начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот titin » 16 Ное 2007, 18:10

А не е зле да се запитате как тези ДСИ назначени "до провеждане на конкурс" са се уредили на тази длъжност. А? Защото поне за нашия съдебен район имаше 12 кандидата- ама избраха един, и то не защото имаше най-много стаж/напротив въобще нямаше такъв/, най-висока диплома или по някакъв друг обективен критерий. Просто имаше нужните връзки. И преди да се нахвърлите срещу мен заявявам, че аз съм за конкурсите.
titin
Потребител

Мнениеот genius75 » 16 Ное 2007, 18:13

За младоците - миксера и лудата жаба - по-спокойно бе хора, чак ще се удавите в лигите си, които сте разпенели....хахахахаха....
genius75
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Ное 2007, 18:17

titin написа:А не е зле да се запитате как тези ДСИ назначени "до провеждане на конкурс" са се уредили на тази длъжност. А? Защото поне за нашия съдебен район имаше 12 кандидата- ама избраха един, и то не защото имаше най-много стаж/напротив въобще нямаше такъв/, най-висока диплома или по някакъв друг обективен критерий. Просто имаше нужните връзки. И преди да се нахвърлите срещу мен заявявам, че аз съм за конкурсите.

10x.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Hlebarka_s_boks » 16 Ное 2007, 18:18

Съдебното изпълнение е презряна дейност.
Съдебните изпълнители събират тежък грях върху себе си и поколението си, заради действията, които вършат!
Кандидатстването за тази длъжност е път към АДА!
Помислете си преди да кандидатствате - хиляди клетви ще ви застигнат и ще ви ударят там където най-много боли :twisted:
Hlebarka_s_boks
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Ное 2007, 18:19

genius75 написа:За младоците - миксера и лудата жаба - по-спокойно бе хора, чак ще се удавите в лигите си, които сте разпенели....хахахахаха....

Хахахахаха , колега вие ако още се лигавите :wink: , не мислете , че и другите хора са на такъв хал…..Посетете специалист , явно слюнчестите ви жлези не са наред.... :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Be.Free » 16 Ное 2007, 18:27

Колеги, ще споделя, че пролетта са явявах на подобен конкурс, организиран от МП, но за съдии по вписванията. Колкото и да са различни длъжностите и въпреки, че тогава министър беше Петканов процедурата по провеждането и на този конкурс ще е същата/дано да не съм права/. Явяваха са всички желаещи- със стаж, без стаж, работещи като съдии по вписванията/защото са били назначени до провеждане на конкурс/, дори такива, които имаха 2г стаж като съдия по вписванията и искаха да се преместят в друг район/има такава възможност и в новия ЗСВ/. Тестът беше елементарен- лесни въпроси, но с подвеждащи отговори- можете да погледнете дискусията тук в Lex-а, която се водеше тогава. Оценките бяха много високи и на практика 90 процента отидохме на устен. И точно тук настана голяма какафония- изпитването продължи няколко дни- като ден с ден не си приличаше- който изкара късмет, изкара.... и стана съдия по вписванията. Интересното беше, че докато стоях в стаята и пишех по въпросите се заслушах в отговорите на една колежка, която работеше като съдия по вписванията- тя изуми комисията с отговорите си, които бяха абсурдни. Тя постоянно твърдеше, че те в "тяхната служба така го правели". Даже един от членовете й каза, че плачат за проверка. Тя не стана съдия по вписванията. Така, че шанс има всеки, просто му трябва четене и доста късмет/ комисията да е на кеф, да изтегли хубави въпроси и т.н./
Be.Free
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Ное 2007, 18:30

Be.Free написа: Интересното беше, че докато стоях в стаята и пишех по въпросите се заслушах в отговорите на една колежка, която работеше като съдия по вписванията- тя изуми комисията с отговорите си, които бяха абсурдни. Тя постоянно твърдеше, че те в "тяхната служба така го правели". Даже един от членовете й каза, че плачат за проверка. Тя не стана съдия по вписванията. Така, че шанс има всеки, просто му трябва четене и доста късмет/ комисията да е на кеф, да изтегли хубави въпроси и т.н./

За това иде реч….. :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 16 Ное 2007, 18:52

