начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Анализ на литературния герой Андрешко

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот REVOLUTION » 13 Мар 2008, 22:39

gudio написа:
REVOLUTION написа: :lol: Точно това ти е грешката - тия хора (`дето са кръцнали главата на кралицата) са се опитвали да се издържат от своя труд, писнало им да ги ограбват и ограничават феодалите и са въстанали против произвола на абсолютната монархия. Един от първите закони на френската революция е бил т.нар. "Le Chapelier" - "всяко лице може да упражнява такъв занаят и да прави такава търговия, каквато намери за добре" Тези хора (твоите франкофонски "адаши" :lol: ) са си изпълнявали задълженията и не са "лъжели търговците, лъжели гражданите, ... продавали развалени яйца и граниво масло..." :lol: :lol: Вапцаров-Гаврош Андрешко не иска да си гледа каруцарския занаят, не е склонен да се издържа с труд, търговия или нещо нормално... влече го при първа възможност да прее`е държавата, властта, кредитора и т.н. ... :lol:

Тц , тц французите честни ангели, не лъжели , не мамели….хихихи , направо се просълзих , пък тука бряяяя , лукавите селяни искат да вземат , кърваво(от труд , да не си помислите , че е от далавера , лихварство , ограбване на труда на работниците , прекупачество на селскостопанска продукция на безценица и препродажба с пъти по скъпо ,ах колко актуално звучи този Елин Пелин :wink: ) спечеления залък на честния като светия капиталист от латиноамерикански тип.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Мар 2008, 22:41

gudio написа::lol: Какъв беше "профилът" на рисковия български кандидат-кредитополучател (писаха по вестниците преди година-две) ? Нищо не работи, няма имот, ама облечен в свръх-скъпи дрешки и поне с два мобилни телефона от по 1500 лв. ( :wink: взети на лизинг, разбира се или с кредитна карта :lol: ) Непрекъснато кибичи по лъскави заведения и всяка вечер купонясва в още по-лъскави такива... Може да не пие "като скот", но това го отдаваме на 21-вия век, иначе разликата с Андрешко каква е ?

А приликата каква е?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Мар 2008, 22:44

kalahan2008 написа:Сещам се веднъж в АДВ идва Зуека да си плаща някаква съдебна такса, за която изобщо не знаеше. Дърпа се първо, сърди се, но накрая като видя делото, като поговори с адвокат (сигурно е питал нещо тук във форума и Лютият го е пратил при адвокат :D ) и накрая сам дойде и си плати, изкоментира ужасните условия, при които работим (само който е виждал "гълъбарника" на 6 етаж в сградата на МТСП и капандурите - там няма прозорци-само той знае за какво става дума) че дори ни и пожела всичко най-най и т.н. Но завърши с думите "Ама и вие имате една работа...тю!!!"

А пък при нас - новоремонтирана сграда - една леля изкоментира: "Много хубава сграда са ви дали, ама нищо, той царят ще ви я вземе!" (това беше след като НДСВ спечели изборите през 2001).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 13 Мар 2008, 22:57

mi_lena написа: Аз искам да имам приятел като Андрешко. А вие?

Дали разказът на Е.П. е само за приятелството ? Ти би ли извършила престъпление (ама не от "любов, страст и пр." :wink: , а заради приятелството на чашка - защото такива приятели са всъщност, нали ?)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Мар 2008, 23:01

REVOLUTION написа:
gudio написа::lol: Какъв беше "профилът" на рисковия български кандидат-кредитополучател (писаха по вестниците преди година-две) ? Нищо не работи, няма имот, ама облечен в свръх-скъпи дрешки и поне с два мобилни телефона от по 1500 лв. ( :wink: взети на лизинг, разбира се или с кредитна карта :lol: ) Непрекъснато кибичи по лъскави заведения и всяка вечер купонясва в още по-лъскави такива... Може да не пие "като скот", но това го отдаваме на 21-вия век, иначе разликата с Андрешко каква е ?

А приликата каква е?

:evil: Как каква е ? Консумация на далавера, живот на аванта, на лизинг, на кредитна карта, както искаш го наречи... никаква работа, само да прецакаш, да откраднеш, да завлечеш и ... накрая: "От сиромашия, бре, сиромах-човек - жив дявол" Като циганите, дето не плащат ток, не плащат данъци и викат "Немам пари, бре, как че ти платим ! Ти к`во искаш, да краднем ли ?!"
А като крадат - "От сиромашия, бе, бате..."
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Мар 2008, 23:05

REVOLUTION написа:
gudio написа:
REVOLUTION написа: :lol: Тц , тц французите честни ангели, не лъжели , не мамели….хихихи , направо се просълзих , пък тука бряяяя , лукавите селяни искат да вземат , кърваво(от труд , да не си помислите , че е от далавера , лихварство , ограбване на труда на работниците , прекупачество на селскостопанска продукция на безценица и препродажба с пъти по скъпо ,ах колко актуално звучи този Елин Пелин ) спечеления залък на честния като светия капиталист от латиноамерикански тип:lol:

Нали това ти казвам - "нашата работа не е като френската", а и вековете разлика са много-много... :lol: Когато по принцип са ставали т.нар. революции (като "ВОСР`1917" не е измежду тях), хората са се борели за друго, а не за свободата да краднат, да консумират и да не си плащат...
Последна промяна gudio на 13 Мар 2008, 23:26, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Мар 2008, 23:07

gudio написа:
REVOLUTION написа:

А приликата каква е?

:evil: Как каква е ? Консумация на далавера, живот на аванта, на лизинг, на кредитна карта, както искаш го наречи... никаква работа, само да прецакаш, да откраднеш, да завлечеш и ... накрая: "От сиромашия, бре, сиромах-човек - жив дявол" Като циганите, дето не плащат ток, не плащат данъци и викат "Немам пари, бре, как че ти платим ! Ти к`во искаш, да краднем ли ?!"
А като крадат - "От сиромашия, бе, бате..."

Извинявай gudio , но по-превратна версия за разказа и Андрешко досега не бях чувал.Изумен съм.Приемам го като акт на отмъщение за нараненото достойнство на колегата ти “пиле” с вълчи кожух от разказа.Ама добре го е наредил Андрешко , хахахахах, бравос!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 13 Мар 2008, 23:12

Разказът, едновременно и във всичко, е много весел и много тъжен разказ, разказ за сковаваща безизходност, за бързо и относително леко намерения изход и за още по-страшната безизходност, която настъпва в завършека след моментния успех на Андрешко.
Не мисля, че Андрешко е положителен или неположителен герой.
А тоталното оскотяване, изпростяване и оселяняване на българина няма нищо общо с оня Андрешко.
Този, за който говорите, отдалия се на " Консумация на далавера, живот на аванта, на лизинг, на кредитна карта" няма да остави бирника в блатото, освен ако не спасява себе си и никой не го е видял да го качва в каруцата.
Последна промяна kpavlova на 13 Мар 2008, 23:16, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Мар 2008, 23:15

REVOLUTION написа: Извинявай gudio , но по-превратна версия за разказа и Андрешко досега не бях чувал.Изумен съм.Приемам го като акт на отмъщение за нараненото достойнство на колегата ти “пиле” с вълчи кожух от разказа.Ама добре го е наредил Андрешко , хахахахах, бравос!

:lol: А кой се е кандидатирал за ДСИ ? :wink:
:lol:
Аз темата за Андрешко някъде през 2006 също я коментирах тук и на Левчев статията я бях пуснал... Просто "Андрешко" се нуждае от по-обективен прочит. Авторът описва една случка - естествено и видно от самия текст, симпатиите му са на страната на каруцаря, а не на бирника... Но дали посланието му е - давайте, всички да правим така, това е правилното, прецаквай властта, кредитора и т.н. винаги когато ти се отдаде възможност да изоставиш "длъжностното лице" в блатото ? :lol: Това ли е искал да каже... Ако е това - жалко за Булгаристан и пак повтарям - намерете ми аналог на Атдрешко в някоя друга литература (като изключим напр. африкански, пролетарски и пр. четива) :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Мар 2008, 23:23

gudio написа:
REVOLUTION написа: Извинявай gudio , но по-превратна версия за разказа и Андрешко досега не бях чувал.Изумен съм.Приемам го като акт на отмъщение за нараненото достойнство на колегата ти “пиле” с вълчи кожух от разказа.Ама добре го е наредил Андрешко , хахахахах, бравос!

:lol: А кой се е кандидатирал за ДСИ ? :wink:
:lol:
Аз темата за Андрешко някъде през 2006 също я коментирах тук и на Левчев статията я бях пуснал... Просто "Андрешко" се нуждае от по-обективен прочит. Авторът описва една случка - естествено и видно от самия текст, симпатиите му са на страната на каруцаря, а не на бирника... Но дали посланието му е - давайте, всички да правим така, това е правилното, прецаквай властта, кредитора и т.н. винаги когато ти се отдаде възможност да изоставиш "длъжностното лице" в блатото ? :lol: Това ли е искал да каже... Ако е това - жалко за Булгаристан и пак повтарям - намерете ми аналог на Атдрешко в някоя друга литература (като изключим напр. африкански, пролетарски и пр. четива) :?:

:lol: Което не значи , че ще секвестирам житцето на сиромасите.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Мар 2008, 23:27

REVOLUTION написа: :lol: Което не значи , че ще секвестирам житцето на сиромасите.

Значи - 282 НК (или каквото там беше) :evil:
Впрочем, като намеря време, ще ти пиша на лични какво стана с въвода с лудата жена :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Мар 2008, 23:31

gudio написа:
REVOLUTION написа: :lol: Което не значи , че ще секвестирам житцето на сиромасите.

Значи - 282 НК (или каквото там беше) :evil:
Впрочем, като намеря време, ще ти пиша на лични какво стана с въвода с лудата жена :wink:

Нееее , кво е тва НК , Ние си работим по ГПК-444т.2предложение второ!Пиши , интересно как се е развила ситуацията! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Мар 2008, 23:48

Гъдьо, знаеш ли какво се сетих. Четох някакво интервю с поета Валери Петров (същият, мисля, се пада вуйчо на много страшната според форумските предания Ана Станева, не че е от значение), в което между другото той разказваше за времето, когато като млад е работил в българското посолство в Италия. За Италия, за италианците, колко ги харесвал, такива неща. И споменава следния епизод: група българи искат да влязат май на перона на някаква италианска гара. Жалко, че я нямам тук книгата с интервюто, да препиша, вместо да преразказвам. На перона се влиза с билети. Италианецът, който проверява минаващите на входа, почва да им къса билетите, къса, къса, ама те цяла група, накрая им казва: "Ееее, вие пък сте взели билети за всички!" и пуска останалите, без да им провери билетите. Един вид, симпатична била тази италианска черта - стремежът да минеш лееекичко държавата. Няма лошо, аз всъщност не възразявам срещу симпатиите на В. Петров, а се опитвам да кажа, че щом са италианци, това е симпатична черта, а ако са българи... Макар че може би не е съвсем коректно да давам този пример, защото точно Валери Петров поне не съм срещала, доколкото съм чела интервюта с него, да се изказва по такъв начин за "българина", както правят много други. Но просто не мога да се сетя за друг пример, който да илюстрира очертаното съвсем добре според мен явление: не само всичко лошо се обявява за типично българско, но и понякога едно и също нещо е отвратително (отделно, че е "типично българско"), щом го прави българин, и поносимо, ако е чужденец. Някой ми беше казал, че в САЩ било нормално да натопиш другарчето по чин, че преписва, съседа, че върши някакво дребно нарушение, и т.н. Не знам така ли е в САЩ, но ако случайно е така, никой нява да го сметне за порочно; айде да направи българин нещо такова - направил го е, ама разбира се, защото иска Вуте да е зле, защото душицата му е предателска, защото...

И като същински нашенци - пак направихме седянка извън темата.

Леле, аз напълно бях забравила в коя тема съм. :lol: :lol:

Гъдьо, недей да пишеш за въвода на лични!!! Пиши на явни!
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 14 Мар 2008, 00:30

И на мен простете
Много изпипан е този герой "андрешко".Хулим го , че киселият му нрав и недоверчивият му ген разсипвали държавата. Има нещо продозрително в това, че със същото настървение, с което бе възпяван като защитник на бедните и слабите, сега Андрешко е обругава като нихилист, анархист, саботьор срещу държавата.
Та, държавата ни не процъфтява, защото българинът е поразен от Андрешковата зараза. Тази зараза се предавала в поколенията и блокирала развититето - на икономиката, на съзнанието. Андрешко - родоначалник на данъчното кръшкане, заради което държавата не свързва двата края.А в интерес на "литературната " истина нередовният платец не е Андрешко, а някой си Станой :D
И го укоряваме в пълна липса на гражданско - на селско- съзнание. В данъчен "саботаж", че и повече - оставил съдията в блатото и хукнал да предупреди длъжника. Хич не му пука за държавата и за съдията !
Може пък в онова нощно приключение Андрешко да има смекчаващи вината обстоятелства! Може да има горчив опит като изряден данъкоплатец.Може да има някакви разочарования като гражданин - селянин на тази държава, за която го обвиняват, че бил потопил! Може дори да има някаква сантиментална причина. Или просто, :D като истински шоп да мрази да го лъжат :D .
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот hasplu » 14 Мар 2008, 00:58

е да де, много съм съгласен с теб, но има теми и теми :D
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Мар 2008, 08:43

kpavlova написа:И на мен простете
Много изпипан е този герой "андрешко".Хулим го , че киселият му нрав и недоверчивият му ген разсипвали държавата. Има нещо продозрително в това, че със същото настървение, с което бе възпяван като защитник на бедните и слабите, сега Андрешко е обругава като нихилист, анархист, саботьор срещу държавата.
Та, държавата ни не процъфтява, защото българинът е поразен от Андрешковата зараза. Тази зараза се предавала в поколенията и блокирала развититето - на икономиката, на съзнанието. Андрешко - родоначалник на данъчното кръшкане, заради което държавата не свързва двата края.А в интерес на "литературната " истина нередовният платец не е Андрешко, а някой си Станой :D
И го укоряваме в пълна липса на гражданско - на селско- съзнание. В данъчен "саботаж", че и повече - оставил съдията в блатото и хукнал да предупреди длъжника. Хич не му пука за държавата и за съдията !
Може пък в онова нощно приключение Андрешко да има смекчаващи вината обстоятелства! Може да има горчив опит като изряден данъкоплатец.Може да има някакви разочарования като гражданин - селянин на тази държава, за която го обвиняват, че бил потопил! Може дори да има някаква сантиментална причина. Или просто, :D като истински шоп да мрази да го лъжат :D .

Съгласен съм , според мен това е отправна точка за един обективен анализ , но той трябва да се направи за време оно , сега вече е друга действителност , може би в време да се появи един нов Елин Пелин и да нашиве нов разказ за Андрешко!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 14 Мар 2008, 08:52

Е прочетох го цялото ,винаги си плащам ,вече не знам кво плащам вс. видове данъци и т.н.
И след като ги платя винаги се намират поне няколко личности да ми се присмеят ,че съм...луда да речем или с две думи имала пари дала.
Манталитета не е променен и едва ли ще се промени :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Мар 2008, 08:57

donna написа:Е прочетох го цялото ,винаги си плащам ,вече не знам кво плащам вс. видове данъци и т.н.
И след като ги платя винаги се намират поне няколко личности да ми се присмеят ,че съм...луда да речем или с две думи имала пари дала.
Манталитета не е променен и едва ли ще се промени :oops:

Съгласен съм , че има много такива хора и такива , които gudio описва , но те нямат нищо общо с героите на Елин Пелин , а по-скоро с тези на Алеко.Андрешко помага на приятеля си изпаднал в безизходица,тъй като няма пари да си плати данъците , който ще загуби храната си за зимата и ще гладува.Той не оставя бирника , защото иска да направи далавера и със Стоян да си делнат парите , да се напият и да ходят в града по леки жени……аз такава информация не извличам от разказа.Нека бъдем справедливи.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Мар 2008, 09:25

atakuvam написа:Та нали " мотото " и на двамата " герои " е " келепир" ... под една или друга форма ...

Мотивите и целите са коренно различни.Единия помага на приятел , за да оцелее физически през зимата.
Другия да богатее , чрез далавера.
И без да споменавам имена , човек който е чел двете произведения ще познае кое определение на кой литературен герой отива.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gudio » 14 Мар 2008, 09:56

REVOLUTION написа:
atakuvam написа:Та нали " мотото " и на двамата " герои " е " келепир" ... под една или друга форма ...

Мотивите и целите са коренно различни.Единия помага на приятел , за да оцелее физически през зимата.
Другия да богатее , чрез далавера.
И без да споменавам имена , човек който е чел двете произведения ще познае кое определение на кой литературен герой отива.

:) Общото между дватмаа герои е пълното неуважение към държавата и правилата изобщо, в ценностната система на българина и до ден днешен държавата е или враг, който трябва да бъде надхитрен и оставен в блатото или източник на келепир. Трето положение няма :lol: Това естествено има своите исторически, а може би и съвременни основания, но това е разликата между Андрешко и Бай Ганьо от една страна и .... липсата на аналог на "положителния герой" Андрешко в други литератури, култури и пр. :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии