начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

юрисконсулт в специализирна администрация?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

юрисконсулт в специализирна администрация?

Мнениеот 13 » 25 Яну 2005, 23:54

Колеги, имам следния проблем: в момента съм юрисконсулт към обща администрация, но поради структурни промени се налага да се прехвърля към специализирана. Работодателя ми твърди, че трябва да бъда назначена като експерт, понеже в специализирана администрация не може да има юрисконсулт, а само в обща.
Вярно ли е това?Моля, ако някой знае нещо по въпроса да пише.
Предварително благодаря!
13

Re: юрисконсулт в специализирна администрация?

Мнениеот мария » 26 Яну 2005, 00:00

виж Закона за държавния служител и Закона за адвокатурата може да намериш нещо по въпроса
мария

Мнениеот 13 » 26 Яну 2005, 00:12

Проблема е, че прегледах всичко възможно по темата, но не открих нищо! А моите хора се базират на едни писма от МС, които твърдят това и цитират наредбата за прилагане на ЕКДА, която прочетох 3 пъти и не намерих нищо подобно!
13

Мнениеот гала » 26 Яну 2005, 14:22

Какво значения като как формулирана длъжността . По скоро виж длъжностмата характеристика и дали фигурират изискванията за юрист . Ако ли не значи искат нещо да те прецакат . Води ли те се стаж като юрист и на новата длъжност ?
гала

Мнениеот Нели » 26 Яну 2005, 15:17

С новото изменение от 2004г. на ЕКДА няма значение в коя администрация си назначен.Длъжността юристконсулт е елиминирана и се води експертна длъжност. За това са ти предложили длъжността експерт. По - добрият вариант / от гледна точка на заплащането/ е да те направят началник-отдел , като в длъжностната ти характеристика ти се вмени изпълняването на юристконсултска дейност.Ако не е възможно, това важи и за длъжността експерт. По - важното е какво пише в длъжностната х-ка.От Министерство на правосъдието ми отговориха, че се зачита за юридически стаж, тъй като в момента няма правна уредба , касаеща статута на юристконсултите.
Нели

Мнениеот 777 » 26 Яну 2005, 15:33

категорично не може да има длъжност "юрисконсулт" в специализираната администрация, а само в обща
777

Мнениеот Башир Насим » 26 Яну 2005, 16:50

Е току-що прегледах ЕКДА и мога да кажа, че длъжността "юрисконсулт" си е там и си е жива и здрава, а не е "елиминарана" :)).
Не виждам къде съзряхте нормативна пречка да съществува длъжност "юрисконсулт" в специализираната администрация на някое министерство например?!?!
Друг е въпроса, че съгласно Закона за администрацията длъжностите са: ръководни, експертни и технически и от тази гледна точка, "юрисконсултстването" си е експертна дейност - т.е. за експерти :))
Но дали наименованието на длъжността ще е "юрисконсулт", "експерт" или "експерт-юрист" е въпрос на техническо организиране на тези неща в съответната администрация, защото според мен са допустими всички варианти - меродавното за стажа (да ти го признаят за юридически такъв) тук следват да са изискванията за заемане на длъжността, а не наименованието й.
Башир Насим

Мнениеот +++ » 26 Яну 2005, 19:01

Колега, въпросът Ви е много актуален и интересен.
Ще споделя с Вас моя личен опит. Аз бях експерт по трудово правоотношение от 2001. Оказа се, че стаж като юрисконсулт не ми се води. За заемането на длъжността се изискваше икономическо или юридическо образование. От 2003 съм държавен служител и ми трансформираха бройката в експерт-юрисконсулт, за да ми се води юридически стаж, като в длъжностната характеристика изрично си пише юридическо образование. Аз съм в специализирана администрация и съм сигурна, че във всяка дирекция "Човешки ресурси" са наясно с тези неща.
Друг е въпросът, че и преди работата си беше същата, но в никакъв случай не може стажът да се определя от длъжностната характеристика!
Помолете ги да фигурира в наименованието на длъжността "юрисконсулт" и тогава за заемането й служителят трябва да бъде юрист. А самото трансформиране е само въпрос на добра воля - не трябват нито допълнителни бройки, нито повече пари.
+++

Назад към Административно право