Hlebarka_s_boks написа:Съдебното изпълнение е презряна дейност.
Съдебните изпълнители събират тежък грях върху себе си и поколението си, заради действията, които вършат!
Помислете си преди да кандидатствате - хиляди клетви ще ви застигнат и ще ви ударят там където най-много боли :twisted:

Хихи, това за клетвите и на мен са ми го казвали, когато бях зъл бирник в АДВ. :lol:
Вече си знам, че бирничеството не е за мен, но който има желание - няма лошо!
А Революшън е напълно прав. Учудвам се изобщо, че има хора, които се противопоставят на конкурсите при тези условия (имам предвид и мнението на titin). :shock:
Май нищо не ми се разбира, ама карай. Успех на подготвените, работливите и свестните!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Ное 2007, 19:21

ahahahahahahahaaaaaamuaahah.....Колега , вие ме отказахте……….. :lol: :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот RichterZR » 16 Ное 2007, 19:42

Колега, по принцип клетвите застигат някого, ако наистина е заслужил да бъде прокълнат - с определени свои действия или бездействия... Е, като цяло правосъдието е конфликтна дейност, винаги има недоволни - и на този принцип всеки може да прокълне някого, и клетва може да застигне всеки, който упражнява превратно тази дейност - съдия, прокурор, следовател, ДСИ, адвокат... Защото има Бог и ако той е видял, че ти си бил прав в делата си, няма как да те стигне несправедлива клетва. Такава клетва се обръща с двойна сила срещу този, който я изрича.

П.С. А и все някой трябва да се жертва за общото благо - нали някой трябва да върши и това...

Колкото до конкурсите - няма какво толкова изобщо да се умува - ЗСВ казва: КОНКУРС !!! Тъй че, ще се явяват всички, които искат да станат ДСИ, независимо дали сега работят по чл.68 КТ, или не.
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 16 Ное 2007, 19:55

:shock: Защо мислите така? Мен не са ме кълняли никога когато бях "зъл бирник", както удачно се изрази колежката portokal. Заплашвали са ме, опитвали са се да ме подкупват, но не са ме кълняли. Моля Ви, пояснете, защо кандидатстването за тази длъжност да е "път към ада"?
Не че съм се засилил да става ДСИ.
kalahan
Потребител

Мнениеот RichterZR » 17 Ное 2007, 08:53

kalahan написа:Мен не са ме кълняли никога когато бях "зъл бирник", както удачно се изрази колежката portokal. Заплашвали са ме, опитвали са се да ме подкупват, но не са ме кълняли.

Колега, и мен не са ме кълнали, като бях ДСИ, поне не и гласно, ама може да са го правили наум... :roll: :roll: :roll: Виж, пцуйки може и да е имало от време на време, ама все пак сме на Балканите, където една яка псувня винаги влиза в употлеба :lol: :lol: :lol:
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот dqwola » 17 Ное 2007, 09:35

RichterZR написа:
kalahan написа:Мен не са ме кълняли никога когато бях "зъл бирник", както удачно се изрази колежката portokal. Заплашвали са ме, опитвали са се да ме подкупват, но не са ме кълняли.

Колега, и мен не са ме кълнали, като бях ДСИ, поне не и гласно, ама може да са го правили наум... :roll: :roll: :roll: Виж, пцуйки може и да е имало от време на време, ама все пак сме на Балканите, където една яка псувня винаги влиза в употлеба :lol: :lol: :lol:

КОЛЕГА ЯВНО МНОГО СТЕ СИ ОБИЧАЛИ РАБОТАТА, НО ВСЕ ПАК СТЕ Я НАПУСНАЛИ.ФАКТ!!!!! :shock: ВСЕКИ ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ИМА НОСТАЛГИЯ КЪМ БИВШАТА СИ РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, И РУТИНАТА КЪМ КОЯТО СЕ Е ПИВЪРЗАЛ С ВРЕМЕТО. РАЗБИРАМ ВИ САМ СЪМ ГО ИЗПИТВАЛ. ТАКА ЧЕ ПРЕДПОЛАГАМ ИМА ДОСТА НЕГАТИВИЗМИ В ДСИ ОСВЕН ПРЕДИМСТВОТО ЧЕ СЕГА СТЕ МАГИСТРАТ И ЗАПЛАТАТА ВИ Е ПО ВИСОКИЧКА.
dqwola
Младши потребител

Мнениеот RichterZR » 17 Ное 2007, 11:08

dqwola написа:КОЛЕГА ЯВНО МНОГО СТЕ СИ ОБИЧАЛИ РАБОТАТА, НО ВСЕ ПАК СТЕ Я НАПУСНАЛИ.ФАКТ!!!!! :shock: ВСЕКИ ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ИМА НОСТАЛГИЯ КЪМ БИВШАТА СИ РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, И РУТИНАТА КЪМ КОЯТО СЕ Е ПИВЪРЗАЛ С ВРЕМЕТО. РАЗБИРАМ ВИ САМ СЪМ ГО ИЗПИТВАЛ. ТАКА ЧЕ ПРЕДПОЛАГАМ ИМА ДОСТА НЕГАТИВИЗМИ В ДСИ ОСВЕН ПРЕДИМСТВОТО ЧЕ СЕГА СТЕ МАГИСТРАТ И ЗАПЛАТАТА ВИ Е ПО ВИСОКИЧКА.

Всъщност, не съм я напуснал съвсем все още, тъй като продължавам да я изпълнявам по съвместителство до назначаването на нов колега, тъй че не съм имал възможността да изпитам носталгия все още. Да, прав сте, колега, по принцип носталгията като фактор я има, аз също съм я изпитвал, като напуснах още по - предишната си работа. И си го обяснявам с факта, че винаги досега съм обичал много работата си и съм изпитвал удовлетворение от това, което правя. Въпроса за заплатата, естествено, не е за пренебрегване, защото не е никак маловажно на колко е оценен труда ти... Но и не трябва и да се превръща в основен, тъй като ако човек не получава вътрешно удовлетворение от дейността си, ако сутрин тръгва кисел и без настроение и си мисли каква тегоба е работата му, ако ще и 3000 лв. да взема, това ни най - малко няма да му донесе истинска радост.
Ще ви дам един пример:Аз имах възможността да стана ЧСИ, защото бях ДСИ по времето, когато стартира проекта, и на нас законодателите ни дадоха възможност да станем такива без конкурс, само въз основа на една молба. Мислите ли, че един ЧСИ изкарва по - малко от един магистрат... Защото аз не мисля, мисля даже, че изкарва повече. За всеки случай бях подал документите, но твърдо бях решил да се развивам в системата и затова не мислих особено много, когато от МП ми се обадиха за потвърждение или отказ...
Защото да бъдеш МАГИСТРАТ Е ЧЕСТ, не всекиму е отредено да облича ЧЕРНА ТОГА !!!
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 17 Ное 2007, 18:50

Колега Рихтер, не е по темата, но може ли да Ви задам един въпрос. По чл. 376, ал. 3 ГПК се съставя "протокол" за разгласяване на публичната продан. защо тогава в бланките на ДСИ се нарича "акт" за разгласяване и за едно и също нещо ли става въпрос? Благодаря предварително.
kalahan
Потребител

Мнениеот RichterZR » 17 Ное 2007, 19:32

kalahan написа:Колега Рихтер, не е по темата, но може ли да Ви задам един въпрос. По чл. 376, ал. 3 ГПК се съставя "протокол" за разгласяване на публичната продан. защо тогава в бланките на ДСИ се нарича "акт" за разгласяване и за едно и също нещо ли става въпрос? Благодаря предварително.

Защо да не е по темата, колега Калахан, точно по темата е, ако в тази тема ще се обсъждат чисто професионални въпроси относно изпълнението...
Относно вашия въпрос - става дума за две съвсем различни неща. Акта за разгласяване не е документ, който се съставя от ДСИ. Това е бланка, която придружава обявлението за публичната продан. Примерно, обявявате ПП на недвижим имот в село Х. В чл. 376, ал. 2 от ГПК са изброени местата, на които следва да се постави обявление -канцеларията на ДСИ, кметството, имота. Изпращате обявлението на кметството, или на общината, за да може съответното длъжностно лице да го постави, придружено от т. нар. "акт за разгласяване", който длъжностното лице подписва и връща за прилагане в делото. Същото прави и призовкаря или деловодителя на СИС, когато залепя обявлението на таблото в съда. Въз основа на така събраните "актове" ДСИ съставя протокол, и това вече е протокола по чл. 376, ал. 3 от ГПК.
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот mi_mi » 17 Ное 2007, 21:28

Някой знае ли крайният срок за подаване на документите и какви са те. Мисля,че заповедта е непълна.
mi_mi
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 17 Ное 2007, 22:11

RichterZR написа:
kalahan написа:Колега Рихтер, не е по темата, но може ли да Ви задам един въпрос. По чл. 376, ал. 3 ГПК се съставя "протокол" за разгласяване на публичната продан. защо тогава в бланките на ДСИ се нарича "акт" за разгласяване и за едно и също нещо ли става въпрос? Благодаря предварително.

Защо да не е по темата, колега Калахан, точно по темата е, ако в тази тема ще се обсъждат чисто професионални въпроси относно изпълнението...
Относно вашия въпрос - става дума за две съвсем различни неща. Акта за разгласяване не е документ, който се съставя от ДСИ. Това е бланка, която придружава обявлението за публичната продан. Примерно, обявявате ПП на недвижим имот в село Х. В чл. 376, ал. 2 от ГПК са изброени местата, на които следва да се постави обявление -канцеларията на ДСИ, кметството, имота. Изпращате обявлението на кметството, или на общината, за да може съответното длъжностно лице да го постави, придружено от т. нар. "акт за разгласяване", който длъжностното лице подписва и връща за прилагане в делото. Същото прави и призовкаря или деловодителя на СИС, когато залепя обявлението на таблото в съда. Въз основа на така събраните "актове" ДСИ съставя протокол, и това вече е протокола по чл. 376, ал. 3 от ГПК.

Разбрах. Благодаря много!
kalahan
Потребител

Мнениеот dqwola » 18 Ное 2007, 20:44

RichterZR написа:Ще ви дам един пример:Аз имах възможността да стана ЧСИ, защото бях ДСИ по времето, когато стартира проекта, и на нас законодателите ни дадоха възможност да станем такива без конкурс, само въз основа на една молба. Мислите ли, че един ЧСИ изкарва по - малко от един магистрат... Защото аз не мисля, мисля даже, че изкарва повече. За всеки случай бях подал документите, но твърдо бях решил да се развивам в системата и затова не мислих особено много, когато от МП ми се обадиха за потвърждение или отказ...
Защото да бъдеш МАГИСТРАТ Е ЧЕСТ, не всекиму е отредено да облича ЧЕРНА ТОГА !!!

Ами и аз да ви дам един пример: имам един приятел който в момента е ЧСИ в малък Областен град. Но понеже идва от районния съд на още по малък град към този областен град се оказва следното:
Малкото действащи адвокати от адвокатската колегия на този областен град вече се познават със станалите частни СИ понеже са били в областния град в районния съд. Банките също работят със съдебните изпълнители с които са работили и до сега като държавни. При него влизат такива по "заблудени" от селата с несъбираеми или трудно събираеми вземания т.е. няма процент върху изпълнението. С таксите за започване на изпълнително производство покрива наема на кантората си и едната служителка която работи там. Като си тегли чертата остават толкова колкото е вземал, отделно данъците за дейността които никак не са малко. Нервите обаче са пет пъти повече!!! Ако държавните липсват в следващия ЗСВ какво остава на действащите ДСИ, ако не им предложат да станат частни което е много вероятно понеже първия път казаха че било изключение - да си скубят косите когато станат на възраст и се чудят къде да започнат работа.
За мен вие сте направили перфектния избор като сте станали магистрат :D
dqwola
Младши потребител

Мнениеот RichterZR » 18 Ное 2007, 21:38

Благодаря Ви за оценката, която давате за моя избор, още повече, че тя съвпада с моята собствена...
Това обаче, което пишете за вашия приятел, за мен е пълна изненада. Аз имах друга представа за това, как се развиват нещата при частните колеги, признавам, съставена предимно от бодряшките изказвания на г - н Дичев, шефа на КЧСИ и публикациите в медиите. В нашия град няма ЧСИ, има двама в областния град и аз нямам особен поглед над тях, но според мен се развиват добре, тоест имат клиентела и дела, по които работят.
Освен това не мисля, че има някакви основания да се мисли, че института на ДСИ ще бъде закрит. В новия ЗСВ има глава "ДСИ", регламентирани са всички подробности около тях, дори по - добре, отколкото в предишния. Да, действително, нещо такова се беше чуло в самото начало, но ето, че излезе нов закон и продължава смесената форма - ЧСИ и ДСИ. В крайна сметка нека хората да имат право да избират...
RichterZR
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити