирали и друг път - който се е решил и е посмял да излезне "на частно", според мен, е по-мотивиран да работи от този, който предпочита държавната заплата, необвързана с никакви резултати - кеф ти цяла година отпуски, кеф ти при колежките - 2-3 години майчинство, стажът си тече. На всяка молба - "Без движение - Без уважение - Аре ходи при някой "частен" !" :lol: Ако "частникът" спре да работи един месец - такива щети ще понесе, че направо не мога да си го представя - ще го разкъсат най-вече взискателите. :lol: А ти би ли ми обяснил, как така бившите ДСИ, станали ЧСИ изведнъж се оказаха "частници-мошеници", че дори и престъпници ? :evil:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот i_milev » 26 Мар 2008, 11:27

gudio написа:
i_milev написа:gudio, да те попитам още нещо, защото уважавам мнението ти. 90 % от ЧСИ не са ли бивши съдия изпълнители /ДСИ/? И как така изведнъж от държавни незнаещи и неможещи съдия изпълнители, станаха най-знаещите, можещите и кадърни ЧСИ? Аз не мога да си го обясня този факт, а ти??? Ако можеш, обясни на мен непросветения, моля!

Това сме го коментирали и друг път - който се е решил и е посмял да излезне "на частно", според мен, е по-мотивиран да работи от този, който предпочита държавната заплата, необвързана с никакви резултати - кеф ти цяла година отпуски, кеф ти при колежките - 2-3 години майчинство, стажът си тече. На всяка молба - "Без движение - Без уважение - Аре ходи при някой "частен" !" :lol: Ако "частникът" спре да работи един месец - такива щети ще понесе, че направо не мога да си го представя - ще го разкъсат най-вече взискателите. :lol: А ти би ли ми обяснил, как така бившите ДСИ, станали ЧСИ изведнъж се оказаха "частници-мошеници", че дори и престъпници ? :evil:

Това, последното, не съм го казал и не го мисля, така, че не мога да ти отговоря. А що се отнася до мотивите за работа - мисля, че не си прав.
i_milev
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 12:11

i_milev написа: А що се отнася до мотивите за работа - мисля, че не си прав.

1) А какви, според теб, са мотивите за работа на ЧСИ ? Да вършат далавери и измами и/или да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците" ?
2) А какви, от друга страна, са мотивите за работа на ДСИ ? Защо са станали такива ? Като ЧСИ = "Да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците"", но да го правят "тихо и честито със скромна заплатка" ? :lol: :lol: Или, не-е-е-е - те са станали такива и на този конкурс са "водими" от чувството за дълг и отговорност пред реализацията на заключителната фаза на гражданския процес... Но-о-о-о, това само ДСИ и само те са обладани от това чувство за дълг и отговорност, ренегатите-отстъпници измежду техните редици, "минали от другата страна", незабавно са се превърнали в онези по т.1) 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот i_milev » 26 Мар 2008, 16:17

gudio написа:

1) А какви, според теб, са мотивите за работа на ЧСИ ? Да вършат далавери и измами и/или да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците" ?
2) А какви, от друга страна, са мотивите за работа на ДСИ ? Защо са станали такива ? Като ЧСИ = "Да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците"", но да го правят "тихо и честито със скромна заплатка" ? :lol: :lol: Или, не-е-е-е - те са станали такива и на този конкурс са "водими" от чувството за дълг и отговорност пред реализацията на заключителната фаза на гражданския процес... Но-о-о-о, това само ДСИ и само те са обладани от това чувство за дълг и отговорност, ренегатите-отстъпници измежду техните редици, "минали от другата страна", незабавно са се превърнали в онези по т.1) 8)[/qu

За мотивите на ДСИ - такива, като на всички хора, които работят, било за Държавата или за някой друг, не всеки е имал възможност или искал да става ЧСИ
i_milev
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 26 Мар 2008, 16:54

gudio написа:

2) А какви, от друга страна, са мотивите за работа на ДСИ ? Защо са станали такива ? Като ЧСИ = "Да се опияняват от удоволствието да "гърбят" нещастни длъжници и да им "изгорят душиците"", но да го правят "тихо и честито със скромна заплатка" ? :lol: :lol: Или, не-е-е-е - те са станали такива и на този конкурс са "водими" от чувството за дълг и отговорност пред реализацията на заключителната фаза на гражданския процес... Но-о-о-о, това само ДСИ и само те са обладани от това чувство за дълг и отговорност, ренегатите-отстъпници измежду техните редици, "минали от другата страна", незабавно са се превърнали в онези по т.1) 8)

Какви са мотивите? Същите като на месаря, например, който не коли, защото обича кръв, а защото ще вземе пари за тая работа.
Впрочем, там се крият и мотивите за действията, които описвате като "далавери и измами". Няма да крия, че приветствам новите положения в действащия ГПК, свързани с ограничаване възможността ЧСИ да "манипулират" изпълнението, тъй както беше преди 1. март. Изпълнителните дела си бяха през цялото време при ЧСИ и ставаха всякакви допълнения, изменения и пр. /със задна дата/, които в един момент изненадваха всички, но най- вече приятно се изненадваше взискателя- изобщо не питам каква ли ще е била мотивацията или може би правилно ще е да кажа, колко ще да е била.
Извинявайте, колеги сме, ама не можех да не си го кажа.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 19:24

i_milev написа: За мотивите на ДСИ - такива, като на всички хора, които работят, било за Държавата или за някой друг, не всеки е имал възможност или искал да става ЧСИ

Не е искал, ама сега плюе по тия, `дето са искали и си мисли, че поради някакъв престъпен уклон са поискали :lol:
razli4na написа: Какви са мотивите? Същите като на месаря, например, който не коли, защото обича кръв, а защото ще вземе пари за тая работа.
Впрочем, там се крият и мотивите за действията, които описвате като "далавери и измами". Няма да крия, че приветствам новите положения в действащия ГПК, свързани с ограничаване възможността ЧСИ да "манипулират" изпълнението, тъй както беше преди 1. март. Изпълнителните дела си бяха през цялото време при ЧСИ и ставаха всякакви допълнения, изменения и пр. /със задна дата/, които в един момент изненадваха всички, но най- вече приятно се изненадваше взискателя- изобщо не питам каква ли ще е била мотивацията или може би правилно ще е да кажа, колко ще да е била.

:) Ясно-о-о-о, всички с далавераджийски уклон са напуснали "държавното" и са станали ЧСИ. Системата, така да се каже се е "самоочистила". :lol: Ами, да ви пожелая успех, тогава и по-скорошно закриване на това недораумение "частни СИ"... :wink:
:roll: Но дотогава, не разбрах неудоволствието, че трябвало, видиш ли да се занимават ДСИ с "издръжки и предаване на деца" ( :roll: което едва ли е така) :?: Какво лошо има в това, нали заплатата е същата :roll: ... :idea: А-а-а, може би - защото няма далавера :roll: :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 26 Мар 2008, 19:47

Е, не, не сте ме разбрали правилно, gudio.
Изобщо не съм имала предвид това, което казвате. Идеята ми е, че такива неща /"далавери и измами"- Ваш цитат/ действително съществуват при някои ЧСИ- богат ми е опита в това отношение и мога да Ви дам безброй примери, повярвайте ми. Работата е там, че при досегашната уредба имаше възможност такива действия да "виреят". Сега пак ще ги има- виждам ги вратичките, но са сравнително ограничени.
Съжалявам, че го приемате лично. Не можете да носите "греховете" на гилдията.
Желая успех и на ЧСИ и на ДСИ!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Мар 2008, 20:01

razli4na написа: Работата е там, че при досегашната уредба имаше възможност такива действия да "виреят". Сега пак ще ги има- виждам ги вратичките, но са сравнително ограничени.
Съжалявам, че го приемате лично. Не можете да носите "греховете" на гилдията.
Желая успех и на ЧСИ и на ДСИ!

Засега в София се опитват да създадат обещаваща и добре звучаща (на приказки) организация на продажбите... ама да видим на практика какво ще стане. Като знам колко съдебни дела или книжа по тях изчезват и т.н... Като (и ако) пропищят взискатели и длъжници, тогава ще видим доколко е било за добро и каква ли панацея срещу мащабните далавери на безсрамните ЧСИ е измъдрена. Току-виж и нотариусите ги вкарали да си изповядват сделките, че и да заверяват документи в съда -
Богдана Карадочева написа:...тогава, тогава, предвиждам такъв живот, че само си викам "Дано, дано-о, дано-о-о-о-о".
:lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Мар 2008, 22:08

Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:14, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити